Alles over: Call of Duty: Modern Warfare 2

Geplaatst: 10 november 2022 16:26
Aangepast: 10 november 2022 16:29

Het aftellen is officieel begonnen. Nog een paar dagen wachten en we kunnen weer van start met Call of Duty. Na een tegenvallende prestatie van Sledgehammer’s Call of Duty: Vanguard is het de beurt aan Infinity Ward met Call of Duty: Modern Warfare 2. Een naam die sterk verbonden is aan de gelijknamige game uit 2009 die door velen bestempeld wordt als de beste COD aller tijden. Dit is echter geen remaster, maar een complete reboot. Modern Warfare 2 dient als vervolg op de in 2019 uitgebrachte Call of Duty: Modern Warfare en is onderdeel van een trilogie. Voor de casual gamer is er wellicht geen groot verschil in de jaarlijkse reeks, maar de fan weet wel beter. Voorbereiding nodig? Dit is alles wat je moet weten over Call of Duty: Modern Warfare 2!

Alles wat je moet weten over Call of Duty Modern Warfare 2

Franchise onder vuur

Het is geen geheim, veel spelers zijn een beetje burned-out van Call of Duty. De franchise kent een jaarlijkse release en deze variëren veelal van kwaliteit. In totaal werken er drie studio’s aan de franchise, bestaande uit: Sledgehammer Games, Treyarch en Infinity Ward. Dit drietal wisselt elkaar af om zo langer aan een game te kunnen werken en zo de kwaliteit van de franchise hoog te houden. Treyarch werkt bijvoorbeeld enkel aan de Call of Duty: Black Ops-games, Sledgehammer werkt continu aan een nieuwe stand-alone titels en Infinity Ward houdt zich voornamelijk bezig met de Warfare-games. Alhoewel Call of Duty: Infinite Warfare absoluut niet de sterkste uit de line-up is, beschikt Infinity Ward zonder twijfel over de beste papieren. Modern Warfare 1, 2 en 3 worden namelijk nog altijd aangehaald als de beste trilogie binnen het shooter genre aller tijden. Dit deel brengt overigens een unieke situatie met zich mee. Als we Activision mogen geloven, verschijnt er komend jaar geen nieuwe Call of Duty. We dienen het dus twee jaar vol te houden met deze nieuwe game in de franchise.

Dit jaar is het dus de beurt aan Inifity Ward en die borduren rustig voort op de Modern Warfare uit 2019. Let op, Call of Duty: Modern Warfare 2 is dus geen remaster, maar een echte reboot. De klassieke missies van weleer gaan we dus niet terugzien. De infameuze scene waarin je met de Russische Makarov in “No Russian” een vliegveld overhoopschiet, zit er dus absoluut niet in (misschien maar beter ook). Hoewel Sledgehammer Games afgelopen jaar de bal heeft laten vallen wanneer het aankomt op de singleplayer in Call of Duty: Vanguard, kunnen we dit jaar een hoop verwachten van de cinematische shooter. Zo zien we een flink aantal bekende koppen terug in Task Force 141. Call of Duty: Modern Warfare (2019) draaide volledig om de zoektocht van Price naar de beste soldaten aller tijden. In Modern Warfare 2 is dat team eindelijk compleet. Captain Price, Ghost, Gaz en Soap zijn weer bij elkaar en dat is reden voor wat vuurwerk. Ook in deze samenstelling is de nodige opschudding te bekennen, deze samenstelling is namelijk niet zoals we deze kennen van de originele trilogie. Task Force 141 is uiterst gespecialiseerd en bestaat uit de echte elite soldaten die met de hand zijn geselecteerd door Price. Dit team voert enkel de meest ingewikkelde missies uit en vliegt daardoor heel de wereld over.

Alles wat je moet weten over Call of Duty Modern Warfare 21

De welbekende multiplayer

De bread and butter van Call of Duty is natuurlijk de multiplayer en ook in Call of Duty: Modern Warfare 2 is deze multiplayer alom vertegenwoordigd. Afgelopen weken mocht iedereen twee weekenden lang gratis aan de bak met meerdere modi. Deze bèta’s gaven een uitgebreide toegang tot diverse modi, customisation en de vernieuwde Gunsmith. Infinity Ward lijkt geleerd te hebben van de feedback, de maps zijn namelijk volledig ingericht op het aantal spelers dat ze zal bevolken. Hier kennen we twee categorieën in. Het gros van de maps zal onder de zogeheten “Core Maps” komen te vallen. Deze maps zijn specifiek voor 6v6-matches ontworpen. Uiteraard strijden we weer in ieder uithoekje van de wereld en ook Nederland wordt dit jaar aangedaan! Naast de core maps zijn er ook zogeheten “Battle Maps”, die specifiek voor matches met meer dan dertig spelers zijn ontworpen.

