Alles wat je moet weten over: Apex Legends: Breakout

Geplaatst: 7 februari 2024 15:00

Vijf jaar, dat is hoelang Respawn Entertainment al bezig is met het aanvullen van Apex Legends. Er zijn talloze Quality of Life-updates geweest, maar om het vijfde jaar bestaansrecht te vieren, pakt de ontwikkelaar even lekker uit. Twintig seizoenen is namelijk iets om te vieren en dat doen ze dus met Apex Legends: Breakout. Dit seizoen gooit wederom een flink aantal dingen op de schop. Ruim een uur lang hebben wij mogen genieten van een uitgebreid vragenvuur met de developers achter dit nieuwe seizoen. Zit jij al te springen op de stoel voor een nieuw seizoen? Lees nu alles wat je moet weten over Apex Legends: Breakout!

Apex Legends Breakout

Evolution 2.0

Afgelopen seizoenen hebben wij al mogen aanschouwen dat er steeds meer focus kwam te liggen op de Legends zelf. Van mastery systemen tot skill challenges, de Legends stonden centraal. Dat zien we ook dit keer terug in de vorm van Legend upgrades. Dit perk-based systeem beloond spelers gedurende de match met kleine verbeteringen aan de Legend zelf. Denk daarbij aan Mad Maggies Spiked Ball, die plotseling in de brand staat of Gibby’s dome die net een paar seconden langer overeind blijft. Deze progressie bouwt op naarmate de match vordert, waardoor je tegen het einde van de match een vrijwel compleet ander personage aan het besturen bent.

“Maar hoe krijg je dan toegang tot die nieuwe skills?” hoor ik je vragen. Nou, bijzonder eenvoudig. Dit progressiesysteem is namelijk gekoppeld aan de Evo Shields. Bumpt het shield in level, dan krijg je er een nieuwe skill bij. Daar komt natuurlijk een ander aspect bij kijken, want een shield is nu een direct eigendom van de speler. Dat wil zeggen dat ze niet langer als lootable object te vinden zijn. Shield Swappen bestaat overigens nog wel, je kunt namelijk de Shield Cores van tegenspelers afroven. Hierdoor krijgt het shield een overdrive voor een beperkt aantal seconden wat je weer een voordeel in intense vuurgevechten moet geven. Afijn, er is meer progressie op het shield niveau. Andere speelstijlen worden namelijk ook (eindelijk) beloond. Doe je veel Recon (met bijvoorbeeld een Crypto) dan verdien je punten die bijdragen aan het Evo-shield. Daarnaast zijn er nu Evo-harvesters te vinden voor een gratis, moeiteloze boost in punten.

Apex Legends Breakout1

Apex Legends goes Next-gen

Vijf jaar levensduur is een flinke mijlpijl voor een game, maar in vijf jaar tijd is er ook veel veranderd. De opkomst van krachtigere consoles vereist implementatie van een meer gestroomlijnde ervaring. Die stroomlijning zien we in een flink aantal onderdelen terug. Zo is eindelijk het goede nieuws naar buiten gebracht dat de next-gen consoles (Xbox Series en PlayStation 5) 120Hz ondersteuning krijgen. Wel zo fijn als je een crossplay speler bent die lijnrecht tegenover pc-spelers gepit wordt. Daarnaast krijgen de PlayStation 5-spelers meer leuke dingen in de aankomende update. Zo krijgt Apex Legends Haptic Feedback en Adaptive Triggers ondersteuning! Daarnaast kunnen alle spelers genieten van een makkelijkere matchmaking. Je hoeft namelijk niet langer naar het menu terug te keren voor een nieuwe match. Dit kan namelijk vanaf nu via het spectatorsscherm waardoor je veel sneller met de squad in een nieuwe match zit.

Ook de Ranked-modus gaat weer op de schop en de nieuwe manier zal voor de veteraan muziek in de oren zijn. De MMR wordt namelijk in de ban gedaan en de de good old RP maakt een terugkeer. Kortom, spelers worden beloond op een transparante wijze voor het maken van eliminations en de ranking per potje. Dit levert in het begin vast een grote chaos op, gezien iedereen gereset wordt naar 1 RP, maar moet naarmate de tijd vordert zorgen voor een meer eerlijke matchmaking. Het terughalen van de transparante beloning herintroduceerd ook meteen weer de mid season split, wat spelers continu motivatie geeft om te stijgen in tiers.

Apex Legends Breakout2

Meer lore, meer maps

Een nieuw seizoen is niet compleet zonder nieuwe map of Legend en in Apex Legends: Breakout is dat niet anders. Tenminste, niet helemaal. Een volledig nieuwe map mogen we in de Battle Royale-rotation niet verwachten, maar er komt wel een kleinere map voor de Mixtape-modus aan. Thunderdome is geïnspireerd op King’s Canyon en moet een chaotisch, doch tactisch strijdveld bieden voor TDM, Control en Gun Run. Thunderdome is een gigantisch zwevend platform omringd door een flinke arena vol toeschouwers. Dit is Apex Legends pur sang en Mixtape-spelers kunnen dan ook flink wat hoekjes en gaatjes verkennen voor wat verwijzingen naar de diepe lore in de game.

Over lore gesproken, daar gaat ook in Breakout weer flink wat aandacht naar uit. Duardo Silva is verslagen en dat is volgens The Syndicate reden genoeg voor een feestje. Dit feestje vindt echter plaats over de complete map door middel van gigantische Legendballonnen, iets dat we al eerder hebben gezien in Apex Legends: Revelry. Dit doet The Syndicate natuurlijk om het volk af te leiden van het grotere plan. Afijn, de doelstelling van Respawn is in ieder geval om meer van de lore in de game te verwerken in plaats van de huidige verspreiding via social media. Het eerste resultaat hiervan is dat we nieuwe (gevoicede) content kunnen verwachten.

Apex Legends Breakout3

En dat was het wel zo’n beetje. Uiteraard valt er altijd meer te vertellen. Zo komen Storm Point, Olympus en World’s Edge in de map rotatie, komt er een nieuwe Mixtape modus in de vorm van Lockout, komen er kleine verbeteringen in het crafting systeem en worden wapens weer generfed, maar dat laten we aan jou om te ontdekken. Zit jij al klaar voor Apex Legends: Breakout? Lang wachten hoeft niet. Op 13 februari 2024 kunnen we namelijk van start met het nieuwe seizoen!

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Apex Legends

Series

-

Uitgever

Electronic Arts

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

5 februari 2019

Ontwikkelaar

Respawn Entertainment

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord