Tech: Afterglow LVL 5 Plus Stereo

Geplaatst: 3 maart 2016 18:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Vandaag is het tijd voor een headset uit de Afterglow-serie, namelijk de Afterglow LVL 5 Plus Stereo. De Afterglow LVL 5 Plus Stereo wordt neergezet als een headset voor gamers. Er is zowel een uitvoering voor de PlayStation 4 als de Xbox One. Het verschil? De kleur van de ledverlichting in de oorschelpen, namelijk blauw voor de PlayStation 4- en groen voor de Xbox One-variant. De Afterglow LVL 5 Plus is een degelijke headset. Echter onderscheidt de headset zich van vergelijkbare headsets door de indrukwekkende bass. De bass krijgt namelijk een extra boost dankzij de ingebouwde haptic drivers.

Wat het is

De Afterglow LVL 5 Plus is draadloos en voorzien van stereogeluid en 40 mm drivers. Het snoer is aan de korte kant vergeleken met andere headsets. Echter is dit geen probleem, omdat de headset direct in de PlayStation 4-controller wordt geplugd. Als je dit gedaan hebt, ben je bijna klaar om te beginnen. Om optimaal van de Afterglow LVL 5 Plus te genieten, dien je namelijk twee AAA-batterijen in de rechteroorschelp te plaatsen. De batterijen zijn verantwoordelijk voor de ledverlichting en het bedienen van de haptic drivers.

In de linkeroorschelp vind je drie knoppen en twee schuifjes. Met de knoppen bedien je het geluid en zet je de microfoon aan of uit. Met de schuifjes aan de zijkant stel je de intensiteit van de bass in. Ook kun je er de ledverlichting mee aan- of uitzetten. Tevens zit aan de linkerkant de microfoon. De microfoon is niet afneembaar, maar omhoog te schuiven wanneer je er geen gebruik van maakt. Tot slot zijn de oorschelpen en de verstelbare hoofdband voorzien van lederen kussens voor draaggemak.

Geluidskwaliteit en design

De geluids- en microfoonkwaliteit van de Afterglow LVL 5 Plus zijn prima, maar niet noemenswaardig. Echter verandert de kwaliteit van het geluid aanzienlijk wanneer je de haptic drivers opendraait voor extra oomph. Want extra oomph biedt het zeker. Dankzij de indrukwekkende bass van de haptic drivers lijkt de Afterglow LVL 5 Plus van je hoofd te trillen. Hierdoor verandert prima in erg goed. Hiermee is ook duidelijk waarom batterijen benodigd zijn. Anders trekken alle toeters en bellen de accu van de controller nog sneller leeg.

De Afterglow LVL 5 Plus is lichter dan de headset oogt, maar voelt (ondanks al het plastic) te zwaar aan voor de belofte light-weight design. Met een gewicht van bijna 800 gram is de Afterglow LVL 5 Plus niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Plantronics RIG 500HS van slechts 200 gram. Het ontwerp ziet er vrij solide en hightech uit. Voor alle knoppen, schuifjes en batterijen is nu eenmaal ruimte nodig. In principe voegt de ledverlichting niets toe. De verlichting zie je immers niet wanneer je de headset draagt, maar toch zette ik de verlichting consequent aan. Verder leek het niet kunnen ontkoppelen van de microfoon een nadeel. Op het gebied van gebruik, zit de microfoon echter niet in de weg. Je schuift de microfoon simpelweg omhoog en je hebt er geen omkijken meer naar.

Gebruik

De Afterglow LVL 5 Plus draag je op je oren. Als brildrager, zoals ik ben, kan dit uitermate vervelend zijn. Op den duur staan de poten van je bril in de zijkant van je hoofd gedrukt. Deze headset is helaas geen uitzondering. Binnen een half uur voelde ik de afdrukken zich vormen. Daarbij blijft de headset vrij strak, ook na enkele uren gebruik. Er zit weinig speling in. Gelukkig werkt de ondersteuning van de hoofdband goed. Je ervaart geen of nauwelijks druk op de bovenkant van je hoofd.

De bediening in de linkeroorschelp is handig. Je hoeft niet ver te reiken voor het harder of zachter zetten van het geluid. Het is echter raadzaam om er niet te veel aan te zitten als je online met anderen speelt. Zodra je de knoppen indrukt, horen de andere spelers luide en vervelende tikken. Ook het ongemerkt uitschakelen van de microfoon kun je vergeten. Verder trekt de Afterglow LVL 5 Plus de accu redelijk snel leeg. Dit ondanks de aparte batterijen voor de verlichting en extra bass.

[Kopje]Eindoordeel[/kopje]
De toevoegde waarde van de Afterglow LVL 5 Plus zit in de flinke bass van de haptic drivers. Het heeft absoluut een positieve impact op de speelervaring. De verdere kwaliteit van zowel het geluid als de microfoon zijn wat je van een degelijke headset mag verwachten. In gebruik is de Afterglow LVL 5 Plus minder prettig. De headset zit vrij strak waardoor de headset al snel begint te knellen. Zeker wanneer je meerdere uren achter elkaar speelt, en wie doet dat niet? Maar met de lage aanschafprijs in gedachten is het een degelijke headset. Daarbij is de headset voorzien van een flinke dosis oomph.

De Afterglow LVL 5 Plus Stereo for PS4 kent een adviesprijs van €59,99 en is reeds verkrijgbaar.

Lees meer