Modern Warfare 2 kent natuurlijk de nodige modi die een terugkeer maken. De volgende modi zijn inmiddels bevestigd: Team Deathmatch, Domination, Gunfight, Hardpoint, Search and Destroy, Hardpoint en Moshpit. Daarnaast kunnen we ook nog de Free for All-, Patrol-, Kill Confirmed- en Capture the Flag modi verwachten. Daar stopt het echter niet. Ground War krijgt namelijk een Invasion-modus en er zijn twee additionele modi speelbaar gemaakt gedurende de bèta’s, bestaande uit: Prisoner Rescue en Knockout.

Alles wat je moet weten over Call of Duty Modern Warfare 22

Prisoner Rescue

De ontwikkelaars bij Call of Duty kijken natuurlijk ook om zich heen en zien dat team objective games zoals Rainbow Six Siege het behoorlijk lekker doen. Logischerwijs komen er dan ook nieuwe modi bij die meer inspelen op dit fenomeen. Prisoner Rescue deelt de poel van twaalf spelers op in twee teams, die in rondes een verdedigende en aanvallende rol op zich nemen. Het aanvallende team dient twee gevangenen te pakken en naar een extractiepunt te brengen. Het verdedigende team dient deze twee gevangenen te bewaken met grof geweld. Extraheert het aanvallende team een gevangene, dan verdient dat team punten. De ronde is afgelopen wanneer alle gevangenen zijn gered, of wanneer één van de teams volledig is uitgeroeid. Een team wipen is echter niet zo eenvoudig, spelers die down zijn, kunnen namelijk ge-revived worden door andere spelers.

Knockout

Spelers die Gunfight geweldig vinden, gaan zich waarschijnlijk ook vermaken met nieuwkomer Knockout. Ook hiervan is de opzet relatief eenvoudig. De modus doet sterk denken aan de klassieke Gunfight-modus, maar dan op grotere schaal. Ook hierin strijden zes spelers tegen zes anderen. In de map is een verzamelobject verborgen en het team die dat bepaalde object zestig seconden in bezit weet te houden wint. Je kunt echter ook vol in de aanval gaan en het andere team volledig elimineren. Ook in deze modus is het mogelijk om teamgenoten te reviven, dus deze strategie kan altijd verkeerd uitpakken. Zijn Prisoner Rescue en Knockout de meest revolutionaire modi ooit? Nee, maar een welkom zijn ze zeker.

Alles wat je moet weten over Call of Duty Modern Warfare 23

All-out warfare

Persoonlijk ben ik wel een beetje uitgekeken op het 6v6-concept. Toegegeven, de dedicated Core Maps zijn erg fijn. Waar ik echter veel meer plezier aan heb beleefd, is de Ground War-modus. Deze 32v32-modus is echte grootschalige oorlogvoering waarin diverse voertuigen (op zowel land als in de lucht) een grote rol spelen. In tegenstelling tot Modern Warfare (2019) kent deze modus nu ook dedicated Battle Maps. Het zijn dus niet langer opgeschaalde kleinere locaties, maar gewoon één complete locatie waar overal wel wat te beleven is. Tot op heden weten we van twee maps af, bestaande uit Sa’id en Sariff Bay. Ground War kent echter ook een nieuwe variant, genaamd: Invasion. In deze Invasion-modus zijn grote hoeveelheden NPC’s toegevoegd die de twee teams komen versterken. Met grote regelmaat wordt nieuw voer ingevlogen om af te knallen. Hierdoor leeft het strijdgebied veel meer en strompel je niet occasioneel in een vuurgevecht met een andere speler, maar lig je continu onder vuur.

Gunsmith

Deze nieuwe versie van Modern Warfare 2 moet een flink aantal quality of life verbeteringen bevatten. Gunsmith zal hier een grote rol in spelen. De bèta gaf alvast een voorproefje van dit vernieuwde systeem. Een grote kopzorg van voorgaande COD’s was het grinden voor attachments. Ieder wapen kent eigen attachments die je afzonderlijk bij elkaar dient te sprokkelen, maar in dit deel speel je de attachment direct voor de complete wapenklasse vrij. Speel je dus een nieuwe SMG vrij, dan kan je de attachments gebruiken die je voor een eerdere SMG had ontgrendeld.

