Tabletop: Bevrijd Fort Kijkduin

Geplaatst:

Fort Kijkduin heeft een escaperoom. Maar omdat het in deze tijden nogal lastig is om de deuren open te houden, hebben ze deze nu ook digitaal beschikbaar gesteld. En wij van Gameliner mochten deze uitproberen en er een review over schrijven. Nu ben ik wel van de escaperooms, dus heb ik mezelf beschikbaar gesteld om deze ook daadwerkelijk uit te gaan proberen.

Lange Japie

Het verhaal van de escaperoom gaat over Lange Japie die de directeur heeft ontvoerd, omdat hij jaloers is op Marcel, de gids van Fort Kijkduin. Lange Japie vindt dat hij een betere gids is en meer weet over het fort dan Marcel. Lange Japie heeft verschillende puzzels door het hele fort geplaatst die naar aanwijzingen leiden om de directeur te bevrijden. En wat zijn nu juist de zwakke punten van Marcel? Juist! Puzzels. Daarom heeft Marcel de hulp van de speler nodig om de puzzels op te lossen en dus zo de directeur te bevrijden.

Overweldigend, magnifiek en vrijheid

In het intro filmpje zie je inderdaad dat Lange Japie de directeur ergens in een kamer vastgebonden heeft en zijn mond heeft gesnoerd. Na de smeekbede om hulp van Marcel begint de zoektocht naar antwoorden en de redding van de directeur. Er zijn ongeveer zes kamers waar je puzzels moet oplossen. De eerste kamer moest ik even op me in laten werken. Het leek net alsof je er gewoon wás! De hele kamer was nagemaakt en je kon vooruit, achteruit, links en rechts. Het was gewoon magnifiek. De poppen die er stonden, maquettes van het fort, leerzame teksten, het was even best wel overweldigend.De eerste vijf minuten heb ik gewoon rondgelopen en mijn ogen uitgekeken zonder nog echt op zoek te gaan naar de raadsels. Want dat er genoeg te zien was, is duidelijk. Het is dan ook normaliter een museum dat nu ook dienst doet als escaperoom.

Leerzame raadsels

Nou, na die eerste vijf minuten kan de zoektocht dus eindelijk beginnen! Hoewel er meer dan voldoende vrijheid in de online escaperoom is, word je ergens ook een beetje geleid. Er zijn, omdat het een echte ruimte is, uiteraard ook plekken waar je niet heen kunt. Dan loop je als het ware tegen een onzichtbare muur aan. Ergens is dat natuurlijk ook wel fijn, want zo kun je niet verdwalen. Omdat je dus in feite maar één kant op kunt, liep ik rechtdoor. Al snel vielen de wit-blauwe bolletjes me op. Als je met je muis op deze bolletjes staat, krijg je bepaalde informatie te lezen of zoals in het geval van het eerste bolletje een filmpje te zien. Het is aan te raden om die filmpjes te bekijken, omdat er tips inzitten waar je de code van de volgende deur kunt vinden. Die codes kun je vinden door raadsels op te lossen.

En ik kan je vertellen, het zijn behoorlijk leerzame raadsels! Sommige raadsels vond ik persoonlijk ontzettend lastig, maar als je er echt niet uitkomt, is er altijd nog de mogelijkheid om het antwoord gewoon te laten zien. Raadsels over morse code, namen van vissen, noem maar op. Nu hoor ik je denken: maar ik weet helemaal niks van morse of vissen af! Nou, dat had ik dus ook in het begin. Maar achter sommige bolletjes zit niet alleen informatie, maar ook een soort 'documenten met tips', die geopend worden in een nieuwe pagina. Ook kun je op een gegeven moment een driehonderdzestig graden kijkje nemen in de droge gracht. Dit zijn dus ook weer dingen die deze online escape room uniek maken en zeer zeldzaam maken. Tussen elke ruimte zit een gesloten deur die je alleen open kunt krijgen met de juiste codes. Na het openen van de deur krijg je een nieuw filmpje over je vooruitgang met niemand minder dan Lange Jaap in de hoofdrol. Wat de spanning er natuurlijk enigszins wel in houd.

Ontknoping

Ik heb zelf ongeveer een uur en kwartier gedaan over de escaperoom, omdat ik de raadsels af en toe erg lastig vond. De codes die je moet vinden bestaan soms alleen uit cijfers, maar meer naar het einde komen er ook woorden bij. En vooral bij die woorden ging ik af en toe de mist in. Maar net als alle andere raadsels; als je alle info achter de bolletjes leest, moet je er wel uitkomen. In één van de laatste ruimtes wist ik eventjes niet waar ik naartoe moest. Je hebt daar namelijk al meteen een code nodig. Deze wist ik dus niet. Daarna ben ik rond gaan kijken en kwam ik erachter dat je wel naar die plek toe kunt, maar niet per se hoeft. Deze ruimte is ook het begin van de aquariumruimtes en tevens het laatste gedeelte van de escaperoom. Als je de laatste code hebt ontrafeld, ga je een trap op wat weer een filmpje triggert. Dit filmpje is het laatste filmpje en laat zien dat je de directeur hebt gevonden en wat er verder gebeurt met Lange Japie.

Conclusie

Al met al is deze Escape Room echt de moeite waard. Hier en daar misschien wat lastig, maar de opdrachten zijn zeker niet onoverkoombaar. Mocht je echt even vastzitten, dan is het hartstikke fijn dat er toch een optie is om het antwoord op een raadsel gewoon te laten zien. Daarom is het voor bijna alle leeftijden te doen. De escaperoom ademt erg veel geschiedenis, waar ik persoonlijk erg van houd en dat samen met de koffieruimte die je halverwege het tegenkomt, zorgen ervoor dat ik niet kan wachten om deze escaperoom een keer in real life te gaan ondernemen. Heel interessant en voor vrijwel iedereen goed in te komen.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord