JBL Quantum 100N - Kleur en eenvoud voor een zachte prijs

-

Voor veertig euro hoef je geen audiohemel te verwachten, maar dat betekent niet dat de JBL Quantum 100N geen verrassingen in petto heeft. Met een design dat schreeuwt om aandacht en een bouw die je niet zomaar in de steek laat, is het duidelijk dat JBL mikt op de casual gamer met een scherp oog voor budget. Maar hoe ver komen die looks als het op geluid en comfort aankomt? We gaan ontdekken of deze headset een beetje gameplezier kan leveren, zonder je bankrekening pijn te doen.

JBLQN100011
JBL

JBL Quantum 100N: Kleurrijk, funky en opvallend anders

Als je de JBL Quantum 100N voor het eerst uit de doos haalt, spat het speelse design meteen in je gezicht. Neonrood gecombineerd met blauw – het doet me direct denken aan mijn eerste potje Mario Kart op de Nintendo Switch. Het is zeker geen headset die in de achtergrond verdwijnt, dat is wel duidelijk. Maar ja, je moet er wel van houden.

Wat je ook meteen merkt, is dat de koptelefoon volledig van plastic is. Zodra je ‘m beetpakt, weet je: dit is een budgetmodel. Toch voelt hij verrassend stevig aan. De gigantische ‘L’ en ‘R’ op de oorschelpen zorgen ervoor dat je het bijna onmogelijk verkeerd doet als je 'm opzet. Al zou het knap zijn als dat toch lukt. Het verstelbare frame is ook handig, al kostte het me even tijd om de perfecte stand te vinden. Maar toen ik op maat 4 zat, voelde het na een uurtje alsof deze headset en mijn hoofd eindelijk vrienden waren geworden.

JBLQN10002
JBL

Comfort? Check. Connectiviteit? Wennen.

De oorkussens zijn zoals je ze eigenlijk op elke koptelefoon tegenkomt – niets geks, niets spannends. Gewoon wat zachte kussentjes die hun werk doen. Ook bovenop de headset is er een kussentje toegevoegd, zodat het ding niet als een baksteen op je hoofd rust. Toch voel je ‘m altijd wel op je hoofd zitten. Niet vervelend, maar ook niet helemaal “onzichtbaar”. Het is prima, het doet wat het moet doen.

En dan de grote terug-in-de-tijd twist: deze kleurrijke koptelefoon is volledig bedraad. Jep, we zijn terug in de tijd van de ouderwetse 3,5mm jack. Voor mij was dat even schakelen (pun intended), want ik ben natuurlijk allang overgestapt op draadloos. Zo is er bijvoorbeeld geen jack-aansluiting meer aanwezig op mijn mobiel. Gelukkig kon ik met al mijn game-apparaten nog prima uit de voeten. Het voelde stiekem zelfs wel weer een beetje retro om die jack erin te pluggen. Nostalgie op z'n best zullen we maar zeggen. Al is die jack-aansluiting natuurlijk nog niet eens zo gek lang geleden verdwenen.

JBLQN10004
JBL

Verwacht geen wonderen, maar het doet z’n ding

Maar nu naar het belangrijkste – het geluid. Verwacht je oorverdovende kwaliteit? Dan moet ik je teleurstellen. Het geluid is prima, maar niet meer dan dat. Je krijgt stereogeluid, maar echt vol en rijk klinkt het allemaal niet. En de bas? Tja, die kun je zo’n beetje vergeten. Speel je games waarin je je helemaal in de actie wilt verliezen? Dan kun je maar beter verder zoeken. Maar als het geluid voor jou niet de hoofdrol speelt in je game-avonturen, is dit absoluut een leuke budgetoptie.

De koptelefoon heeft aan de zijkant een ouderwets draaiwiel om het volume te regelen. Een kleine kanttekening: dit staat volledig los van je centrale geluidsinstellingen. Dat kan soms verwarrend zijn, vooral als je vaak tussen verschillende apparaten schakelt. Maar goed, het werkt wel. De microfoon kun je er makkelijk op klikken of weer net zo snel afhalen. Ideaal, want eerlijk gezegd heb ik niet altijd zin in een mic die voor mijn neus bungelt tijdens het gamen. Als je hem wél nodig hebt, is hij flexibel en buigzaam, zodat je hem precies kunt positioneren zoals jij wilt. Het geluid van de microfoon is prima, maar verwacht geen topkwaliteit. Als je online game matties gewend waren aan jou met een duurdere koptelefoon, dan zul je ongetwijfeld horen dat je in het verleden wel eens wat frisser klonk.

JBLQN10003
JBL

Eindoordeel van Delano Seliman

De JBL Quantum 100N is precies wat je verwacht van een headset in deze prijsklasse. Het design is vrolijk, hij voelt stevig genoeg aan voor dagelijks gebruik en als je geen audiofiele verwachtingen hebt, doet hij zijn werk prima. De geluidskwaliteit is niet spectaculair, maar voor casual gaming volstaat het. De retro 3,5mm jack en afneembare microfoon geven de headset een vleugje old school charme. Zoek je een no-nonsense budgetoptie? Dan is de JBL Quantum 100N absoluut het overwegen waard. Maar verwacht geen audio-uitstapjes naar de top van de gamewereld.

Onze aanpoter zit geen moment stil. Ruïneert hij geen levens met League of Legends, dan is hij wel nieuws aan schrijven. Schrijft hij geen nieuws, dan kijkt hij wel eSports. Kijkt hij geen eSports, dan loopt hij wel te ouwehoeren in de Game Over Podcast. Met zijn unieke kijk op de wereld brengt Delano je in contact met de meest interessante en verbijsterende dingen. Kortom als je denkt aan Delano, dan denk je aan DieLano.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord