Alles wat je moet weten over: Metroid Dread

Geplaatst: 25 september 2021 14:30
Aangepast: 3 oktober 2021 16:39

De dag is 15 juni 2021. De E3 is in volle gang en de game-aankondigingen vliegen ons om de oren. Op deze dag houdt Nintendo zijn jaarlijkse E3 Nintendo Direct-presentatie. Om 18:00 uur is het raak en begint de livestream waar fans al een tijd op gewacht hebben. Na een minuut of twaalf verschijnt Shinya Takahashi op het scherm. Hij vertelt ons dat er nog hard gewerkt wordt aan Metroid Prime 4. Maar terwijl we wachten, heeft de beste man nog een andere verrassing in petto. Die verrassing was de aankondiging van Metroid Dread: de eerste traditionele Metroid-game in negentien jaar. Fans van de franchise gingen door het lint. De Japanse gamegigant sloot de E3 af met een hoop veelbelovende gameplay van Metroid Dread tijdens de Nintendo Treehouse. Inmiddels zijn we enkele maanden verder en is Metroid Dread slechts enkele weken van ons verwijderd. Hoog tijd om de game eens onder de loep te nemen. Dit is alles wat je moet weten over Metroid Dread!

Het belang van Dread

Metroid Dread is niet zomaar een game. Je kunt het bijna een legende noemen. Zestien jaar geleden, in 2005, werd Metroid Dread onthuld in het tijdschrift Game Informer. Er was nog niet veel duidelijk over de game, maar bekend was dat de game in ontwikkeling was voor de Nintendo DS. Het zou een vervolg worden op Metroid Fusion, de vierde game in de 2D Metroid-serie. Echter bleef het heel lang stil rondom de zogenaamde 'Metroid 5'. Hier en daar kwam Metroid Dread plotseling weer boven water. Geruchten over prototypes en het verhaal van de game deden de ronde, maar een definitieve aankondiging bleef al die jaren uit. Tot juni van dit jaar. Plotseling was daar de onverwachte aankondiging van Metroid Dread. Het Metroid-fandom explodeerde. Na al die jaren kunnen we dan eindelijk aan de slag met deze legende van een game. MercurySteam, de ontwikkelaars van Metroid: Samus Returns, pakken de draad weer op. Maar wat kunnen we dan precies verwachten van Metroid Dread?

Het einde van het Metroid-verhaal

In de originele Metroid-game op de NES begon het verhaal dat zich focuste op onze geliefde premiejager Samus Aran en de dodelijke Metroids. Het avontuur zette zich voort in Metroid II: Return of Samus op de Game Boy, de game die in 2017 een remake ontving in de vorm van Metroid: Samus Returns. Terwijl Samus probeert de Metroid-populatie uit te roeien op de planeet SR388 komt ze oog in oog te staan met een baby Metroid. Diezelfde baby redt Samus' leven in Super Metroid op de SNES. Het verhaal vervolgt zich in Metroid Fusion op de Game Boy Advance. Daar wordt de premiejager geïnfecteerd met de X Parasite, een uiterst gevaarlijk organisme dat de kracht heeft om de vorm van andere wezens aan te nemen. Samus overleeft de infectie door een speciaal vaccin gemaakt van Metroid DNA. Uiteindelijk weet Samus het ruimtestation waar de parasiet leeft te vernietigen. Zo komt er een einde aan de gevaarlijke X Parasite. Althans, zo dachten we. Nu blijkt dat de Galactic Federation het nieuws heeft ontvangen dat de parasiet misschien toch voortleeft. Wat betekent dit voor het universum? In Metroid Dread krijgen we niet alleen een antwoord op die vraag, maar komt er ook een einde aan het oorspronkelijke Metroid-verhaal. Dat betekent niet direct dat we nooit meer een 2D Metroid-game gaan ontvangen, maar wel dat we na Metroid Dread niet op een voortzetting van Samus' oorspronkelijke avontuur hoeven te rekenen.

Nieuwe game, nieuwe vaardigheden

Metroid Dread is een 2D Metroid-game zoals we die gewend zijn. Maar zoals bij ieder van zijn voorlopers, zijn er ook in Dread een hoop nieuwe vaardigheden te bespeuren. De vaardigheden in Metroid Dread zijn een mix van oude en nieuwe skills. Natuurlijk beschikt Samus weer over haar trouwe armkanon met haar bekende straalaanvallen. Ook raketten behoren weer tot haar arsenaal en natuurlijk keert ook de vertrouwde Morph Ball-vorm terug. Net zoals in Metroid: Samus Returns beschikt onze powervrouw weer over een Melee Counter. Ditmaal is haar arsenaal echter uitgebreid met een Dash Counter, waardoor Samus niet meer hoeft stil te staan om een flinke stoot uit te delen. Dat is echter bij lange na niet de enige nieuwe vaardigheid die Samus ontvangt in Metroid Dread. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Storm Missile, waarmee Samus vijf verschillende raketten tegelijkertijd kan afvuren? Of de Flash Shift, die onze premiejager een dash geeft? De Flash Shift is een Aeion Ability. Aeion Abilities zijn een speciaal soort vaardigheden die geïntroduceerd werden in Metroid: Samus Returns. Er zijn meer van dit soort skills in de game. Welke precies, laat ik je zelf ondervinden. Het zelf ontdekken van nieuwe vaardigheden is een deel van de Metroid-magie.

Awesome antagonisten

De Metroid-serie staat bekend om zijn beruchte vijanden. In Metroid Dread komt Samus in aanraking met meerdere nieuwe gezichten. De angstaanjagende E.M.M.I-robots in Metroid Dread ken je misschien nog wel uit de eerste trailer. Deze robots zijn weggestuurd om de terugkeer van de X Parasite te onderzoeken. Op de planeet ZDR lijken de robots echter Samus een kopje kleiner te willen maken. Wat kan daar aan de hand zijn? Net zo vreemd is dat Samus op planeet ZDR een levende Chozo aantreft. De Chozo waren een vredelievend volk, maar heel vriendelijk lijkt het vogelvolk niet meer tegen Samus te zijn. In Metroid Dread ga je de confrontatie aan met deze grote jongens. Natuurlijk is er ook aan vette eindbazen geen gebrek. Maak je klaar om deze baddies een voorproefje van je armkanon te geven.

Emmers vol met extraatjes

Wie geen genoeg van Metroid Dread kan krijgen, kan zijn geluk niet op. Er zijn tal van extraatjes om je tanden in te zetten. Zo verschijnt er op de dag van release ook een speciale editie van de game. Deze bevat Metroid Dread zelf, een steelbook, enkele holografische kaarten van Samus' avonturen en een artbook van bijna tweehonderd pagina's. Eerder liet Nintendo ook weten dat er twee amiibo-figuurtjes van Metroid Dread onderweg zijn naar de winkelschappen. Het eerste figuurtje betreft Samus in haar nieuwe bepantsering. Het tweede figuurtje is een E.M.M.I.-robot. In de overviewtrailer van Metroid Dread heeft de grote N de functionaliteiten van de figuurtjes toegelicht. Je kunt de amiibo gebruiken voor een additionele Energy en Missile+ Tank. Daarna kunnen de figuurtjes eenmaal per dag gescand worden om de tanks bij te vullen. Helaas zijn de amiibo van Metroid Dread uitgesteld in Europa, waardoor ze niet samen met de game kunnen verschijnen. Door onvoorziene logistieke omstandigheden staan de figuurtjes op de planning om op 5 november uit te komen.

Zo, dat is alles wat je moet weten over Metroid Dread. Veel nieuwe beelden van Metroid Dread gaan we waarschijnlijk niet meer ontvangen, dus vanaf nu is het wachten tot de releasedatum. Gelukkig komt die datum steeds dichterbij. Metroid Dread verschijnt namelijk op 8 oktober voor de Nintendo Switch.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Metroid Dread

Series

Metroid

Uitgever

Nintendo

Reviewscore

Platforms

Nintendo Switch

Releasedatum

8 oktober 2021

Ontwikkelaar

Nintendo

Gameliner Awards

Beste game van 2021

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord