Preview: Tekken 8 - Slaat met de vuist op tafel

Geplaatst:

Het is al eens vaker geroepen, maar dit is het tijdperk van de fightinggames! Eindelijk keert mijn geliefde genre weer terug naar de top met fantastische games zoals Street Fighter 6, Mortal Kombat 1 en natuurlijk Tekken 8. Laat deze laatste game nou net degene zijn waarmee ik afgelopen uitvoerig aan de slag ben geweest. Niet alleen vanuit mijn comfortabele zetel in de huiskamer, maar ook gewoon op gamescom. Na meerdere speelsessies van meerdere Tekken 8 builds is het dan eindelijk zover. Zit je er klaar voor, want dit is de Tekken 8 preview!

Tekken 8 gamescom preview

Get ready for the next battle

Iedereen die zich een beetje mengt in het fightinggenre, is het vast en zeker niet ontgaan. Harada-san is druk in de weer met een nieuw deel in de Tekken-franchise. Gamescom blijkt een groot moment te zijn, want niet alleen mochten we aan de bak met een nieuwe build, maar plotsklap kregen we dan ook eindelijk een Tekken 8 releasedatum te zien. Helaas gaat het niet dit jaar worden, maar wel al in januari van 2024. Afijn, Tekken 8 maakt grote stappen en dat toont Bandai Namco dan ook maar al te graag. Ieder personage krijgt zijn eigen trailer en inmiddels staan we alweer op twintig bevestigde personages, maar we zijn er nog lang niet, er schijnen namelijk 32 personages in de game te zitten.

Deze editie van Tekken kent een flink aantal wijzigingen. Niet alleen ziet de game er beter uit dan ooit tevoren, ook de mechanics zijn flink aan verandering onderhevig. De fightinggames van vandaag de dag worden steeds sneller en agressiever en daar springt Tekken 8 dan ook gretig op in. Met het gloednieuwe heatsysteem is het roster dodelijker dan ooit. Gaandeweg de matches bouw je heat op en wanneer het juiste moment zich aandient, activeer je de speciale heatmodus. Veelal start deze met een super nasty smash of een trigger, waardoor je direct in de heat state verkeert. Gedurende de heat state breng je extra schade toe, zelfs wanneer de tegenstander de aanval blokkeert. Daar stopt het echter niet. Wanneer de healthbar een minimum punt bereikt, activeer je namelijk met een simpele druk op de trigger de zogeheten ‘Rage Art’. Wanneer deze hit, zie je een flashy animatie die we een beetje kunnen vergelijken met de Critical Blows uit bijvoorbeeld een Mortal Kombat 11.

Twee voor de prijs van een

Tekken 8 kent een lekker divers roster. Van oldschool favorieten, tot nieuwgedienden, ze zitten er vrijwel allemaal in. Natuurlijk zijn het Kazuya en Jin die in de hoofdrol schitteren en naar verluidt is Heihachi dan nu toch eindelijk eens dood, maar zolang alle personages nog niet aangekondigd zijn, sluiten we natuurlijk niets uit. Anyway, de focus ligt nadrukkelijk op het verhaal en dat hebben we al meermaals kunnen aanschouwen in de trailers. Gedurende gamescom kwam er echter een addertje onder het gras vandaan. Tekken 8 kent namelijk niet één, maar twee singleplayer storymodes. Arcade Quest biedt naast de reguliere story line een avontuur waarin de speler van arcadehal, naar arcadehal reist. Dit om zich te specialiseren in diverse vechtstijlen.

Tot nu toe moeten we het nog enkel hebben van de beelden, aangezien deze modus helaas nog niet speelbaar is geweest. Toch moet ik bekennen dat ik flink wat twijfels heb bij het zien van de weg die Bandai met deze modus inslaat. Tekken is op zichzelf al ludiek genoeg, maar moeten we daar echt nog cartoony avatars aan toevoegen? Het lijkt mij wat dat betreft wat overkill, maar zoals ik al zei, het is helaas nog te vroeg om daar iets inhoudelijks over te kunnen zeggen. Waar we wel wat over kunnen zeggen is de gameplay, want die is ouderwets goed. Het knokken steekt meer dan prima in elkaar. Aanvallen komen lekker uit de verf en het nieuwe heatsysteem is een waardevolle toevoeging om de franchise weer wat nieuw leven in te blazen. Daarnaast ziet de game er ook gewoon heel erg goed uit. Arena’s kunnen veranderen tussen de rondes door, de effecten op de achtergrond zien er goed uit en ook de personages (die er wel wat anders uitzien) komen lekker uit verf. Gooi dit in de mix met een opzwepende soundtrack en de herkenbare Tekken punching sounds, en je hebt goud in handen.

Tekken 8 gamescom preview1

Voorlopig oordeel van Rudy Wijnberg

Het moge duidelijk zijn, wij hebben ontzettend veel zin in Tekken 8. Na meerdere speelsessies in zowel de on- als offline omgeving is de verwachting nog altijd torenhoog. We hebben het echter wel alleen moeten hebben van daadwerkelijke matches. Van het verhaal hebben we tot op heden verdomd weinig mogen zien en van de nieuwe singeplayer Arcade Quest natuurlijk al helemaal niet. Vooral die laatste weet tot op dit moment niet te imponeren, maar schijn kan bedriegen. Met de gameplay zit het in ieder geval helemaal goed. Niet alleen ziet Tekken 8 er super goed uit, hij speelt ook nog eens lekker weg. Nu maar hopen dat het overkoepelende verhaal net zo goed gaat worden!

Tekken 8 verschijnt op 26 januari 2024 voor pc, PlayStation 5 en Xbox Series. Wil je meer lezen over onze gamescom avontureren? Chech dan hier alle gamescom 2023 content!

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Tekken 8

Series

Tekken

Uitgever

Bandai Namco

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

26 januari 2024

Ontwikkelaar

Bandai Namco Studios

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord