Check hier alle The Triple-i Initiative content

Tabletop: A Game of Thrones: The Card Game - bordspel

Geplaatst: 31 augustus 2011 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Politiek gekibbel, brute veldslagen en messen die in ruggen steken. Dit is waar mensen aan denken bij het lezen van de boekenserie 'A Song of Ice and Fire' van George R. R. Martin. Deze immens populaire boekenserie heeft al vele spellen en zelfs een hit-tv-serie geproduceerd. Een van die spellen heb ik eens goed aan de tand gevoeld.

A Game of Thrones
In A Game of Thrones: The Card Game is het je doel om de heerser te worden over The Seven Kingdoms of Westeros, de landerijen waar de boeken zich afspelen. Dit doe je aan het hoofd van de grote huizen zoals huize Stark of Lannister. Elk huis heeft zijn eigen voor- en nadelen, sterktes en zwaktes. Dit kun en moet je als tegenstander uitbuiten.
Met twee tot vier spelers kun je aan het hoofd van een van de grote huizen strijden om de macht. Elke speler heeft een stapel kaarten waar hij zijn hand uit trekt. De kaarten speel je door goud te bètalen dat je van je landerijen of titels binnenhaalt. Elke beurt kunnen spelers titels kiezen als de Hand of the King of Master of Whispers, waarbij elke titel een speciale bonus met zich meebrengt. Deze titels worden elke speelronde opnieuw uitgedeeld, dus kies je titel goed!
Een speciaal detail aan deze card game: het is begrensd, in tegenstelling tot games als Magic: The Gathering of Pokémon, waarbij je telkens de nieuwste sets moet kopen om mee te kunnen. Het instapniveau is dus laag, maar het spel kan middels een van de vele uitbreidingssets al snel spannender worden dan tevoren!

Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: 13 en ouder
Speelduur: ± 60 minuten
Uitgever: Fantasy Flight Games
Uitbreiding: Verschillende nieuwe kaartdecks
Adviesprijs: ± 40 euro

Meerdere wegen leiden naar King's Landing
Er zijn vele manieren om je tegenstanders uit te schakelen. Zo kun je met militaire kracht, slinkse listen of pure machtspolitiek jezelf doen gelden. De speler die de ronde als sterkste uitkomt krijgt een powertoken. De speler die als eerste vijftien van deze powertokens weet te bemachtigen wint het spel. Deze powertokens zijn echter wel op elkaar te veroveren.
De gameplay is wat langdradig, maar erg divers. Zo kun je de ene ronde als krachtiste bovenaan staan, maar heb je zoveel vijanden gemaakt dat je medespelers je al snel een kopje kleiner willen maken. De politiek springt tot voorbij het spel zelf, waarbij spelers dealtjes gaan maken om een gezamenlijke tegenstander uit te kunnen schakelen.

Eindoordeel
A Game of Thrones: The Card Game is een spannend spel dat zeer getrouw de setting van de boeken volgt en de machtsbalans tussen de grote huizen weergeeft. Het spel is er een waar je wel een lange avond voor moet uittrekken, daar het wel wat langer kan duren. Echter vergeet je al snel de tijd en ga je helemaal op in de strategie en de politiek die deze setting van je vraagt. Let wel op: het kan moeilijk zijn als je nooit kaartspelen als Magic hebt gespeeld, maar de regels zijn duidelijk uitgelegd in het bijgesloten regelboek. Verzamel wat vrienden en laat de Game of Thrones maar beginnen!

A Game of Thrones: The Card Game is geschikt voor twee tot vier spelers en is voor een euro of veertig te krijgen in de betere spelletjeswinkels.

Lees meer