Preview: Mouse: P.I. For Hire - Steamboat Kill-ie

-

Sommige mensen durven hun Disney Plus abbo niet op te zeggen, omdat dit wel eens enorme repercussies met zich mee zou kunnen brengen. Urban legends zwerven rond, bed time stories over het kwaadaardige Disney die al dan niet hun killer Mickey op je afsturen, zodra je op unsubscribe klikt. Lariekoek, dat is het natuurlijk. Want er bestaat helemaal niet zoiets als een killer Mickey. Maar wel iets wat er veel op lijkt: een killer Jack Pepper, die verder helemaal niets met Mickey Mouse van doen heeft, en dat is iets waarvan Fumi Games hoopt dat Disney dat ook doorheeft.

Mouse PI For Hire

Mickey With A Boomstickie

Een ongetraind oog zou Jack Pepper - de protagonist in Mouse: P.I. For Hire - namelijk zomaar kunnen aanzien voor Disney's olijke mascotte. Dat ongetrainde oog ziet namelijk een Steamboat Willie-achtig scenario, maar dan met minder stoomboot en meer wapengekletter. Maar volgens de mannen van Fumi Games - die zo vriendelijk waren om mij te ontvangen tijdens gamescom - is niets minder waar.

Het idee voor Mouse: P.I. For Hire is namelijk niet ontsproten uit een cartoon uit 1928, maar uit een stuk Disney-geïnspireerd BioShock fanart op Reddit uit 2012. De afbeelding - getiteld 'what if Bioshock was made by Disney' - zette Mateusz Michalak en Maciej Krzemień aan het denken. What if...? Een idee was geboren en na het tonen van de eerste footage was de wereld om. Men hunkerde naar deze illustere boomer shooter omtrent Mickey met zijn boomstickie.

If DOOM and Cuphead had sexy times

Ik zeg wel boomer shooter, maar de mannen van Fumi Games namen gedurende hun half uur uitgebreid de tijd om aan te tonen dat Mouse: P.I. For Hire meer is dan een casual shooter met lollige rubber hose physics. De jolige art style - zoals we die ook kennen van games als Cuphead - mag dan de impressie wekken dat het allemaal peachy is, maar er wordt me gegarandeerd dat Mouse: P.I. For Hire een behoorlijk volwassen gaat worden die op het gebied van gameplay behoorlijk veel wegheeft van de recentere DOOM-games. Dat is overigens niet gek, want enkele figuren achter de DOOM reboots hebben Fumi op de achtergrond bijgestaan.

En dat was goed te merken. Jack Pepper - een WW1 veteraan, voormalig politieagent in van corruptie aan elkaar hangend Mouseburg en nu privé detective die zich aardig diep in de muizenkeutels heeft gewerkt - beschikt namelijk over skills die terug te vinden zijn in andere hardcore shooters. Want een muizenstaart is niet alleen tof voor de balans, maar ook om als grappling hook en rotor te fungeren. Hiermee biedt Mouse: P.I. For Hire dus niet alleen combat, maar ook aardig wat opties voor uitdagende vertical platforming. En dat men van plan is om dat uitdagend te maken werd bewezen door de dev die zelf enkele retries nodig had om door een platforming sequentie te geraken. Gelukkig kan de uitdaging nog enigszins worden ingeperkt door de keuze uit een drietal moeilijkheidsgraden, waar volgens de heren te zijner tijd uit gekozen moet kunnen worden.

Mouse PI For Hire 1
Mouse PI For Hire 2
Mouse PI For Hire 3
Mouse PI For Hire 4
Mouse PI For Hire 5
Mouse PI For Hire 6
Mouse PI For Hire 7
Mouse PI For Hire 8
Mouse PI For Hire 9

Smooth animator

En met te zijner tijd bedoelt men 2025, zonder een specifieker time window te benoemen. Bij Fumi neemt men liever de tijd om alles tot in de puntjes te perfectioneren en men heeft er duidelijk de prioriteit van gemaakt om Mouse: P.I. For Hire 'just right' te krijgen. Ook hier liet men weer vol overgave zien hoe men de omgevingen - welke voorheen laakte in diepte - opnieuw onder handen heeft genomen om het allemaal wat minder 2D te laten ogen. Maar de kers op de taart was toch wel het enorme scala aan buttery smooth (reload) animaties die men nu al op de planken heeft liggen, welke stuk voor stuk tot in het kleinste detail zijn uitgewerkt.

Dus ja, om nou te zeggen dat ik er enigszins van baalde dat ik weer na een half uur buiten gebonjourd werd is een understatement. Er zijn tegenwoordig niet zo verschrikkelijk veel games die mij nog echt weten te intrigeren - want het is tegenwoordig wel een beetje dertien in een dozijn - maar Mouse: P.I. For Hire had 'het', als je snapt wat ik bedoel. Wellicht dat mijn voorliefde voor de jaren '20-'30 en de vibe die daarbij hoort meespeelt, want ook de soundtrack - inclusief de optie om deze te voorzien van oldschool vinyl crackle - was wat mij betreft banger. Dus ja, als je het mij vraagt gaat Mouse: P.I. For Hire nog een staartje krijgen.

Oh, en nog één verzoek van Funi Games: Please don't cancel us, Disney

Mouse PI For Hire1

Voorlopig oordeel van Patrick Meurs

Laat je niet van de wijs brengen door de guitige rubber hose physics en de kindvriendelijk ogende Jack Pepper en zijn lieftallige mechanic Tammy Tumbler, want in Mouse: P.I. For Hire is het menens. Na een half uurtje met Fumi Games is het mij maar al te duidelijk dat we te maken gaan krijgen met een shooter die niet alleen gameplay technisch enorm volwassen is, maar ook qua setting. Het jaren '30 Mouseburg is niet voor de poes en biedt allerhande mogelijkheden om er eens flink op los te knallen als een eigenwijze privé detective en om eerlijk te zijn kan ik er niet op wachten om me daarmee bezig te houden. Helaas zal ik dat wel moeten gezien er nog geen concrete releasedatum in het vizier is. Maar goed, ik wacht wel. It'll be worth it, ha-ha.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Mouse: P.I. For Hire

Ontwikkelaar:

Fumi Games

Uitgever:

PlaySide

Release:

2025

Reviewscore:

-

Platforms:

PC
PS4
XONE
NSW
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord