Hoe voorkom je hand- en armklachten tijdens het gamen?

Geplaatst: 25 maart 2024 14:30

Voor velen is gamen een favoriete vrijetijdsbesteding, een passie, of zelfs een professionele carrière. Echter, met lange uren achter de controller of het toetsenbord kunnen vinger-, hand- en polsklachten een vervelende bijwerking zijn. Deze klachten ontstaan door repetitieve bewegingen en langdurige statische houdingen, die kunnen leiden tot aandoeningen zoals tendinitis, carpaaltunnelsyndroom, en RSI (Repetitive Strain Injury). Gelukkig zijn er manieren om deze klachten te voorkomen en te behandelen, zowel op korte als op lange termijn.

Pexels  MuisarmPexels

Op de korte termijn

Tijdens het gamen, of je nu de nieuwste MMO speelt, een role-playing game of andere genres, kan het voorkomen dat je last krijgt van je handen, polsen of armen. Dit probleem beperkt zich niet alleen tot games die met een console gespeeld worden, maar strekt zich ook uit tot mobiele games op je telefoon via apps en zelfs tot online kansspelen in een online casino 777. Het regelmatig nemen van pauzes is een eenvoudige maar zeer effectieve manier om klachten aan vingers, handen en polsen tijdens het gamen te voorkomen. Door elk uur korte pauzes te nemen kun je al een groot verschil merken.

Daarnaast is het uitvoeren van eenvoudige rek- en strekoefeningen voor, tijdens, en na het gamen essentieel. Deze oefeningen verbeteren niet alleen de bloedcirculatie, maar helpen ook om de spanning te verminderen. Een juiste houding en ergonomie spelen zijn eveneens belangrijk. Zorg ervoor dat je polsen recht zijn en je handen zich op dezelfde hoogte bevinden als je ellebogen. Het overwegen van een ergonomische muis of toetsenbord, evenals het zorgen dat je scherm op ooghoogte staat, kan verder bijdragen aan het voorkomen van klachten. Op de lange termijn zijn deze aanpassingen essentieel om gezond te blijven en optimaal te kunnen blijven genieten van je gaming-ervaring.

Apple PexelsPexels

Op de lange termijn

Het integreren van versterkende oefeningen in je dagelijkse routine kan een fundamentele rol spelen in het ondersteunen van langdurige game-sessies door het opbouwen van de noodzakelijke spierkracht in de handen en onderarmen. Eenvoudige activiteiten zoals het knijpen in een stressbal of het gebruik van handgrippers kunnen al effectief zijn. Daarnaast is het aanpassen van je speelstijl een andere handige strategie om de druk op je handen en polsen te verminderen. Dit kan betekenen dat je de hoeveelheid tijd die je achter elkaar doorbrengt met gamen beperkt, of dat je kiest voor games die een minder intensieve inspanning vereisen van je handen. Voor degenen die regelmatig klachten ervaren, is het raadzaam professioneel advies te zoeken. Een fysiotherapeut of ergotherapeut, gespecialiseerd in hand- en polsklachten, kan niet alleen waardevolle inzichten bieden, maar ook een specifiek behandelplan opstellen. Door deze stappen te volgen, kun je niet alleen klachten verminderen, maar ook op de lange termijn bijdragen aan een gezondere gaming-ervaring.

Preventieve maatregelen

Om de gezondheid van je handen, vingers en polsen te waarborgen tijdens lange gaming-sessies, is het goed om preventieve maatregelen te treffen. Ergonomisch ontworpen gamingaccessoires zoals speciale muizen, toetsenborden en controllers zijn specifiek ontworpen om de druk op je handen en polsen te minimaliseren en kunnen zo een wereld van verschil maken. Verrassend genoeg speelt goede hydratatie ook een grote rol. Het zorgt voor soepele gewrichten en helpt ontstekingen te voorkomen, wat essentieel is voor het behoud van een gezonde hand- en polsfunctie. Daarnaast is regelmatige lichaamsbeweging van onschatbare waarde. Door actief te blijven met activiteiten die kracht en flexibiliteit bevorderen, zoals zwemmen, yoga of krachttraining, ondersteun je niet alleen je spierstelsel maar ook je algehele welzijn. Het consequent volgen van deze adviezen kan niet alleen helpen bij het verminderen en voorkomen van pijn maar draagt ook bij aan een verbeterde gamingervaring.

Lees meer