Revisited: Valheim - Hoe staat het ervoor met Valheim in 2023

Geplaatst:

Valheim is deze week verschenen voor de Xbox. Een mooi moment dus om te kijken naar de staat van Valheim in 2023. De game verscheen in 2021 als Early Access-titel op Steam en is daar nog niet uitgekomen. Ondertussen heb ik al meer dan tweehonderd uur in deze survivalgame gestoken en heb ik een haat-liefde relatie ontwikkeld. Valheim heeft sinds de release een aantal belangrijke updates gekregen en we weten ook al wat de toekomst gaat brengen. Laten we daarom snel kijken wat Valheim momenteel allemaal te bieden heeft.

Valheim in 2023

Het begin van de Early Access

Een maand na de releasedatum werden er al miljoenen exemplaren van Valheim verkocht. De populariteit van de survivalgame was dan ook ongekend en verbaasde iedereen. Wanneer een game in de Early Access verschijnt, weet je dat er nog werk aan de winkel is en dat er nog veel content mist. Je kunt zeggen dat hetzelfde geldt voor Valheim, maar dat is eigenlijk niet zo. De game bood al direct ruim honderd uur aan content en bugs werden binnen enkele dagen opgelost. Hierdoor was ik in mijn preview van Valheim al zeer te tevreden over de staat van de game. Valheim kent een duidelijk progressiesysteem. Het is namelijk de bedoeling dat je telkens de Forsaken van een bioom verslaat, zodat je veilig naar het volgende bioom kunt. Daar krijg je dan weer toegang tot nieuwe grondstoffen en materialen, zodat je goed bent uitgerust. Elke bioom kent zijn eigen vijanden en Forsaken, waardoor de game steeds een beetje moeilijker wordt. Er waren direct zes biomen beschikbaar en daardoor bood de game voor een Early Access game al ontzettend veel content, vooral voor een prijs van twintig euro. De Forsaken moet je wel eerst zien te vinden en daardoor is verkennen een belangrijk onderdeel. Dat is echter niet het enige, want Valheim kent ook een uitgebreid bouwsysteem. Als Viking moet je koken en je eigen uitrusting maken, en dat doe je in een basis. Door alle verschillende materialen kun je de gekste creaties bouwen. Je zult dan wel urenlang hout moeten hakken, maar dat hoort erbij. De reden voor de populariteit is ook verbonden met de multiplayer. In totaal kun je met tien spelers de wereld in duiken en dat maakt de game direct een stuk leuker. Samen met je vrienden kun je de biomen verkennen en is het verzamelen van grondstoffen minder eentonig. En er is altijd wel iemand die de architect en bouwer van de groep is.

Valheim Forsaken

Wat heeft Valheim momenteel te bieden aan content

Doordat de game zo razend populair werd, kwam er direct een probleem aan het licht. Iron Gate AB is een kleine indiestudio en daardoor duurde het maanden, voordat Valheim de eerste grote update kreeg. In totaal zijn er drie grote updates uitgekomen en die waren nodig om de game interessant te houden. Hoewel de biomen al goed in elkaar zaten, zorgden de updates ervoor dat het moeras, de vlaktes en het berggebied net wat meer content kregen. Zo heeft het moeras een groter monster gekregen dat doodeng is om tegen te komen. De Abomination is een wandelende boom en is alleen zwak tegen vuurpijlen. Weet je hem te doden dan krijg je spullen om de Root Set te maken, wat een mooie en handige uitrusting is. Ook het berggebied kreeg een aantal nieuwe toevoegingen. In de nacht lopen daar nu weerwolven rond en kun je hun grotten verkennen. Met de materialen die ze achterlaten, kun je de Ripper Claws en de Fenris Outfit maken of je basis mooi decoreren. De vlaktes kregen ook een extra toevoeging. Met de nieuwe Tar Pits, kun je met het teer allerlei nieuwe bouwstukken vrijspelen en kun je zelfs op de Loxen rijden. De Hearth & Home Update was ook erg belangrijk, want deze gooide het gehele voedselsysteem om. Er is nu voedsel specifiek gericht op je gezondheid, uithoudingsvermogen en een hybrid variant. Met behulp van de Iron Cooking Station en Stone Oven kun je verschillende nieuwe gerechten maken. De diersoorten hebben nu ook hun eigen unieke vlees. Daarnaast kun je besluiten om kippen te houden, waardoor je het vlees en de eieren kunt gebruiken. Het zogenaamde boerderij leven komt dus meer naar voren. Het vissen is nog steeds pijnlijk, maar door de verschillende soorten vissen die op specifiek aas afkomen, is het wel een beter uitgewerkt. De wereld is dus een stuk interessanter geworden en de oppervlakkige systemen zijn nu diepgaander.

De update waar ik samen met vrienden maanden op zat te wachten was de Mistlands Update. Hoewel de andere updates tof waren, kregen we nu eindelijk een nieuwe bioom. We konden weer op verkenning om nieuwe grondstoffen te verzamelen om daarmee nieuwe wapens en uitrusting te maken. Als je Valheim al hebt uitgespeeld dan is dit de reden om weer terug te keren en opnieuw te beginnen. Mistlands is een bioom dat de moeilijkheidsgraad van de game omhoog gooit en daardoor is het zeer geschikt voor multiplayer. Doordat het mistig is, zie je weinig, waardoor de vijanden opeens voor je verschijnen. Er is zelfs magie toegevoegd. Het is heerlijk om door de eerdere biomen te reizen en vuurballen op de vijanden te gooien. De dungeons zijn ook een stuk enger, omdat er veel meer vijanden op je af komen die ook nog veel schade aanrichten. Het gevecht met de Forsaken, The Queen, vindt ondergronds plaats en is een echte uitdaging. Ik weet nog dat ik met vrienden vooral schreeuwend aan het rondrennen was. Ze kan namelijk onder de grond duiken en komt dan op een willekeurige locatie weer naar boven. En soms deed ze dat precies achter je personage. Door de uitdaging is Mistlands momenteel het beste onderdeel van de game. Qua design is deze bioom ook compleet anders en is er veel aandacht geweest voor de details. Wanneer je alleen speelt, zul je iets minder blij zijn, want dan gaat het nog lastig worden.

Valheim in 2023 1Valheim in 2023 1Valheim in 2023 1Valheim in 2023 1Valheim in 2023 1

Valheim heeft nu een mod-community

Wanneer je van plan bent om Valheim op de Xbox te spelen dan moet ik je teleurstellen. Er zijn namelijk geen mods beschikbaar voor de console. Voor iedereen die de game weer wil oppakken of de pc-versie aanschaft, zijn er echter genoeg mods die de ervaring verbeteren. Valheim is een survivalgame en dat betekent dat er restricties zijn. Dankzij de mod-community kun je de onderdelen die je minder fijn vindt naar je wensen aanpassen. Met de Unrestricted Portals mod is het mogelijk om met erts door een portaal te reizen. De Plant Everything mod zorgt er dan weer voor dat je alle bessen, paddenstoelen en groentes gewoon zelf kunt verbouwen. Als je meer uitdaging wilt of nog langer bezig wilt zijn met Valheim dan zijn er ook mods die extra Forsaken toevoegen. Denk dan aan een Kraken in het midden van de oceaan. Door de kleine studio zijn de ontwikkelaars niet snel met het toevoegen van nieuwe content, mods zijn dan een goed alternatief.

Vooral de Valheim Plus mod is erg populair. Deze uitgebreide mod geeft allerlei handige opties. Denk daarbij aan het toevoegen van een klok en de mogelijkheid om met meer spelers op een server te spelen. Er zijn verschillende opties om de schade, bonussen, levensduur van items en het bouwen aan te passen. Mocht je dus een hekel hebben aan een specifiek onderdeel van Valheim dan kun je dat eenvoudig oplossen met deze mod. Wanneer je in je eentje speelt zorgen de mods ervoor dat je een extra fijne speelervaring hebt, want de ontwikkelaars zijn nog druk bezig met updates die de game toegankelijker moeten maken. Omdat iedereen de mods moet downloaden om op een server met mods te kunnen spelen, zul je rekening moeten houden met de console-spelers. Dankzij crossplay wordt het namelijk mogelijk om gewoon met iemand te spelen die de game heeft gekocht voor de Xbox.

Valheim Bouwen1

Hoe ziet de toekomst eruit voor Valheim

Valheim heeft dus genoeg content, maar wat staat er gepland voor de toekomst? Naast dat de game nog steeds meerdere quality of life updates krijgt, wordt er in ieder geval een nieuwe bioom toegevoegd. De ontwikkelaars zijn momenteel bezig met de Ashlands. Dit gebied gaat weer nieuwe vijanden, uitrusting en een Forsaken brengen. Het is het land van de doden en in de concept art zien we vooral een vulkanisch gebied met lava. De vijanden zijn bloederig en lijken op een soort skeletten. Ashlands wordt waarschijnlijk vindbaar in het zuiden van de map. Het idee rondom Ashlands kan nog veranderen, maar hieronder zie je in ieder geval al een idee voor één van de vele vijanden.

Naast Ashlands wordt er door een klein gedeelte van het team ook nog gewerkt aan Hildir’s Quest. Deze nieuwe NPC gaat waarschijnlijk missies uitdelen aan de spelers. De details zijn nog een beetje wazig, maar we weten al wel dat we een Barber Station krijgen. Hiermee wordt het mogelijk om je haar en baard in de game te veranderen. Omdat je personage vooral uitrusting draagt, zijn ze ook van plan om wat nieuwe kleding naar de game te brengen. Zo kun je in ieder geval in stijl feest vieren na het verslaan van een Forsaken. Waar ik het meest naar uitkijk, is de stack all optie voor de kisten die met deze update gaat verschijnen. Je hoeft dan niet meer alles zelf de kist in te slepen. Daarnaast zijn de ontwikkelaars verschillende modi aan het testen. Ze hebben het dan over een Easy Mode, Hard Mode en een Casual Mode. Zo zul je bij de laatstgenoemde je spullen niet verliezen als je sterft. Hiermee wordt de game toegankelijker voor een groter publiek. Dit zijn de aangekondigde updates die gaan verschijnen, maar in het noorden van de game is er al een bioom te vinden genaamd The Deep North. Het enige wat je hier kunt doen, is vissen naar de Northern Salmon. Verder zijn er nog geen vijanden of grondstoffen te bekennen. Het is dus goed mogelijk dat de ontwikkelaars hiermee aan de slag gaan, nadat de Ashlands update is uitgekomen. Of dat de laatste update gaat worden, voordat Valheim de Early Access gaat verlaten is nog niet bekend.

Valheim Ashland Update

Het was voor de ontwikkelaars een ontzettende verrassing dat Valheim in een korte tijd zo populair werd. Hierdoor zat er veel tijd tussen de verschillende updates, maar dat neemt niet weg dat Valheim in een fantastische staat verkeert. De game biedt uren aan content en zit ijzersterk in elkaar. Het is vooral een survivalgame die je met anderen speelt, want dan haal je er veel meer plezier uit. Met de aankomende updates kunnen we nog meer content verwachten en krijgen spelers ook meer keuze dankzij de moeilijkheidsopties. Als Iron Gate AB dit vol weet te houden gaat Valheim een goed jaar tegemoet.

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Valheim

Series

-

Uitgever

Coffee Stain Publishing

Reviewscore

-

Platforms

Pc, Xbox One, Xbox Series

Releasedatum

2 februari 2021

Ontwikkelaar

Iron Gate AB

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord