Tech: ROG Ally - De Ally-mansvriend onder de handhelds

Handhelds zijn vernuftige stukjes micro-elektronica. Vaak niche, maar vernuftig. Toch wil het succes van een handheld om uiteenlopende redenen nogal eens kortstondig zijn of geremd worden. Veelal wil een gesloten ecosysteem hier aan bijdragen. De enige partijen die tegenwoordig nog hoge ogen gooien zijn Nintendo en sinds kort Valve met diens Steam Deck. Toch heeft ook die laatstgenoemde een achilleshiel: het laat een groot Game Pass-vormig gat achter in de wensen van de gebruiker. ROG - de gaming-tak van Asus - wil dat gat maar al te graag opvullen met de Ally, een gewaande 1 aprilgrap die men wel eens zeer serieus moet gaan nemen.

ROG Ally4

Een geduchte Steam Deck concurent

Ergens is het best logisch dat ROG met de Ally op de proppen komt. Asus heeft met diens Republic Of Gamers line-up al vaker willen innoveren. Zodra nieuwe tech de kop op stak, frommelde Asus het in diens ROG-hardware. Een nieuw type beeldscherm met hogere refresh rates of een andere beeldverhouding, Liquid Metal-technologie, vapor chambers, ROG draaide er z'n hand niet voor om. Eigenlijk moet het dus totaal niet als een verrassing komen dat ROG zich na het succes van de Steam Deck ook op de handheld gaming devices stort.

Maar ROG zou ROG niet zijn als het niet de moeite nam om een beproefd concept verder uit te werken. De Steam Deck is een prachtig apparaat, maar gebruikers merkten toch al snel een gemis op: third-party launcher compatibiliteit. De meeste gamers zijn inmiddels zo verknocht geraakt aan Steam dat het geen dealbreaker vormt, maar toch had men het wel fijn gevonden wanneer Xbox Game Pass ook geïntegreerd zou kunnen worden. Gabe Newell en Phil Spencer zeiden er destijds niet direct nee tegen, maar het stond niet hoog op het prioriteitenlijstje van Valve.

Het Game Pass-vormig gat wordt gevuld

Bij ROG zag men dus de kans schoon om dit met beide handen aan te grijpen. De ROG Ally is volgens Asus niet alleen een zeer ergonomisch apparaat met state of the art componenten, het is ook nog eens een premium handheld die voldoet aan de wensen van de handheld pc gaming markt. Zo pronkt ROG niet alleen fier met de samenwerking die het met Xbox is aangegaan, het is ook nog eens rete-trots op diens universele launcher die nagenoeg elke andere game launcher obsoleet maakt. De Ally laat je alle games vanuit een centrale hub opstarten, zonder de noodzaak om talloze traagmakende launchers op de achtergrond te laten draaien.

Voor velen zal dit gegeven alleen al een reden zijn om de ROG Ally boven de Steam Deck te verkiezen. Toch zullen de Xbox-gamers nog meer redenen kunnen vinden om ROGs handheld boven die van Valve te plaatsen. De touch pads van de Steam Deck mogen dan vernuftig zijn, maar het staat een vertrouwde controller layout in de weg. De ROG Ally is ontworpen met de Xbox controller layout als referentiepunt. Daarnaast zal het mogelijk zijn om middels ROGs Armory Crate SE software de controls naar wens te finetunen. Zaken als trigger sensitiviteit en deadzones zijn voor de casual gamers triviaal, maar de doorgewinterde en competitieve gamer gaat hier gegarandeerd de meerwaarde van zien.

Premium componenten...

Het ROG-team is er zich dan ook van bewust dat het meer moet doen dan third-party compatibiliteit en control customization om die elite doelgroep te behagen. Wie premium geld gaat betalen voor een handheld, wil er zeker van zijn dat het een premium product in de handen krijgt. De ROG-engineers hebben er dan ook alles aan gedaan om het apparaat zo licht mogelijk te krijgen, zonder in te boeten op de kwaliteit van het gebruikte materiaal. De Ally weegt uiteindelijk slechts 608 gram, terwijl het toch uitgerust is met dubbele fluisterstille ROG Intelligent Cooling ventilatoren, een full HD / 120Hz / 500 nits / 7ms LCD display met FreeSync tech en dual Dolby Atmos compatible speakers.

Dit alles wordt gecomplementeerd door het hart van de Ally, bestaande uit een custom AMD Ryzen Z1 Series processor en 16GB aan LPDDR5 Dual Channel RAM. Qua opslagvermogen doet de ROG Ally niets geks. Het topmodel komt met 512GB aan PCIe Gen 4 opslag, wat uit te breiden valt middels de ingebouwde UHS II MicroSD Expansion Port. Het hele pakket wordt beschermd door een stevige aluminium behuizing, welke volgens Asus zorgvuldig is geëngineerd voor maximale ergonomie.

Asus ROG Ally specs

... met premium accessoires...

Alles bij elkaar opgeteld is het al heel wat waar ROG mee komt aanzetten, maar dit is nog niet alles. Een handheld is tegenwoordig meer dan een apparaat voor onderweg. ROG presenteert daarom ook een scala aan accessoires die van de Ally een alleskunner moet gaan maken. Middels een draagasje kan de Ally beschermd worden getransporteerd richting een speelpartner, waarbij een docking station het mogelijk moet maken om ROGs handheld aan te sluiten op een extern beeldscherm.

Wie verkiest om van de Ally een high-end gaming systeem te maken, kan dat ook door een externe GPU aan te sluiten. Gezien de Ally volledig op Windows 11 draait en werkt met een muis/toetsenbord configuratie, zou het een koud kunstje moeten zijn om van deze witte krachtpatser een compact doch solide gaming rig te maken.

ROG Ally3

...tegen een (verwachte) premium prijs

Dit hele verhaal klinkt natuurlijk indrukwekkend, maar alles valt of staat met de prijs. Op het moment van schrijven kon Asus daar nog geen concrete uitspraken over doen, al werd wel gegarandeerd dat de ROG Ally de magische duizend euro-grens niet gaat overschrijden. ROG kennende zal het er niet heel ver onder gaan zitten. De uiteindelijke prijs van de ROG Ally zal op 11 mei om 16:00 tijdens het wereldwijde Launch Event worden onthuld. Nogmaals, ik verwacht een premium prijskaartje, maar daar krijg je dan ook een high-end Ally-mansvriend voor terug.

BRON Republic of Gamers

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?