Opinion: Waarom ik kies voor een Xbox Series X in een PlayStation bezeten Nederland

Hallo, mijn naam is Bram Noteboom en ik kies deze generatie voor de Xbox Series X. Dit is echter geen beslissing die ik zomaar neem. Het is niet blind achter een merk aanlopen en het is geen (geheel) emotionele beslissing geweest. Ik ben van mening dat Microsoft er op dit moment uitzonderlijk sterk voor staat. In deze opinion vertel ik jullie alles over de Xbox Series, de games en alle services die erbij komen kijken, de wederopstanding sinds de achterlijke pre-release van de Xbox One en de directie van de console sinds Phil Spencer aan het roer kwam te staan.

Terugblik op sombere tijden

Om goed te kunnen begrijpen waarom de Xbox Series launch er zoveel beter uitziet, moeten we een kijkje terug nemen in de tijd. De lancering van de Xbox One en het huidige Xbox-marketing team waren vreselijk. Toentertijd is mij dat persoonlijk ontgaan, omdat ik nog een stukje jonger was en ook nog eens niet zo geïnteresseerd in de gehele game-industrie. Ik gaf maar om één ding en dat is was Halo. Ik wilde gewoon met mijn maatjes Halo spelen, vandaar dat ik een Xbox One in huis haalde. Maar wat is er nou precies misgegaan bij de Xbox One op de pre-release?

Verschillende factoren zorgden ervoor dat de Xbox One flink flopte. De E3-presentatie is berucht geworden in gameland. Ze gaven Sony alle ruimte om met hun PlayStation 4 te knallen en dat deden ze ook. Xbox gebruikte het woord "TV" zo vaak, het was absurd. Wanneer je je console promoot met "The Price is Right", dan weet je meteen dat er iemand ontzettend ver verwijderd is van de doelgroep. Xbox was de draad volledig kwijt en betaalde daar een flinke prijs voor. De verplichte toevoeging van Kinect, het flinke prijskaartje en de ondermaatse grafische kracht zorgden ervoor dat de Xbox One een flinke teleurstelling werd voor vele spelers.

Phil Spencer; held van Xbox

Xbox had haar doelgroep volkomen verkeerd ingeschat en had geïnvesteerd in alle verkeerde elementen. Lange tijd leek het erop alsof het einde verhaal was voor Microsoft. Totdat ze de juiste man op het juiste moment aanstelde tot het hoofd van Xbox. Als jullie onze podcast volgen, dan weet je vast dat ik een groot voorstander ben van Phil Spencer. Niet alleen omdat ik het een sympathieke vent vind, maar vooral omdat veel van Xbox' sterkste punten afkomstig zijn vanuit zijn visie. Hij zorgde ervoor dat Xbox de laatste jaren nog enigszins goed heeft kunnen afsluiten met een paar hele toffe dingen.

Zo kreeg Xbox deze generatie de sterkste console op de markt, de Xbox One X. Samen met de Xbox One S, was het eigenlijk al een voorbode hoe Microsoft te werk wilde gaan, maar daar hebben we het straks nog eventjes over. Want onder Phil Spencer gingen niet alleen de consoles vooruit, maar ook de visie die Xbox tot deze dag nog heeft, wordt flink geïmplementeerd. Onder Spencer ging het Backward Compatibility-programma van start. Dankzij dit programma konden we een enorme collectie aan onze favoriete Xbox 360 en originele Xbox-games spelen. En spelers kunnen deze games niet zomaar spelen. Bij vele van deze games krijg je upgrades zoals HDR, 4K, betere schaduwen en zelfs betere framerates. En hoeveel betaal je voor deze upgrades? Helemaal niks. Niet 60 euro zoals bij sommige ports. (hoest Mario 3D Allstars hoest)

De krachtigste en de meest toegankelijke console

Iets wat mij vaak verteld wordt hier op de redactie is dat de kracht van de console niet zoveel uitmaakt. Waarop ik antwoord, natuurlijk maakt het wel uit. De Xbox Series X is een flink stukje krachtiger dan de PlayStation 5 en dat is eigenlijk al meteen de doorslaggevende reden waarom je deze console moet aanschaffen als je toch voornamelijk third party games gaat spelen. Veel van mijn favoriete series zijn beschikbaar op meerdere platformen. Games zoals Monster Hunter World, Dark Souls, DOOM, enzovoorts gaan simpelweg het beste spelen op het meest krachtige apparaat. Wil ik hiermee zeggen dat deze games niet goed gaan draaien op de PlayStation 5? Nee, waarschijnlijk draaien ze prima op Sony's console. Maar toch vind ik het oneerlijk om niet te erkennen dat de Xbox Series X objectief de beste console is voor de third party games. Power matters.

Maar Bram, als het gaat om kracht, waarom ga je dan niet voor een pc? Terechte vraag, maar eentje met een heel simpel antwoord. Ik heb geen zin om 1500 euro neer te leggen voor een geweldige game-pc. Overdreven? Wellicht een beetje, maar niet zozeer. Het punt is en blijft dat je voor de prijs van een Xbox Series X nooit een degelijke pc kan bouwen. Je kan misschien net een ondermaatse laptop ervoor aanschaffen. De Xbox Series X is een beest met grafische kracht, daar word je bang van. Maakt kracht je niks uit? De Xbox Series S voor 300 euro is dan misschien een betere keuze voor je. Het belangrijkste argument blijft natuurlijk wel de games. Iets waar Xbox terecht, maar soms ook wat minder terecht kritiek voor gekregen heeft in de loop der jaren. Hoe ziet dat eruit de volgende generatie? Rooskleurig.

"Xbox heeft geen games"

De first party line-up van de Xbox is in de loop der jaren altijd afwisselend geweest. De Xbox 360 had waarschijnlijk de sterkste line-up, met de vertrouwde series zoals Halo, Gears of War, Forza en Fable, maar ook verrassende (en uiteindelijk soms tijdelijke) IP's met Alan Wake, The Witcher 2, Left 4 Dead 2 en een heleboel andere te gekke games. De Xbox One-versie had wel wat goede games, maar iedereen gaat je natuurlijk vertellen dat de PlayStation 4-line up beter was. Games zoals God of War, Spider-Man en Ghosts of Tsushima maakten van het Japanse platform een geweldige plek als je van één soort game houdt; cinematische third person action/adventure games. Gelukkig voor Sony waren er genoeg mensen die daar zeker trek in hadden. Ikzelf ben daar niet helemaal dol op. Meer film dan games? Liever niet eigenlijk. Ik ga nu echt niet beweren dat de Xbox One alleen maar sterke first party games heeft uitgebracht, maar ik vind ook dat de vergelijking niet helemaal eerlijk is geweest.

Want de Xbox One heeft echt wel goede games gehad. Forza Horizon, Gears 5 en Halo: The Master Chief Collection brachten genoeg kwaliteit met zich mee als het OG trio voor Xbox. Sea of Thieves kreeg terechte kritiek voor launch zonder al te veel content. Rare heeft het roer hier echter flink omgegooid en het is niets voor niets één van de meest gespeelde multiplayergames van dit moment. En wat te denken van Ori, Minecraft en Wasteland? Deze generatie heeft echt wel toppers gekend van Xbox Game Studios. We gaan nu echter even focussen op de toekomst. Xbox blijft vasthouden aan die grote series natuurlijk. Halo Infinite, Forza Motorsport, Fable en Gears keren allemaal terug op het next-gen platform. Ondanks dat ik persoonlijk niet kan wachten hoe Halo Infinite zich gaat uitpakken (ondanks de problematieke ontwikkeling), is het nog fijner om te weten wat voor nieuwe IP's naar Xbox komen. Everwild, The Medium en Avowed hebben allen de potentie om echte AAA-toppers te worden. Xbox haar first party studio line-up is gigantische en oh zo groots. Denk aan de topgames die daaruit kunnen verschijnen! Maar wat dacht je van third party-titels die naar de Xbox komen zoals S.T.A.L.K.E.R. 2, Warhammer 40K: Darktide en Psychonauts 2. Oh, en die kleine deal die natuurlijk wordt afgerond in de eerste maanden van 2021. Die titels van Bethesda, weet je wel. Qua games gaat het wel goed komen met Xbox. Zeker in combinatie met de troefkaart.

Xbox Game Pass is de troef

Moet je nagaan dat alle games die ik opgenoemd heb, plus nog een hele berg meer, straks gewoon naar die live-service komen waar je net een tientje per maand voor moet neerleggen. Bizar is het. Xbox Game Pass is de beste deal in gaming. Het is niet alleen voordelig voor Xbox-spelers, maar ook de pc-spelers kunnen er lekker van genieten. Zelfs ik, iemand die zoveel mogelijk fysieke edities koopt van games, kan altijd iets vinden op de service die mijn dagen een beetje beter doen lijken. Zo ontdekte ik Remnant: From the Ashes, een geweldige actie/RPG. Een game die ik nooit zomaar zelf had opgepikt. Of wat dacht je van Spiritfarer? De eerste keer dat ik de trailer bekeek dacht ik: "Oh weer een onzin indiegame, top." Inmiddels heb ik 50 uur in de game gepompt en heb ik alle achievements behaald. Wat ben ik blij dat ik die game ontdekt heb. Wat ben ik blij met Xbox Game Pass voor de mogelijkheid.

Het beste aan Xbox Game Pass wordt vaak vergeten. Het biedt namelijk ontwikkelaars en uitgevers de mogelijkheid om risico's te nemen. Normaal gesproken zou je idee afgeslagen zijn als het toch net wat te veel verwacht van een mainstream publiek. Je moest altijd binnen bepaalde grenzen blijven, om zo ervoor te zorgen dat de aantrekkingskracht gemaximaliseerd blijft. Want gaat een willekeurig persoon echt 30 euro uitgeven aan een game waar hij geen idee van heeft of hij het leuk gaat vinden? Niet snel in ieder geval. Dankzij Game Pass gaan die 15 miljoen mensen je game toch gewoon proberen. Ze betalen immers voor de gehele bibliotheek. Dit zorgt ervoor dat er een hele nieuwe wereld opengaat, als het gaat om creatieve en geweldige games.

onbekend

Daarom ben ik Bram de Xboxman

Denk ik dat het noodzakelijk is om een Xbox Series X op release aan te schaffen? Grappig genoeg niet. Ik doe het vooral, omdat het gewoon handig is voor onze site om beide next-gen consoles in huis te hebben. Ik ga er nog steeds heel erg van genieten, hoor! Want ik geloof dat Xbox eindelijk geleerd heeft dat een consoles levensduur geen sprint is, maar een marathon. Een blik in de toekomst vertelt mij voldoende, er is zoveel om blij van te worden in het kamp van Xbox. Het was niet altijd makkelijk om aan boord te blijven, maar ik ben blij dat ik deze generatie nog bij de groene console van Microsoft kan blijven hangen. Ik zie jullie graag terug op 10 november! De Xbox Series X is onderweg en je gaat er veel toffe dingen van zien. Ik kan niet wachten op de nieuwe generatie, waar Xbox zich weer bewijst als grootmacht in de game-industrie.

BRON Thanks Phil

Over auteur Bram Noteboom

Bram Noteboom Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?