Alles wat je moet weten over Call of Duty Modern Warfare 24

De terugkeer van Spec Ops

Goed, we hebben dus een campaign en de klassieke multiplayer, maar daar stopt het niet. Co-op-modus Spec Ops keert namelijk ook terug in Call of Duty: Modern Warfare 2. De modus kent zijn oorsprong uit het originele Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009) en het is dan ook niet meer dan logisch dat de modus in dit deel zit. Overigens zat de modus al in Modern Warfare (2019). Toch wist die versie niet hetzelfde gevoel op te roepen als het origineel. In Spec Ops dien je gezamenlijk missies te voltooien en word je aan het eind beoordeeld in een sterrenscore. Hoe beter je het doet, hoe meer sterren je ontvangt. Of dat anders gaat zijn in dit deel, is vooralsnog de vraag. Veel over de co-op-modus weten we namelijk nog niet. Het enige dat Activision heeft losgelaten is dat we terugkeren naar grootschalige hot zones en het opnemen tegen [redacted]. Verwachtingen zijn echter hoog ondanks de geringe informatie. Verwacht overigens geen Zombie-modus, Spec Ops dient namelijk als vervanger voor de geliefde Zombies.

Modern Warfare 2 DMZ en Warzone 2.0

Alhoewel Call of Duty Warzone inmiddels een aparte entiteit is geworden binnen de franchise, kunnen we deze variant niet buiten beschouwing laten. Warzone gaat namelijk op 16 november over in Warzone 2.0. Hier komt een compleet nieuwe map, genaamd: Al Mazrah, bij kijken. Dat is echter niet het enige dat op 16 november gelanceerd wordt. Call of Duty krijgt er namelijk nog een free-to-play modus bij die zich afspeelt in diezelfde Al Mazrah-map. Call of Duty Modern Warfare 2 DMZ moet een Escape From Tarkov-achtige ervaring gaan bieden. Spelers worden ergens in de gigantische map gedropt en krijgen een aantal objectives mee. Gaandeweg de match loot je diverse locaties en vijandelijke basissen. Hoe goed de loot is, wordt grotendeels bepaald door de weerstand die je krijgt.

Raids?

Het is velen misschien een beetje voorbijgegaan, maar gedurende de Call of Duty Next werd er even geopperd dat Call of Duty: Modern Warfare 2 raids gaat bevatten. Naar verluidt gaat deze multiplayer variant uit van teamwerk waarin je onderdeel bent van een driekoppig team. Niet alleen teamwork is belangrijk, je dient namelijk ook over een beetje puzzel oplossend vermogen te beschikken terwijl je ook nog even wat vijanden van je af moet knallen. Zoals je kunt lezen, is het nog behoorlijk vaag rondom dit onderwerp. Overigens zijn de raids ook niet per direct bij de lancering beschikbaar.

Alles wat je moet weten over Call of Duty Modern Warfare 25

We kunnen mopperen op de franchise wat we willen, maar ook dit jaar gaan we weer gewoon vol aan de Call of Duty. Vooralsnog lijkt Call of Duty: Modern Warfare 2 een prima game te worden, maar de beta’s hebben mij nog niet helemaal weten te overtuigen. Lang wachten op het eindproduct hoeft gelukkig niet. Call of Duty: Modern Warfare 2 verschijnt namelijk op 28 oktober voor de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. Call of Duty Warzone 2.0 en de DMZ-modus verschijnen gelijktijdig op 16 november aanstaande.

Meer lezen over deze game? Check dan hier al het Call of Duty: Modern Warfare 2 nieuws, of lees hier meer over al het Call of Duty Warzone 2.0 nieuws.

Ben jij nog bezig met de singleplayer? Check dan hier onze guide voor alle safes in de Call of Duty: Modern Warfare 2 campaign. Wacht jij meer op Warzone? Check dan deze guide over alles wat nieuw is in Call of Duty: Warzone 2.0. Inmiddels zijn ook onze Call of Duty: Modern Warfare 2 singleplayer review en onze Call of Duty: Modern Warfare 2 multiplayer review verschenen. Als klapper op de vuurpijl vertellen we je in onze guide over de beste wapens in Call of Duty: Modern Warfare 2 alles over hoe je een echte kampioen wordt!

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Call of Duty: Modern Warfare 2 (2022)

Series

Call of Duty

Uitgever

Activision Blizzard

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

28 oktober 2022

Ontwikkelaar

Infinity Ward

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord