PS5-controller laadt niet op: 10 concrete oplossingen

Geplaatst: 17 december 2023 12:00
Aangepast: 2 februari 2024 17:22
-

Heb jij ook weleens een dag dat werkelijk alles tegenzit? Je PS5-controller laadt niet op, je stoot je grote teen en tot overmaat van ramp spuugt je hond het hele tapijt onder. Gelukkig zijn er oplossingen voor alles. Die grote teen doet vast al geen pijn meer, er zaten toch gaten in het tapijt en die problemen met je PS5-controller kun je gewoon fixen. In dit artikel nemen we alle oorzaken van een niet-opladende PS5-controller met je door en laten we je in detail weten wat je eraan kunt doen.

ps5 controller wil niet opladen
Gameliner.nl

Waarom laadt mijn PS5-controller niet op?

Als je PS5-controller niet oplaadt, kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Problemen met de USB-poort
 • Problemen met de oplaadkabel
 • Viezigheid in de USB-poorten
 • Niet-bijgewerkte controllers

Maak je in ieder geval geen zorgen, want je bent niet de enige met dit probleem. In dit artikel vind je tien concrete tips om ervoor te zorgen dat jij je PS5-controller weer kunt opladen, waardoor jij jezelf een ritje terug naar de winkel bespaart.

Oplossing 1: Probeer een andere USB-poort

Om te controleren waar je probleem ligt, is het het makkelijkst om eerst te proberen om de DualSense-controller op te laden via een andere USB-A-aansluiting. Als hij wel oplaadt via een andere poort, dan ligt het probleem niet bij je controller of oplaadkabel, maar bij de USB-poort in kwestie. Je kunt dit bijvoorbeeld bij je laptop of pc uitproberen, of een stekker pakken waar de Type A-kant (het grotere, rechthoekige gedeelte) in past.

Goed om te weten: meerdere PlayStation 5-gebruikers hebben in het verleden problemen gemeld met het opladen van de controller via de USB-poort aan de voorkant van de console, terwijl de Rustmodus van de console geactiveerd was. Misschien is dit bij jou ook het geval en werken de USB-poorten aan de achterzijde wel gewoon.

DualSense wil niet opladen
Gameliner.nl

Oplossing 2: Controleer de oplaadkabel

Als het probleem niet bij de USB-poort ligt, is de kans groot dat er iets met de oplaadkabel of de controller zelf aan de hand is. Dat kun je testen door de oplaadkabel met een ander apparaat uit te proberen, zoals je smartphone. De PlayStation 5 wordt namelijk geleverd met een USB-kabel van Type-C naar Type-A, wat een vrij normaal type is. Test de kabel dus even uit met een ander apparaat dat zo'n kabel gebruikt. Mocht je meerdere DualSense-controllers in huis hebben, dan kun je er ook een andere controller bij pakken.

Als je nog andere USB-kabels van Type-C naar Type-A thuis hebt liggen, kun je die ook proberen met je PS5-controller. Als die wel werken, dan ligt het probleem bij je snoertje. Je kunt zo'n snoertje meestal al voor minder dan een tientje vervangen.

Oplossing 3: Probeer een alternatieve oplaadwijze

Er zijn twee bekende manieren om je PS5-controller op te laden: met het normale snoertje en met een DualSense-oplaadstation. Het snoertje gebruikt de USB-aansluiting, terwijl het oplaadstation alleen maar gedockt hoeft te worden en dus geen USB gebruikt. Als het niet lukt om je controller op te laden met de kabel, kan het helpen om een oplaadstation te proberen. Anderzijds kun je een snoertje aansluiten als je oplaadstation het niet doet.

Oplossing 4: Verwijder mogelijke accessoires

Deze tip is heel situatieafhankelijk, maar als je een ander apparaat verbonden hebt met je DualSense-controller, kan dit beïnvloeden hoe de controller oplaadt. Als je headset bijvoorbeeld verbonden is met je controller, kun je proberen om deze los te koppelen en te kijken of de DualSense dan wel wil opladen. Mocht dat nog steeds niet het geval zijn, bekijk dan de volgende tips in dit artikel.

Oplossing 5: Probeer bedraad te spelen

Wist je dat je jouw PS5-controller ook gewoon kunt gebruiken als een ouderwetse bedrade controller? Als de controller wel gewoon werkt als hij met een kabel is aangesloten aan de PlayStation 5-console, dan ligt het probleem niet bij de controller die niet wil opladen, maar waarschijnlijk wel bij een kapotte batterij. Mocht je het niet erg vinden om de controller voortaan bedraad te gebruiken, dan is je probleem hierbij opgelost. Maar echt ideaal is het natuurlijk niet.

Zo'n batterij is gewoon te vervangen. Als je er een beetje handig in bent, kun je de batterij online aanschaffen en hem zelf vervangen door de controller uit elkaar te halen. Vertrouw je het niet, dan kun je beter een reparatieverzoek indienen bij Sony. Check daarvoor de laatste tip in dit artikel.

PS5 controller bedraad opladen
Gameliner.nl

Oplossing 6: Maak de USB-poorten schoon

Stof of viezigheid kan de boosdoener zijn van niet-werkende oplaadkabels. De oplossing kan dus zo simpel zijn als een kleine schoonmaakbeurt. Probeer bijvoorbeeld met een tandenstokertje de viezigheid uit de poort te wrikken, of een spuitbus met perslucht te gebruiken om de binnenkant van de poort uit te blazen. Test daarna uit of je PS5-controller weer oplaadt. Mocht dit niet gewerkt hebben, probeer dan de volgende stappen in dit artikel.

Oplossing 7: Soft-reset de controller

Als je vermoedt dat het probleem niet bij je oplaadsnoertje of de USB-poort ligt, dan is het soft-resetten van de controller een logische vervolgstap. Dit doe je als volgt:

 • Verbind de PS5-controller met je PlayStation 5-console met USB. Dit doe je met één van de drie poorten op de console.
 • Houd de PS-knop op de controller minstens tien seconden ingedrukt totdat de lichten uitgaan. De PS-knop is de knop met het PlayStation-logo in het midden van de controller.
 • Wacht ongeveer tien seconden.
 • Druk opnieuw op de PS-knop op de controller.
 • Probeer de controller weer op de gebruikelijke wijze op te laden.

De soft-reset zorgt ervoor dat de firmware van de controller opnieuw opgestart wordt en zou dus ook de oplaadproblemen kunnen verhelpen. Mocht dat niet zo zijn, ga dan door naar de volgende stap.

Oplossing 8: Reset de controller naar de fabrieksinstellingen

Als de soft-reset niet heeft gewerkt, doet een volledige reset dit misschien wel. Geen zorgen, het is makkelijker dan je denkt. Achterop je controller zie je rechts van het Sony-beeldmerk een klein gaatje zitten. Dit is de resetknop. Om de DualSense-controller te resetten, moet je die ongeveer een seconde of zeven ingedrukt houden. Als de knop wordt ingedrukt, kun je een klikje voelen, dus probeer daarop te letten. De resetknop is heel klein, dus je kunt hiervoor het beste een klein voorwerp als een paperclip of satéprikkertje gebruiken.

Eenmaal gereset, kun je weer proberen om de controller met de PlayStation 5 te verbinden met behulp van de USB-kabel. Kijk vervolgens of de controller weer oplaadt. De PS5-controller knippert blauw als je hem daarna weer via Bluetooth verbindt. Als de controller nog steeds niet oplaadt, probeer dan ook nog de volgende tips in het artikel.

ps5 controller laadt niet op reset
Gameliner.nl

Oplossing 9: Update de controller

Om de zoveel tijd brengt Sony updates uit voor de DualSense-controller. Als je nog een update mist, kan dat betekenen dat bekende problemen met de controllers nog niet zijn opgelost voor jouw hardware, waaronder oplaadproblemen. Je voert een DualSense-update als volgt uit:

 • Ga naar de instellingen van je PlayStation 5-console (tandwiel-icoontje bovenin).
 • Scrol in de instellingen naar 'Accessoires'.
 • Ga naar het 'Controller (General)'-menuitem.
 • Klik op 'DualSense Wireless Controller Device Software'.
 • Je krijgt nu te zien of er een update beschikbaar is. Mocht dat zo zijn, klik dan op 'Update'.
 • Verbind je PS5-controller met de console via USB.

Mocht je de USB-kabel niet kunnen aansluiten, dan kun je de controller ook updaten via de officiële PlayStation-website.

Oplossing 10: Bericht de klantenservice van Sony

Heb je alle tips in dit artikel geprobeerd, maar laadt je PS5-controller nog steeds niet op? Dan adviseren we je om direct contact op te nemen met de klantenservice van Sony. Op de website van het bedrijf kun je gebruikmaken van de livechat voor directe ondersteuning, maar je kunt ook contact opnemen via de e-mail op het adres support@nl.playstation.com. Zo kun je gedetailleerd je probleem bespreken met een Sony-medewerker en hopelijk snel een oplossing vinden voor je niet-opladende DualSense-controller.

DualSense controller laadt niet op

Zo, hopelijk laadt je PS5-controller inmiddels weer op. Mocht dat niet het geval zijn, dan kom je sowieso verder met een berichtje naar de klantenservice van Sony. Heb je een andere oplossing gevonden die voor jou werkte? Laat het even weten in een reactie, dan kunnen anderen er ook weer van leren. Veel plezier met je PlayStation 5!

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord