DiRT Showdown

 • Ontwikkelaar Codemasters
 • Eerste releasedatum 24 mei 2012
 • Platformen Pc , Xbox 360 , PlayStation 3
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: DiRT Showdown - Xbox 360

DiRT kennen we voornamelijk van het realistische rallyrijden, maar met DiRT Showdown doet de ontwikkelaar een stapje zijwaarts. Dit maal geen getweakte graphics, maar een heuse nieuwe kant van DiRT die we nog niet kennen. In het kort: DiRT 3 met een party-mode-jasje aan. Een soort van 3.5 versie dus. In DiRT Showdown kom je modes tegen waar je waarschijnlijk nog niet of nauwelijks van hebt gehoord.

Van realistisch naar onrealistisch

In DiRT 3 lag de focus vooral op het tijdrijden en de snelste zijn. In DiRT Showdown komt daar nog een beetje van terug maar er zijn nu in verschillende modes ook punten te behalen. Hoe vaker je je rivalen aan de kant beukt of total-loss de baan afgooit, des te meer punten je krijgt. In sommige modes is dat ook het hoofddoel, zoals Knock-Out. Iedere auto in DiRT Showdown heeft een gezondheidsmeter. Staat deze op nul, dan is je auto kapot en mag je het opnieuw proberen met een nieuwe auto. Degene die ervoor gezorgd heeft dat jouw auto naar de schroothoop kan, krijgt er punten voor, grappig als dat in het echte leven zou gebeuren trouwens. Ook kunnen we gebruik maken van nitro, je zult het vast wel kennen. Knopje indrukken en de blauwe nitro zorgt ervoor dat je auto een stuk sneller zal gaan. Hendig of nie? Je nitro zal ook opraken en laadt zich langzamerhand weer op zodat je het nog een keer kunt gebruiken.

Genoeg modi om je mee te vermaken

Destruction Derby, het idee is om in deze wedstrijd elkaar naar de schroothoop te rammen. Je beukt tegen je tegenstander in een arena en op de manier waarop je je tegenstander raakt, krijg je punten. Het doel blijft echter om als beste te eindigen, want haal je die niet mag je het dunnetjes overdoen. Dit kan ietwat frustreren, maar het blijft een enorme uitdaging als je het bekijkt met een knipoog. De kunstmatige intelligentie laat je ook dit keer niet in de steek, want je kunt ook door de andere op de baan de vangrail in geduwd worden. Een soortgelijke modes die er erg op lijkt is Knock-Out, een favoriet bij mij. Het principe is hetzelfde, maar nu rijdt je op een platform wat wat hoger ligt. Wanneer je iemand eraf beukt, krijg je punten.

Je zult het vast nog wel kennen van DiRT 3, het driften om pilaren, het kapot rijden van gele blokken en het maken van air-jumps. Dit komt terug in DiRT Showdown met een vrije modus waarin je aan de haven van Yokohama zoveel mogelijk van die zojuist genoemde stunts moet doen en items op moet pakken. Iets waar ik me in het vorige deel nog wel een tijdje mee heb vermaakt omdat je kunt doen waar je zin in hebt zonder tijdslimiet of andere dingen waar je op moet letten. MAAR, je kunt deze stunts ook doen in een Head 2 Head wedstrijd. Je staat met je konten van de auto's tegen elkaar aan en legt een exact hetzelfde parcour af als je tegenstander, maar dan in spiegelbeeld. Wie als eerst bij de eindstreep is wint. Het parcour is niet zomaar een simpel rondje rijden. Je moet driften, blokken rammen en jumps maken wil je verder de baan afleggen. Dit zijn een paar modes, je hebt er nog veel meer, en in mijn ogen genoeg, om je te vermaken.

Online en split-screen

Ik speelde de game samen met Alex, waarbij we ervoor hebben kozen om eerst tegen elkaar te racen en daarna met elkaar een team te vormen. Je rijdt allebei wel afzonderlijk van elkaar, maar hebt een gemeenschappelijk doel. De game heeft een arcade-feel, dat maakt het allemaal lekker toegankelijk. Het is jammer dat het zich maar beperkt tot two-player split-screen, want met vier man tegelijk was de multiplayer misschien toch nog iets leuker geweest.

Codemasters heeft met de launch van Showdown ook een nieuwe dienst het leven in geroepen genaamd Racenet. Met behulp van deze dienst kun je zien hoe je vrienden ervoor staan en of je sneller bent dan je buurman die de game helemaal plat speelt. Ook leuk zijn de challenges die elke keer anders zijn en waar je onbeperkt aan deel kunt nemen. De dienst is gewoon gratis en als je in de toekomst een race-game van Codemasters zult kopen, dan zal daar ongetwijfeld ook Racenet bij zitten.

Het eindoordeel van Koen van den Akker

Codemasters heeft er goed aan gedaan door even een keer een andere weg te kiezen voor DiRT. Nu hebben ook de party gamers onder ons die het niet benauwd krijgen van een race-game het naar hun zin met deze 3.5 versie. De aparte game-modes die te spelen zijn in Showdown, zijn er lachen. Wanneer je in DiRT 3 nog geraakt werd door een tegenstander, kreeg je het er benauwd van en dit keer trek je er je neus nog niet voor op. Het is rammen geblazen in dit deel van DiRT in een nieuw jasje.

 • Pluspunten
 • Party-hardy
 • Gave modes
 • Racenet
 • Minpunten
 • Maximaal twee spelers
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?