Opinion: Super Mario Movie - Het zal de Pratt niet drukken

The Super Mario Movie. Mijn hemel, hoe een film over een koddige loodgieter met een obsessie voor centen graaien in een riool de gemoederen bezig kan houden. Maandenlang leeft de wereld in spanning want "O jee, Mario's stem gaat niet ingesproken worden door Charles Martinet". En dat grenst uiteraard aan de rand van heiligschennis. Maar goed, het is nu eenmaal zo, en na het zien van de Super Mario Movie trailer moest ik inderdaad ook wel ff wennen. Maar achteraf gezien kan het bij mij de Pratt niet drukken.

Super Mario Movie Chris Pratt1Originele foto genomen door Gage Skidmore

Vroegtijdige smaadlozing

Ja, ook ik was ooit bijzonder sceptisch. Chris Pratt - welke op zich best te hachelen is in Parks & Recreations - als Mario. Hoe de (vies woord) gaan Nintendo en Illumination dat in het vat gieten? Want die stem van Martinet, die haalt meneer Pratt Marti-net niet. Sterker nog, hij komt er in de verste verte niet bij in de buurt. Maar is dat echt zo erg? Is dat een reden om de Super Mario Movie af te fikken voordat we echt iets substantieels hebben gezien?

Ik denk het niet. Sterker nog, het is vrij tekenend voor ons gamers - de meest kritische individuen op aarde - om een oordeel te vellen zodra we ook maar iets hebben opgepikt. Neem Return to Monkey Island. Het was een schande, een blamage en de naam Monkey Island niet waardig toen de eerste beelden online verschenen. Boycots, doodsbedreigingen aan het adres van bedenker Ron Gilbert… de hele kit and caboodle. En wat bleek, het viel allemaal wel mee.

Super Mario Movie

Ken-cel je klassiekers

En dat is precies waar The Super Mario Movie ook mee te kampen heeft, denk ik zo. We zien één trailer waarin de verwachtingen niet synchroon lopen met de werkelijkheid en meteen is het prijs. Want dat is het hè. Wij hebben intussen jaren de stem van Charles Martinet in ons hoofd zitten wanneer we aan Mario en Luigi denken. Dat de stem van Chris Pratt - die niet eens Italiaans is of dat pretendeert te zijn in de sound booth - daar niet bij in de buurt komt, dat zorgt bij velen voor een blue screen in de grijze massa. Niet dat de guitige Martinet uit Californië een Italiaan is, maar goed.

Want dat is ook zo’n ding waar mensen anno 2022 over vallen; etniciteit. Mario is een Italiaan en Chris Pratt niet. Het doet me denken aan de hele cancel cultuur die nu heerst. Ana de Armas speelt Marilyn Monroe in Netflix’s Blonde terwijl ze Cubaanse roots heeft, en dat is fout. James Franco gaat de rol van Fidel Castro vertolken terwijl hij geen Cubaan is maar juist Amerikaans. Go figure! En Tom Hanks zou nooit meer de hoofdrol in Philadelphia vertolken ‘omdat hij niet homoseksueel is’ en die community dus ook nooit getrouw zou kunnen vertegenwoordigen.

super mario movie 1993

Jack Black-er bezig, vrind!

Nou, laat ik jullie dit zeggen, jongens en meisjes (en alles daartussenin): we hebben te maken met acteurs. AC-TEURS! Die spelen wel vaker rollen die ver van hun roots verwijderd zijn. Sterker nog, in het geval van Super Mario deed men daar in 1993 ook niet zo moeilijk over. Vind je Chris Pratt als Mario moeilijk te verkroppen? Wat dacht je van Bob Hoskins, een Brit? En John Leguizamo, die destijds Luigi speelde, is een Colombiaan. Om nog maar te zwijgen over Dennis Hopper als Bowser. Meneer Hopper is niet eens een reptiel.

Anywho, als we het dan toch over Bowser hebben, die vinden we wel leuk. Maar goed, hang Jack Black voor de microfoon en je zit geramd, terwijl ook hij geen reptiel is of een reptielenstem opzet. Eigenlijk is het best sneu. De film heet The Super Mario Movie en Bowser is na diens eerste trailer de gedoodverfde ster. En dat is op z’n beurt weer ironisch gezien Bowser in de trailer best happy wordt van z’n gevonden ster.

Super Mario Movie Bowser

Goed, lang verhaal kort; misschien moeten we niet zo piepen. Ja, het is allemaal anders en wennen. En ja, gameverfilmingen zijn vaker (vies woord) dan vermakelijk. Maar geef Nintendo wat credit. Zij weten echt wel hoe waardevol de Mario franchise is. Niet alleen voor hen. Dat Hollywood niet weet om te gaan met Assassin’s Creed, Mortal Kombat of Resident Evil, het zij zo. Maar Super Mario… dat is de heilige graal die niet bezoedeld mag worden en ergens heb ik hoop dat Nintendo dat wel weet. Plus, het is niet zo dat Mario ineens een Afro-Amerikaanse transgender is, of mag ik daar niet over praten?

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?