Moonstone Island

 • Ontwikkelaar Studio Supersoft
 • Eerste releasedatum 20 september 2023
 • Platformen Pc , Nintendo Switch
 • Genre RPG , Simulatie , Indie
 • Gameliner score

Review: Moonstone Island - Geweldige cozy-ervaring - Pc

Vorig jaar wees Nils mij op een game en zei daarbij: “Dit is er echt eentje voor jou!”. De game in kwestie was Moonstone Island. Een life sim waarin je speelt als een jonge alchemist die een jaar op missie gaat om haar training te voltooien. Ik was nieuwsgierig geworden en besloot Moonstone Island in de gaten te houden. Nu mag ik in de game duiken voor mijn review om te onderzoeken of Moonstone Island echt zo leuk is als het eruit ziet of dat er toch wat haken en ogen aan blijken te zitten.

Het nest verlaten

De game begint met een korte tutorial, waarin je ouders kort uitleggen hoe je gereedschappen werken, hoe je planten kunt verbouwen en hoe Spirits werken. De controls worden hier ook kort en duidelijk uitgelegd. Over de besturing valt weinig te zeggen. Ze zijn simpel, duidelijk en makkelijk onder de knie te krijgen. Dit is wel belangrijk voor een cozy life sim, want voor zo’n game zit je niet op gecompliceerde controls te wachten. Spirits zijn wezens in de wereld van Moonstone Island met unieke krachten. Je vader heeft er zelfs drie voor je getraind en je mag er één uitzoeken om je avontuur mee te starten. Daarna vindt er een kort oefengevecht plaats waarin de card-based Spirit-gevechten aan de speler worden uitgelegd.

Vervolgens is het tijd om afscheid te nemen van je liefhebbende ouders en het laatste deel van je training te starten. Je stapt op je bezemsteel en vliegt de wijde wereld in. Een paar uur na vertrek kom je in zwaar weer terecht en word je van de bezemsteel afgeblazen. Je probeert je spullen te vinden, maar al gauw val je flauw van vermoeidheid. Je wordt wakker in de bar van een dorp. Daar word je begroet door de eigenaar en worden je verloren items teruggegeven. Je personage besluit om zich hier te vestigen en de alchemisten-training hier af te ronden. Dit is het begin van een avontuur met dungeons, het onderhouden van een boerderij, het sluiten van vriendschappen en het begin van je Spirit-verzameling.

Moonstone Island review2

Gotta’ tame them all

Naast een life-sim is Moonstone Island ook een creature collector-game. Er zijn meer dan honderd spirits om te ontdekken, gebaseerd op verschillende elementen. Alleen hebben Spirits in Moonstone Island een deck-based gevechten systeem in plaats van een turn-based systeem zoals in Pokémon. Het is overduidelijk te zien dat er veel aandacht in is gestopt door ontwikkelaar Studio Supersoft. In een gevecht heb je drie punten per beurt om dingen te doen. Zo kun je aanvallen om het schild van een spirit kapot te krijgen om zo meer kracht achter je aanvallen te krijgen, gewoon aanvallen of je kunt ze proberen te temmen door ze om te kopen met voedsel. Spirits kunnen je ook helpen in de overworld en je boerderij met hun unieke vaardigheden. Zo kan een earth spirit je helpen met het tillen van grond en een electric spirit schatten voor je uit de grond halen. Als je de relaties met je Spirits verbetert gaan ze zelfs unieke producten produceren die echt waardevol zijn voor unieke recepten of veel geld kunnen opleveren. Het is echt gaaf om te zien dat dit systeem zo goed uitgedacht is en maakt Spirits echt leuk om mee te spelen. Het gevechtssysteem is ook heel goed uitgewerkt. Naast dat je Spirits in het wild tegenkomt, zijn er ook boss battles die aan het einde van elke dungeon zitten. Dit zijn gevechten die je niet moet onderschatten, want de Spirits daar zijn zeker een uitdaging vooral als je niet goed voorbereid bent. Naast sterke Spirits zijn de dungeons gevuld met puzzels die je moet oplossen om verder te komen. Er zijn tien dungeons voor de speler om te vinden in een playthrough, met elk unieke puzzels om te kraken. Het is een leuke toevoeging aan Moonstone Island, met name het combat systeem vult het goed aan. Als een life sim al combat bevat is het meestal iets simpels, zoals slaan met een zwaard of een ander wapen. De spirits geven de gevechten een fris gevoel, voornamelijk in vergelijking met andere games in het genre.

Nu was ik wel een beetje bang dat met het uitgebreide Spirit-systeem mijn favoriete onderdelen van een life sim, zoals het verbouwen van gewassen en het opbouwen van relaties, minder goed waren uitgewerkt. Dat blijkt niet het geval te zijn. In Moonstone eiland kun je verschillende bloemen en groentes verbouwen die ieder een eigen functie hebben. Zo kun je potions brouwen, ze verkopen of kun je ze aan je Spirits geven voor verschillende effecten. Het is ook mogelijk om het boerenleven iets efficiënter te maken door bijvoorbeeld sprinklers te maken en neer te zetten als je wat verder in de game bent. Dit zorgt ervoor dat je je meer kan focussen op de andere gamesystemen. Met de NPC’s en het opbouwen van relaties zit het ook goed. Er zijn in totaal zeven NPC’s die je kunt romancen en waar je later mee kunt trouwen. Elk personage is uniek en is goed uitgewerkt. Zo heb je de mysterieuze Raina, de verlegen winkeleigenaar Rowan en de naïeve visser Tobin. Het unieke aan het opbouwen van relaties in Moonstone Island is dat je naast het geven van cadeaus ook verschillende dialoogopties hebt. Zo kun je gewoon praten, een grap maken of flirten. Op basis van hoe goed je relatie is, hebben deze acties een grotere kans van slagen. Dit zorgt voor een leuke uitdaging om relaties te verbeteren in Moonstone Island.

Moonstone Island review

Groots

Hoewel er maar er één eiland in de titel wordt benoemd is Moonstone Island veel groter dan dat. Er zijn honderd eilanden om te ontdekken met elk iets unieks om te vinden. Denk hierbij aan biomes voor Spirits of een dungeon om te verslaan. Met zo’n grote wereld zou je haast denken dat het allemaal leeg aanvoelt en dat is ook een beetje het geval. De map is reusachtig en die omvang is onnodig. Het maken van unieke vervoersmiddelen zoals een ballon of een bezem maakt het iets vermakelijker om naar de eilanden te gaan, maar een iets kleinere map of de optie om een kleinere wereld te maken was fijn geweest. Dit zoeken naar een naald in een hooiberg is wel een puntje van kritiek, maar voor de rest is Moonstone Island een geweldige game die verschillende genres bijna perfect weet te combineren.

In Moonstone Island heb je maar een jaar de tijd om je doelen te halen, voordat je terug moet keren naar je ouders. Je moet dus prioriteiten stellen. Focus je je bijvoorbeeld op je boerderij en het helpen van de inwoners of wil je alle eilanden verkennen en je op de Spirits en Dungeons focussen. Moonstone Island geeft je de vrijheid om je jaar zelf in te richten. Het is mogelijk om alles in het jaar te voltooien, maar dan moet je je beste beentje voor zetten. Met je boerderij kun je gewassen verbouwen die je helpen met Spirits en het maken van recepten, of om gewassen te verkopen om geld te verdienen. De game ziet er prachtig uit met een pixel art-style met prachtige achtergronden. Moonstone Island draait perfect op de pc zonder enige bugs en glitches. Het is echt een geweldige cozy-game om je uren mee te vermaken.

Moonstone Island review1

Het eindoordeel van Jolien Mauritsz

Moonstone Island is een geweldige cozy life sim, die verschillende genres goed weet te combineren. De Spirits zijn uniek en echt een toevoeging aan je boerderij en tijdens de gevechten. Er is genoeg te doen en de deadline van een jaar zorgt voor een leuke uitdaging. Het enige minpunt is dat de wereld een beetje onnodig groot is. De game draait prima en ziet er prachtig uit als je van pixel-art style houdt. Moonstone Island is een game waar ik zeker vaker terugkom voor een nieuwe playthrough.

 • Pluspunten
 • Spirits zijn echt leuk om mee te spelen
 • Combat goed uitgewerkt
 • Farming zit goed in elkaar
 • NPC's zijn interessant
 • Game ziet er prachtig uit
 • Minpunten
 • Wereld voelt onnodig groot aan
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Jolien Mauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?