Tech: AOC AG275QXL - Kleurrijke League of Legends ervaring

Als er een League of Legends gerelateerde review moet worden geschreven, wordt er al snel mijn kant op gekeken. De meeste redactieleden durven niet in de buurt van de game te komen. Vind ik helemaal niet erg, want daarom had ik de kans om League of Legends en andere games op de AG275QXL van AOC te spelen. En dat heb ik dan ook zeker gedaan. Lees verder om erachter te komen of deze monitor de droom is voor elke League of Legends-fan.

Alle feitjes op een rijtje

Allereerst even alle technische feitjes op een rijtje. Deze 27” monitor heeft een verversingssnelheid van 170Hz. De resolutie is 2560x1440 en het scherm heeft meer dan één biljoen kleuren. Kleuren zitten ook aan de buitenkant. De poot waarop de monitor staat heeft RGB-kleuren die je volledig zelf kunt instellen. Daarnaast veranderen deze kleuren op basis van wat er in de game gebeurt. Naast de monitor zit er ook een kleine afstandsbediening bij waarmee je snel van schermmodus kunt wisselen.

De monitor ziet er echt indrukwekkend uit en geeft een strakke indruk. Je kunt het scherm in hoogte aanpassen en ook naar voren of achteren kantelen. Daarnaast draait het scherm op de poot, waardoor je makkelijk de hoek van het scherm kunt aanpassen. Het installeren van het scherm was erg makkelijk. De poot klikt in de achterkant van het scherm en je kunt aan de slag. Je moet wel even opletten dat je een extra USB-kabel moet aansluiten om de lichteffecten werkend te krijgen met G-Menu. En schrik niet van het geluid als je het beeldscherm aanzet.

AOC Leauge Scherm 1

Funcionali-feiten

Oké, alle feitjes uit de weg. Alles leuk en aardig als het er mooi uit ziet, maar het gaat natuurlijk om hoe het scherm functioneert. Het eerste wat ik wil uitlichten, is het feit dat je tot zeven verschillende schermmodi kunt hebben in de bijkomende software G-Menu. Drie hiervan zijn vooraf ingesteld en focussen op FPS, RTS en race games. Daarnaast kun je vier eigen instellingen maken. Je kunt makkelijk tussen deze modi wisselen met behulp van de afstandsbediening. Daarnaast kun je aangeven dat het scherm automatisch moet wisselen naar een bepaalde instelling als je een programma of game opstart.

De 170hz houdt het aardig vol tijdens het spelen van games. Tenminste, als er niet te veel gebeurt. Zodra er snelle veranderingen plaatsvinden, zakt dit nummer toch wat. Niet tot het punt dat het opvalt, tenzij je de frame teller aan hebt staan. Maar ondanks de mindere frames blijft de beeldkwaliteit uitstekend. Het is echt een genot om naar dit scherm te kijken. En ook luisteren is zeker geen straf. De audio is van goede kwaliteit en zeker geschikt om de games mee te spelen of een leuke serie mee te kijken. Het volume kun je vrij hard zetten, waardoor je alles goed kunt begrijpen.

Gmenu AOC scherm

Alle kleuren van de regenboog

Met de vooraf ingestelde schermmodi is het erg makkelijk om gelijk aan de slag te gaan. Wat wel opviel, was dat het scherm in vergelijking met mijn andere scherm, de AOC 2460G4, een beetje gelig aanvoelde. Ik kreeg dit er niet uit, zelfs niet als ik de kleurtemperatuur op “cool” zette. Op zich goed voor je ogen natuurlijk, maar het grote verschil was wel wat vervelend en het vertekende de kleuren in sommige games best sterk. Zo zagen mijn Sims er bijvoorbeeld ineens erg onnatuurlijk uit. En ook met het editten van video’s en foto’s is dit soms onhandig.

Het wisselen van de schermmodi op basis van de game die actief is gaat erg soepel. Zodra je een game opstart of van de ene naar de andere wisselt, veranderen de scherminstellingen automatisch. Daarnaast kun je met de bijgeleverde afstandsbediening makkelijk wisselen tussen drie schermmodi. Al gebeurde de wisseling soms ook automatisch zonder dat ik dat ingesteld had. De standaard instelling voor League of Legends voelde voor mij wat over gesatureerd buiten de game. Tijdens de game blijft dit en dat maakt het moeilijk om te zien wat er in de schaduw gebeurt. Daarnaast is het mij niet gelukt om de lichteffecten aan de gang te krijgen. De uitleg in het boekje kwam namelijk niet overeen met hoe het G-Menu daadwerkelijk werkte. Dus geen speciale lichten bij de triple kills voor mij. Niet dat dat vaak voorkwam. Persoonlijk vind ik dat soort dingen ook wat afleidend, dus voor mij was het niet heel erg. Maar het is wel jammer dat het zo lastig was om dit voor elkaar te krijgen.

AOC League scherm  2

Eindoordeel van Evelien de Geus

De AG275QXL van AOC heeft zeker een indrukwekkend uiterlijk en dat maakt hij ook deels waar in prestatie. Hoewel het opzetten van het scherm zelf erg makkelijk is, valt het instellen van het scherm toch wat tegen. Daarnaast vind ik de kleuren van het scherm te geel, maar dat is natuurlijk voor ieder persoonlijk om te bepalen. De audio en beeldkwaliteit zijn wel uitstekend en ik heb zeker genoten van mijn potjes League met dit scherm. Voor degene die niet zo'n League liefhebber is, is dit scherm natuurlijk nog steeds erg geschikt. Zolang je het niet erg vindt dat het logo op de voet van je scherm staat natuurlijk.

Over auteur Evelien de Geus

Evelien de Geus Als doorgewinterde editor kent Evelien alle shortcuts van edit software uit haar hoofd. Het is dan ook niet zo vreemd dat menig video die online komt op Gameliner, eerst onder handen is genomen door Evelien. Naast het editten van video's, neemt Evelien ook graag met enige regelmaat de controller ter hand. Veel gespeelde games zijn dan League of Legends, Minecraft en De Sims 4. Maar ook voor het opfleuren van haar Animal Crossing: New Horizon eiland draait Evelien haar hand niet om.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?