Indieaan: I Hate Running Backwards

Geplaatst: 30 mei 2018 10:00
Aangepast: 17 juni 2018 01:06
-

Onze Indieanen zijn nooit bang om een mening te geven. Dit keer is I Hate Running Backwards het haasje. De Indieaan deelt graag zijn ongezouten mening en wil onze stam helpen met het vinden van de leukste indiegames. Dit keer is het de beurt aan Indieaan Timo om de stam alles te vertellen over I Hate Running Backwards.

Haast en spoed is zelden goed

Ik heb altijd een zwak voor shooters gehad. In de jaren ‘90 werd je er Ietterlijk mee dood gegooid. De laatste jaren zijn er genoeg uitgebracht, maar tegenwoordig koop je een dergelijke game niet als een volwaardige AAA-game. Gelukkig zijn er dan nog ontwikkelaars die dit genre een warm hart toedragen. Met zulke ontwikkelaars krijg je dan een game als I Hate Running Backwards. I Hate Running Backwards is een top down shooter met een minecraft-sausje wat betreft de graphics. Het toffe is dat de hoofdrol is weggelegd voor Serious Sam en zijn kompanen uit andere games. Zo duikt Lo Wang op van Shadow Warrior en Richard van Hotline Miami. Verder speelt het zich af in de wereld van Sam en loop je in deze game achteruit, mocht je dit nog niet doorhebben. Dit is een game die zich uitstekend leent voor snelle potjes fun zonder al te veel poespas.

De basis is simpel. Je hebt een vuurwapen en een melee-wapen als uitrusting. Aan jou de taak om je al schietend door de vijf werelden heen te loodsen, terwijl de levels procedureel worden gemaakt. Geen level is dus hetzelfde hoewel de thema's in een vaste volgorde voorbijkomen. A King's Trail is de eerste uitdaging. De game heeft vijf werelden die je binnen niet al te veel tijd door kunt komen. Direct vallen de simpele Minecraft graphics op, hoewel ze in mijn optiek iets mooier zijn. Het lijkt naar mijn mening een gimmick om mee te liften op andermans succes. Desondanks heeft de game wel een eigen smoel en is het kleurrijk. Het loopt (ha!) technisch lekker en de game is lekker responsief, dus hier is niets op aan te merken. Ondanks dat het personage achteruit loopt, merk je geen verschil met andere shooters. Dit is dus helaas slechts een gimmick want verder is het hetzelfde laken en pak. Al schietend met verschillende wapens zoals een machinegeweer, shotgun, lasers kan je alles kapot maken. Met de power-ups, die verdiend worden door dozen met power-ups kapot te schieten, word je sterker. Je melee-wapen is misschien nog wel het meest betrouwbare wapen, want hiermee kan je ook projectielen retour-afzender sturen. You no mess with Lo Wang!

Hardlopers zijn ook achteruit doodlopers

De game is vrij pittig, maar dat komt vooral omdat je een beperkte levensbalk hebt en niet omdat je nou veel vaardigheid moet hebben als het gaat om tactiek en skills. De game lijkt in dat opzicht eenvoud te verkiezen en op zich slaagt het best wel. De potjes gaan door het snelle doodgaan (soms te) snel en in je eentje is dat dan ook behoorlijk frustrerend als je de game net één minuut geleden hebt opgestart om vervolgens weer naar een scorescherm te kijken. Gelukkig is de game snel opgestart en in dat opzicht uitermate geschikt voor snelle potjes schietwerk. Maar in je eentje is de fun dus snel voorbij als je dit soort games niet gewend bent. Gelukkig hebben Sam en Lo genoeg vrienden mee en dat moet jij ook doen. De game is namelijk beduidend leuker met zijn tweeën en daar lijkt I Hate Running Backwards ineens een stuk beter van te worden. Samen is het vermakelijker en veranderen de vijanden in puur kanonnenvoer.

Eindoordeel

I Hate Running Backwards is best een vermakelijke game al biedt het geen échte uitdaging. Laat staan verdere diepgang om je een gevoel te geven van beloning. De voldoening zit hem dan ook in de snelle potjes die je kunt spelen, helemaal als je samen met een vriend een potje gaat knallen. Het feit dat ze franchises hebben gecombineerd is best tof, maar helaas wordt er in mijn optiek te weinig mee gedaan. De game schuift eigenlijk niet onder stoelen of banken dat het geen AAA-game moet zijn. Wil jij een simpele shooter voor vijftien euro zonder pretenties die je oppakt en neerlegt wanneer het jou uitkomt, dan is dit je game. Zoek jij een tweede Ikaruga of R-Type? Ren er dan maar vandaan, achteruit wel te verstaan.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot I Hate Running Backwards

Ontwikkelaar:

Binx Interactive

Uitgever:

Devolver Digital

Release:

22 mei 2018

-

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch