Series: Cyberpunk: Edgerunners - Op de Edge van je stoel

Geplaatst: 19 september 2022 10:00
Aangepast: 11 februari 2024 19:27

Ah, Cyberpunk. Dat is nog eens een grappig iets. Ik kan me nog herinneren dat er een tijdje geleden een game van uitkwam die voor release zo erg werd opgehyped dat mensen er zelfs al dure merchandise van kochten, nog voordat er überhaupt gameplaybeelden van te zien waren. De game werd uiteindelijk om verschillende redenen niet goed ontvangen en tegenwoordig hoor je bijna niemand meer over Cyberpunk praten. Gelukkig is Cyberpunk meer dan alleen het fiasco dat de release van Cyberpunk 2077 was. Het is namelijk een complete franchise die bestaat uit verschillende soorten entertainment en media. Laatst is daar dan ook Cyberpunk: Edgerunners aan toegevoegd, een Netflix animeserie die zich afspeelt in Night City. Is de anime dan op z'n minst wel leuk om te kijken?

Night City blues

Cyberpunk: Edgerunners gaat over David. David is een straatschoffie die naar de meest prestigieuze school in de stad gaat. Als hij zijn opleiding weet af te ronden, mag hij aan de slag bij de grootste corporatie en zal hij een enorm succesvol en welvarend leven kunnen leiden. Dat is wat zijn moeder in ieder geval voor hem voor ogen had. Uiteraard is de garantie op een goede toekomst voor je kroost alles wat een ouder zou willen, maar in Night City hangt daar een flink prijskaartje aan. De opleiding die David volgt, is namelijk nauwelijks door zijn moeder te betalen en daarom is David op school ook een buitenbeentje. Samen met zijn moeder woont hij dan ook in een armoedig hokje in de sloppenwijk en weten ze het elke maand maar weer nauwelijks te redden. In de eerste aflevering, die overigens totaal niet traag op gang komt en gelijk vol met actie zit, krijgen we gelijk de catalyst van David's verhaal te zien. Een noodlottige gebeurtenis zet zijn hele wereld op zijn kop. David besluit met school te stoppen en zich aan te sluiten bij de Edgerunners.

De Edgerunners zijn Cyberpunks, cybernetisch verbeterde mensen die hun geld verdienen met het doen van verschillende soorten klussen voor verschillende soorten klanten. Ze zijn jong, vrij, en wild en ze leven volgens hun eigen regels. David, die aanvankelijk niet in het bezit was van cybernetische upgrades, weet er eentje van de hoogste kwaliteit te verkrijgen en laat deze, tegen beter weten in, op zichzelf installeren. Deze nieuwe verbetering aan zijn lichaam zorgt ervoor dat hij een grote aanwinst is voor het team Edgerunners. Hij weet dan ook de ene na de andere klus met het team succesvol af te ronden en hij harkt meer geld binnen dan hij in zijn leven ooit heeft gezien. Het probleem met de verschillende cybernetische verbeteringen die je in Night City allemaal op je lichaam kunt toepassen, is echter dat je brein het niet altijd bij kan houden. Breng je te veel verbeteringen aan of gebruik je ze te vaak, dan verlies je op den duur je menselijkheid en verander je in een Cyberpsycho.

Cyberpunk Edgerunners1

Dit is Cyberpunk

Cyberpunk als een genre draait om meer dan alleen het beeld van een dystopische toekomst waarin de lijn tussen de realiteit en virtual reality lijkt te vervagen. Cyberpunk heeft ook een socio maatschappelijke ondertoon. Zo is Cyberpunk kritisch op het kapitalisme en zie je vaak wat er gebeurt als grote corporaties zodanig veel macht krijgen dat ze de regering en militaire macht zelf in handen hebben. In Cyberpunk: Edgerunners komt dit op prachtige wijze naar voren. Elke aflevering van deze serie zit vol met actie en gore, maar de serie kent zo veel meer lagen. Enerzijds zie je hoe een groep jonge mensen die in het huidige maatschappelijke landschap geen toekomst hebben, strijden tegen de grote corporaties om hun eigen voetafdruk op de wereld achter te laten. Anderzijds zie je hoe mensen, in een wereld waarin cybernetische verbeteringen aan het menselijk lichaam heel normaal zijn en de realiteit en virtual reality bijna naadloos in elkaar overvloeien, strijden om hun menselijkheid te behouden.

Studio Trigger, die verantwoordelijk is voor de anime Kill La Kill en die medewerkers in dienst heeft die verantwoordelijk zijn geweest voor de anime Guren Lagann, weet op perfecte wijze het leven in Night City weer te geven. De animaties zijn prachtig, kleurrijk en over the top. De kleine cast aan personages is zo ontzettend goed geschreven, dat je met elke aflevering steeds meer geïnvesteerd raakt in hun levens en verhalen, ook al volg je ze maar voor tien korte afleveringen. De personages voelen echt en ontzettend menselijk, tussen al het cybergeweld door. De afleveringen zijn dan ook allemaal ontzettend snel, door de prachtige animaties en de storytelling die er geen doekjes om windt. Daar bovenop kent de serie ook nog eens een bizar goede soundtrack, die bestaat uit perfect getimede upbeat EDM-tracks tot snoeiharde death metal en catchy popnummers.

Cyberpunk Edgerunners2

Op de Edge van je stoel

Er is geen enkele reden om Cyberpunk: Edgerunners over te slaan als je een Netflix-abonnement hebt. De serie kent 10 korte afleveringen van elk tussen de twintig en vijfentwintig minuten. Zelfs als je geen fan bent van anime, als je geen fan bent van Cyberpunk als een genre, of niet bekend bent met de games, is Cyberpunk: Edgerunners absoluut de moeite waard. De serie kent een hoog tempo, een maatschappijkritisch verhaal en een kleurrijke cast met ontzettend goed geschreven personages. De animaties zijn zo goed uitgevoerd, dat zelfs niet-animeliefhebbers er goed naar kunnen kijken en de soundtrack is meer dan on point voor elke scène. De enige kanttekening die ik kan geven bij Cyberpunk: Edgerunners is dat de serie eindigt in een behoorlijk cliché dat een beetje slordig aanvoelt en dat is absoluut niet wat deze serie verdient. Desalniettemin zul je met Cyberpunk: Edgerunners zo'n vier uur lang op de Edge van je stoel blijven zitten.

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Cyberpunk 2077

Series

-

Uitgever

CD PROJEKT RED

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

10 december 2020

Ontwikkelaar

CD Projekt RED

Gameliner Awards

Best of gamescom 2018

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord