Eindhoven Game Festival 2024

Geplaatst:
Aangepast: 12 april 2024 10:03

Op zaterdag 6 april was het tijd voor de tweede editie van Eindhoven Game Festival, in de Dynamo in Eindhoven. Tijdens dit evenement konden gamers natuurlijk games spelen, maar ook meedoen aan toernooien met prijzen, masterclasses en presentaties bijwonen en waren ook cosplayers meer dan welkom. Als Eindhovenaar bezocht ik het evenement en nam mijn mede-Brabander Patrick Meurs mee. Lees gauw verder om te zien of we een toffe dag hebben gehad!

Eindhoven Game Festival 20243
Gameliner

Eindhoven Game City

Eindhoven Game Festival is een evenement dat georganiseerd wordt door het Dynamo Esports Center, een locatie en organisatie op de vierde verdieping van het Dynamo gebouw dat zich specifiek richt op het bieden van een veilige en inclusieve game-omgeving voor jongeren. Met wekelijkse activiteiten en regelmatig events als game-toernooien, LAN-parties, workshops en watch parties, zorgt Dynamo voor een bruisende game-community in Eindhoven en omliggende gebieden. Het Eindhoven Game Festival is de, hopelijk vanaf nu jaarlijkse, culminatie van alle inspanningen van vrijwilligers om van Eindhoven naast Rock City ook Game City te maken.

Het Eindhoven Game Festival vindt plaats op alle verdiepingen en in alle ruimtes van de Dynamo. Op de begane grond kwamen we binnen in de Free 2 Play Area, waar je op verschillende pc's en consoles verschillende games kon spelen. Het eerste dat Patrick en ik deden toen we binnenkwamen, was de Wiggler Race in Super Mario Bros. Wonder opstarten. We speedrunden elk het level een keer, terwijl ik me bedacht dat deze game niet één van de games was die ik zou verwachten bij een dergelijk evenement. Wat we echter op dat moment nog niet wisten, was dat er daadwerkelijk een speedrun-competitie werd gehouden, waarbij de speler met de beste tijd wat goodies kon winnen. Helaas hadden zowel Patrick als ik onze tijden niet opgeschreven en toen we eenmaal op de hoogte waren van de speedrun-competitie, waren we ook al een paar vloeibare versnaperingen verder, waardoor een goede tijd neerzetten niet meer zo goed wilde lukken. Volgend jaar neem ik een prijs mee naar huis, echt waar.

Eindhoven Game Festival 2024
Gameliner

Een middagvullend programma

Gelukkig was er nog veel meer te doen dan alleen de Super Mario Bros. Wonder Speedrun-competitie die ik achteraf gezien best had kunnen winnen. Ook op de begane grond stond HiPerks Foundation namelijk ook met een setup. HiPerks Foundation is een stichting voor jongeren met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel. Zij zetten zich in om deze jongeren bij elkaar te brengen door middel van gaming, dat de laatste jaren ook steeds toegankelijker is geworden. Ik vond het erg gaaf om hen hier te zien staan. Ik had namelijk nog nooit van ze gehoord en een organisatie als deze sluit natuurlijk perfect aan bij wat Dynamo Jongerenwerk met gaming voor jongeren probeert te doen. Zo zie je maar dat gaming lang niet alleen een leuke hobby is, maar mensen verbindt en kan helpen.

Tot slot was op de begane grond ook nog de mainstage te vinden. Gedurende de hele dag was de mainstage het podium voor verschillende events. Zo hebben we op het podium in een echte eSports setup de finale van het Mario Kart 8 Deluxe toernooi gezien en de finales van Street Fighter 6 en Tetris. Daarnaast vond er een pubquiz plaats, hebben we Q&A's en presentaties bij kunnen wonen en was er een cosplay wedstrijd. Dit alles werd daarnaast ook live gestreamd via Twitch, voor degenen die er niet live bij konden zijn. Ik vond het persoonlijk erg leuk om te zien dat er op het podium van de Dynamo ook echt verschillende eSports-evenementen en presentaties werden georganiseerd, in plaats van dat je alleen maar rond kunt lopen en zelf kunt gamen. Zo voelde het toch meer als een echt evenement.

Eindhoven Game Festival 20241
Gameliner

The only way is up

Op de andere verdiepingen van de Dynamo werd echter nog meer georganiseerd. Als iemand die bijna tien jaar geleden regelmatig in de Dynamo kwam om toen nog obscure metalcore en deathcore bands te zien spelen, was ik dus al best bekend met het gebouw. Ik was echter nog nooit op de bovenste verdiepingen geweest en het verbaasde me dan eigenlijk ook wel een beetje dat er nog vier verdiepingen waren met verschillende ruimtes waar van alles te doen viel. Zo kon je op de eerste verdieping masterclasses bijwonen en was cosplayfotografe Nisado aanwezig met een fotostudio. Ik zal er volgend jaar aan denken om in cosplay te komen. Ook werd er Call of Duty en League of Legends gespeeld. Een verdieping hoger was het voor de Nintendo-fans met Pokémon en Mario Kart te doen. Op de derde verdieping was de gym van de Dynamo omgebouwd tot een heuse retro-area waar Super Smash Bros. Melee werd gespeeld op echte oude beeldbuizen. Tot slot was de vierde verdieping gereserveerd voor fightinggamefanaten met onder andere Tekken 8 en Street Fighter 6.

Al met al was er dus genoeg te doen voor gamers, van competitieve eSports-fanaten tot de meer casual gamer. Voor een tweede editie zat het Eindhoven Game Festival dit jaar prima in elkaar, met hier en daar wat kleine dingetjes die niet altijd lekker liepen. Zo was er op de mainstage tijdens de toernooien geen game-audio te horen en liep het Street Fighter 6 event uit, waardoor Smash Ultimate moest wijken. Ook had de bewegwijzering en het programma hier en daar wel wat duidelijker gekund. Als je je bedenkt dat de organisatie draait op vrijwilligers en dat dit slechts de tweede editie van Eindhoven Game Festival is, had ik eigenlijk niets te klagen. Gezien de opkomst die dag blijkt ook dat een dergelijk evenement in Eindhoven zeker bestaansrecht heeft. Ik kan niet wachten op de volgende edities en om Eindhoven Game Festival uit te zien groeien tot een waar begrip in de Nederlandse gaming scene.

Eindhoven Game Festival 20242
Gameliner

Eindhoven Game Festival vond dit jaar plaats op zaterdag 6 april. Of en wanneer de volgende editie plaatsvindt, is momenteel nog niet bekend.

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord