Preview: Sand Land - Een game die kan verrassen

Geplaatst:

We zouden het haast alweer vergeten, maar nog geen twee weken geleden stond de beursvloer van gamescom stampvol. Zoals gewoonlijk wist Bandai Namco één van de zalen met meerdere games te domineren. Tekken was prominent aanwezig, waarvan je hier onze Tekken 8 preview kunt checken, maar de grote aandachttrekker was toch wel Sand Land. Het universum dat de legendarische Akira Toriyama (bedenker van Dragon Ball) in 2000 eens in het leven blies, krijgt nu een eigen film en game. Wij mochten Sand Land alvast even spelen en natuurlijk zijn we je dan ook verplicht om er alles over te vertellen. Strap in, dit is de Sand Lang preview!

Sand Land is een dorre bedoening

Alvorens we de Sand Land preview vol induiken, is het wellicht handig om wat achtergrondinformatie te verschaffen. Waar we in het Westen vooral bekend zijn met Toriyama’s werk vanwege Dragon Ball, heeft de beste man aardig wat werelden bedacht. Sand Land stamt uit het jaar 2000, waar het universum uit de doeken werd gedaan in slechts één volume. In het verhaal volgen we Rao die de krachten bundelt met de demonprins; Beelzebub. Sand Land is maar een dorre bedoening, de wereld is vrijwel uitgedroogd en een koninklijke tiran heerst over de laatste waterbron. Het tweetal zorgt echter voor hun eigen stam en zoeken daarom naar een illustere waterbron beschreven in diverse legendes. Een wereld zonder water is maar niets, want vrijwel de wereld is bedolven onder een dikke laag zand. Verklaard ook meteen de titel…

Als je bekend bent met het werk van Akira Toriyama, zal Sand Land direct veel herkenning oproepen. De unieke uitstraling weet Bandai Namco prima te verweven in de game en dit is dan ook zonder twijfel een goede representatie van Toriyama’s artstyle. Sand Land is een typische Bandai Namco Anime Action RPG. Dat wil zeggen dat de combat snel verloopt, doorgaans niet al te moeilijk is en toch een laagje diepgang kan bevatten. In de demo konden we spelen met Beelzebub, een kleine opdonder die in combat een reguliere klap kan uitdelen, een charged attack kan uitvoeren door die button ingedrukt te houden en die over special skills beschikt. Deze skills zijn krachtiger dan de normale attacks, maar zijn niet continu te spammen. De game bevat echter meer personages die zich aansluiten bij het genootschap. Je bende wordt dus steeds groter en daarmee krijg je ook weer nieuwe speelbare personages met eigen skills. Dat gezegd hebbende; why bring fists to a vehicle fight?

Sand Land preview

in Sand Land heb je alle rijbewijzen op zak

Ridder te voet is lachen, maar waarom zou je lopen als je in Sand Land gewoon alle rijbewijzen op zak hebt? De demo opent met de Sand Worm die we eerder hebben gezien in de Sand Land trailer. Bevechten is geen optie, dus al snel slaan we met gierende banden in een autootje op de vlucht. Na dit korte segment boordevol actie eindigen we in een klein dorpje waarin de game zich vervolgens opent. Al snel ben je vrij om te gaan en staan waar je wil. Sand Land bestaat uit uitgestrekte gebieden waarin je als speler op verkenning kunt gaan. De gebieden zijn echter groot en dus stappen we in een lichtgewicht wagentje. Het duurt niet lang alvorens we op de eerste tegenstanders stuiten. Simpele dino’s voorzien van een experience level zijn geen match voor de vuisten van Beelzebub en na het verslaan zijn we een beetje experience rijker. Dat is echter niet waar we het voor deden. In de buurt van de vijanden stond namelijk een tank te wachten, een tank die wij dus kunnen besturen! En dat is eigenlijk waar de fun pas echt begint.

Sand Land lijkt het niet te moeten hebben van zijn hand-to-hand combat. Het meest interessante is juist het plot en natuurlijk de voertuigen. In slechts een paar minuten tijd had ik toegang tot een auto, tank, battle motor en weet ik veel wat allemaal. Dit allemaal om de vijand op afstand met bommen en granaten te kunnen bestoken. Daarnaast is het handig om een vervoersmiddel te hebben, gezien de vlaktes groot zijn en er overal wel wat te vinden is. Van grotten, tot bijzondere vijanden, verkenning wordt beloond. Alhoewel de game je veel vrijheid geeft, was de demo uiteindelijk redelijk lineair. Er is namelijk altijd een main missie die je kunt volgen. Een missie die met een gigantische prominente marker in beeld wordt weergegeven. Enigszins zonde, aangezien hierdoor een beetje de drang om op verkenning uit te gaan wordt weggenomen.

Sand Land preview1

Voorlopig oordeel van Rudy Wijnberg

Na onze preview van Sand Land, zitten wij nog een beetje te dubben over wat we er nou van moeten vinden. Ikzelf kon mij bijvoorbeeld prima vermaken met de Sand Land preview, maar mijn gewaardeerde collega Patrick Meurs was er binnen no-time doorheen dankzij de gigantische markers. De opzet is in ieder geval leuk, de game ademt Akira Toriyama en dat komt vooral terug in de artstyle en manier van storytelling. Alhoewel de combat buiten de voertuigen redelijk standaard werk is, is het juist de vehicle combat die de show weet te stelen. Als het aantal voertuigen uit de demo representatief is voor het eindproduct, dan kunnen we helemaal los. Op het eindeproduct moeten we echter nog wel even wachten. Sand Land kent namelijk nog geen releasedatum!

Sand Land is tot op heden nog niet voorzien van een releasedatum. Wel weten we dat Sand Land komt te verschijnen voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series en pc.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Sand Land

Series

-

Uitgever

Bandai Namco

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

26 april 2024

Ontwikkelaar

ILCA

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord