DiRT 3

  • Ontwikkelaar Codemasters
  • Eerste releasedatum 25 mei 2011
  • Platformen Pc , Xbox 360 , PlayStation 3
  • Genre Racing
  • Gameliner score

Preview: DiRT 3

Ik zal maar direct met de deur in huis vallen: ik ben enorme fan van de DiRT-serie, maar was daar in het begin nog wel sceptisch over. De serie deed zijn intrede in 2007, vlak na de dood van racelegende Colin McRae, en over een maand komt alweer het derde deel.

Pixelporno
Codemasters heeft veel hulp gehad van de rallyauto-fabrikanten die in de game zitten. Ook hebben verschillende bekende coureurs, zoals Ken Blok en Kris Meeke, feedback gegeven vanuit het racers-perspectief. De game ziet er super realistisch uit, maar toch geeft Codemasters aan dat ze het vooral toegankelijk willen houden voor een breed publiek. Als Colin McRae op aarde mee kon kijken, zal hij trots zijn op wat Codemasters van zijn serie heeft gemaakt. Als het op racesgames aankomt, dan kun je dat sowieso wel aan Codemasters overlaten. We hebben dat onder andere al gezien in F1 2010. De passie die zij hebben voor racegames, is in elke pixel terug te zien.

onbekend

Rally-racen volop aanwezig
Dat DiRT 3 er daarom weer gelikt uitziet, hoeven we je vast niet te vertellen. Het spel richt zich vooral op het echte rally-racen. Dit houdt niet in dat de verschillende disciplines die we kennen uit DiRT 2 zijn verdwenen, maar wel dat de game nu voor zo'n zestig procent uti traditionele rally bestaat. De rest wordt aangevuld met de modi Land-Rush, Trailblazer en rallycross. De lange rally-stages die we kennen uit de vorige delen zijn ook verdwenen. Je moet nu veel kortere rally-parkoersen afleggen, welke maar een paar minuten duren.

De locaties
Je komt op maximaal vier locaties - verspreid over de hele wereld - terecht, namelijk Finland, Kenia, Noorwegen en Michigan (VS). Bij elkaar bevatten deze locaties 32 parkoersen en elke locatie die je aandoet heeft zo zijn eigen karakteristieken. Zo zul je in Noorwegen of Finland voornamelijk veel sneeuw tegenkomen, maar in Kenia zal het vooral veel zand zijn. Je rallywagen reageert op deze invloeden, vooral als de ondergrond van je parcours veranderd (bijvoorbeeld van sneeuw naar het normale wegdek).

onbekend

Gymkhana & vrijheid
Gymkhana is een soort van driften, slalommen en dan het halen van de finishlijn. Dit is ook waar Ken Block zich in de game flink mee bezig heeft gehouden. Het is een populair onderdeel in de rally-wereld en de kunsten van Ken zijn op YouTube dan ook ontzettend vaak bekeken. Wat ik er tot nu toe van gezien heb, zag er ook echt slick uit in de game.
Verder krijg je een oefenterrein, de DC Compound, tot je beschikking. Hier kun je rustig of juist als een wilde tekeer gaan. Deze opties zijn zowel binnen als buiten je carrière beschikbaar. Het biedt in elk geval de nodige ontspanning, bijvoorbeeld voor aanvang van een race, of als het rally-racen je even je neus uitkomt. Ik zie me dat wel op een saaie zondag ochtend doen, waardoor die ochtend ineens niet meer zo saai is.

Multiplayer?
In DiRT 3 is er ook een multiplayer aanwezig. Dit brengt het totaal tot een prachtig geheel. Eén van de multiplayer mogelijkheden is de optie waarbij één iemand in een Mini-Cooper moet kruipen en drie anderen in een originele rally-auto mogen crossen. Het is de bedoeling dat je je 'muis' beschermt en als eerste over de finish komt.
Een andere optie is de 'invasion' en dat is het racen tegen de klok in. Je moet allemaal kartonnen robots die over het circuit verspreid liggen kapot rijden. Zo moet je als team punten verzamelen, maar pas dan wel op voor de kartonnen wolkenkrabbers. De multiplayer kent ook nog een zogenoemde zombiemodus, die 'infection is genoemd. Hierbij heb je een soort groene substantie over je wagen heen zitten en het is dan de bedoeling om andere spelers op het parcours te besmetten. De laatste optie die we hebben is 'Capture The Flag', een optie die bij veel fans van het shooter-genre bekend in de oren zal klinken. Je moet de vlag van je tegenstander zien te pakken, om deze dan op je eigen basis neer te planten.
Mocht je niet zo'n partybeest zijn, dan heeft de game ook enkele normale opties, welke de singleplayer-mode ook heeft. Deze multiplayer-opties kun je ook middels splitscreen spelen. Samen met wat maten op de bank, of met je vriendin.

onbekend

Een racegame met twee petten
DiRT 3 biedt racen met twee petten. Aan de ene kant zien we een serieuze racegame, waarbij je moet zorgen voor de snelste tijd in de carrièremodes en aan de andere kant zien we een game met veel party mogelijkheden, waaronder de 'zombiemodus' of 'Capture The Flag'. Je kunt de filmpjes van je racekunsten op YouTube zetten, wat zorgt voor een uitgebreide game met sociale tintjes. Ik kan niet wachten tot het 22 mei is, want dan verschijnt DiRT 3 voor de pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?