Hogwarts Legacy

  • Ontwikkelaar Avalanche Studios
  • Eerste releasedatum 10 februari 2023
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
  • Genre Actie , RPG , Open-World
  • Gameliner score

Opinion: Moet je Hogwarts Legacy laten staan vanwege J.K. Rowling?

Binnenkort verschijnt Hogwarts Legacy. Ondanks dat de game eruitziet alsof het je liters aan plezier zou kunnen bezorgen, is er ook een groep die zich er echt niet toe kan zetten om de game aan te raken. De reden hierachter is J.K. Rowling, de schrijfster van de boekenreeks waar de wereld van deze game op is gebaseerd. Voordat ik ongeremd mijn gedachten hierover ga lopen spuien, wil ik wel alvast aangeven dat deze Opinion onderwerpen aan zal stippen die voor sommigen van jullie wellicht wat gevoelig liggen.

Hogwarts Legacy8

Waar komt de haat vandaan?

De vraag die ik in deze Opinion al schrijvende probeer te beantwoorden, luidt als volgt: zou je het werk van een bepaalde artiest nog moeten consumeren, als je het niet eens bent met hoe de betreffende artiest is als persoon? In het geval van J.K. Rowling en de aanstaande release van Hogwarts Legacy gaat het dus om het kopen en het spelen van een game die toebehoort aan een franchise die eigendom is van iemand die ervan beschuldigd wordt transfoob te zijn en aan queerbaiting te doen. Om ervoor te zorgen dat deze Opinion niet al te uitgebreid wordt, zal ik proberen om in een notendop samen te vatten waar deze beschuldigingen vandaan komen, zonder hierin direct een standpunt in te nemen of uitspraken op een bepaalde manier over te laten komen. De betreffende tweets en teksten waar ik naar refereer, zijn allemaal nog gewoon online en kun je dus zelf terugvinden.

Op 10 juni 2020 had J.K. Rowling een behoorlijk lang stuk, genaamd TERF Wars, waarbij TERF een afkorting is voor trans-exclusionary radical feminist, op haar website gepubliceerd waarin ze spreekt over haar standpunten tegenover trans-activisme en transpersonen in het algemeen. Zo vertelt ze onder andere dat ze haar steun betuigt aan iemand die het jaar daarvoor haar baan had verloren vanwege wat beschouwd werd als transfobe opmerkingen. Ook schrijft ze dat ze onderzoek heeft gedaan naar transpersonen vanwege een vrouwelijk hoofdpersoon in het boek dat ze aan het schrijven is. Ze schrijft dat ze, mede door haar onderzoek, vijf verschillende redenen heeft gevonden om zich zorgen te maken over de gevolgen van het trans-activisme. Ze geeft aan dat, ook mede dankzij haar verleden met huiselijk geweld en seksueel misbruik, ze vindt dat vrouwen zich overal veilig moeten kunnen voelen. Ze is van mening dat vrouwen zich niet veilig kunnen voelen als elke man die vindt dat hij zich een vrouw voelt, zomaar het vrouwentoilet binnen kan glippen. Door het plaatsen van dit bericht op haar site heeft Rowling veel tegengas gekregen. Veel mensen zijn het er niet mee eens dat Rowling in haar stuk eigenlijk zegt dat transvrouwen geen vrouwen zijn en dat zij hier eigenlijk het grote slachtoffer is vanwege de dingen die trans-activisten tegen haar hebben gezegd, in plaats van de transpersonen die dagelijks in onveilige situaties terechtkomen en gemarginaliseerd worden.

Wat zou jij doen?

Afhankelijk van wat je standpunt is tegenover de LHBTQ+ gemeenschap en alles wat daarbij komt kijken, kunnen de uitspraken van mevrouw Rowling dus als een behoorlijke bom inslaan. Het internet staat dan ook vol met mensen die oproepen om Hogwarts Legacy en alles wat met Harry Potter en The Wizarding World te maken heeft, te boycotten omdat het niet moreel verantwoord zou zijn om de zakken van Rowling te vullen na alles wat ze gezegd heeft over transpersonen. Zorgen deze uitspraken van de schrijfster er echter voor dat het werk van Rowling ineens minder goed wordt? Zorgen de uitspraken van de schrijfster van een boekenreeks er ineens voor dat de herinneringen aan haar boeken die je als kind hebt gelezen ineens verdwijnen of veranderen? Er is een grote kans dat dat niet het geval is. Feit blijft echter wel dat Rowling betaald krijgt voor alles dat ook maar enigszins verband houdt met Harry Potter en The Wizarding World. In het geval van Hogwarts Legacy dus ook. De vraag wordt dan: zou je iemand met wie je het fundamenteel oneens bent, financieel willen steunen door hun werk te consumeren voor je eigen vermaak?

Nu hoor je weleens dat mensen zeggen “seperate the art from the artist”, oftewel, zie het product los van de maker. Nu moet ik zelf zeggen dat de standpunten, levensovertuiging, geaardheid of wat dan ook van een persoon niet van invloed zou moeten zijn op hetgeen die persoon produceert. Die dingen zijn immers niet van invloed op iemand's talent. Toch voelt het blijkbaar voor velen toch niet moreel verantwoord om zo iemand financieel te steunen of publiciteit te geven door zijn of haar producten te kopen. Nu moet je je dan wel afvragen waar je de lijn trekt in zo’n geval. Stop je met consumeren omdat de ernst van de beschuldigingen zo groot is, of ga je juist door met consumeren omdat je liefde voor de creatie zo groot is? Stop je bijvoorbeeld ook met het kijken van Rick & Morty omdat Justin Roiland verdacht wordt van het plegen van huiselijk geweld? Als Adult Swim de banden met Roiland verbroken heeft en het volgende seizoen Rick & Morty zonder hem maakt, waarom zou je dan als consument niet volgen? Zou je je Balenciaga-schoenen in de fik steken vanwege de controversiële reclamecampagne die ze afgelopen kerst hadden gevoerd waarbij kinderen op ongepaste wijze werden neergezet? Zou je je World of Warcraft-abonnement stopzetten vanwege de rechtszaak die tegen de studio is aangespannen voor seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer? Zou je niet meer naar de muziek van de band Lostprophets luisteren, omdat zanger Ian Watkins een veroordeelde pedofiel is die meerdere kinderen onder de dertien heeft proberen te verkrachten?

Hogwarts Legacy9

Beslis lekker zelf

Sommige, al dan niet alle, van de zaken die ik in de vorige alinea heb beschreven, kunnen, afhankelijk van je eigen opvattingen, behoorlijk ernstig gevonden worden. Toch ligt het niet gelijk voor de hand om een product of serie te boycotten vanwege de opvattingen of daden van de persoon erachter. Aan Hogwarts Legacy heeft namelijk een heel team van programmeurs, vormgevers, schrijvers, testers en acteurs gewerkt dat helemaal niets te maken heeft met de uitspraken van J.K. Rowling. Als iedereen de game zou boycotten vanwege haar, dan zou de studio daar misschien nog wel het meeste onder lijden. Het is namelijk hun creatie die geflopt is. Het moraalridder-mes snijdt wat dat betreft aan twee kanten en voor beide standpunten valt wat te zeggen. Wellicht moeten we onze onderzoeksvraag dan nog een laatste keer bijstellen. Mijn vraag is nu: is je liefde voor een product groter dan je afkeer tegen de maker ervan? Of je laat je helemaal niet beïnvloeden door de uitspraken en acties van de mensen die achter je geliefde franchises zitten, dat kan natuurlijk ook. We zijn immers allemaal mensen en mensen mogen fouten maken. Ik zal je in ieder geval vertellen dat ik Hogwarts Legacy niet aan ga raken. Uiteraard ben ik het niet eens met de uitspraken van J.K. Rowling, maar ik laat de game vooral liggen omdat het mij behoorlijk saai en middelmatig lijkt. Dat, en ik vind Harry Potter een behoorlijk slechte fantasy-serie. Maar dat is voer voor een andere Opinion die ik misschien ooit nog ga schrijven.

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?