Tech: AOC AG352UCG

Geplaatst: 13 april 2018 15:00
Aangepast: 30 oktober 2019 12:19

Een tijdje geleden kregen wij de AOC AGON AG352UCG binnen. Een curved monitor met een hoog contrast, hoge refresh rate, hoge resolutie en een enorme sta in de weg bij ons op kantoor. Dit bakbeest heeft alles in zich wat je van een gaming monitor mag verwachten.

Groot en plastic

Het is alweer een tijdje een trend, monitor fabrikanten komen massaal met 21:9 monitoren op de proppen om games een nog groter cinematisch gevoel te geven. Het is dan ook een geliefde monitor onder veel gamers. AOC kon dus niet uitblijven en komt met deze enorme monitor op de markt voor nog geen 800 euro.

De AOC AGON AG352UCG heeft een zwart-zilveren kleursamenstelling. Het scherm heeft een relatief dikke rand rondom en het voelt allemaal ietwat plastic aan. Ik was even bang dat hij uit elkaar zou vallen, omdat het scherm best wel zwaar is en ik het de plastic omhuizing bijna zag begeven. Aan de achterkant heeft de monitor een ingebouwde ledverlichting. De ledverlichting heeft helaas slechts drie voorgeprogrammeerde kleuren: groen, blauw en rood, geen volwaardige RGB. Voor mij hoeft dit niet persoonlijk, maar zelfs de ledlampjes van de Action bij jou op de hoek zijn met RGB voorzien. Het is opmerkelijk dat dit achterwege is gelaten.

Van pronkjuweel tot sta in de weg

De AOC AGON AG352UCG heeft een fijne aluminium voet, alleen paste niet alle schroefjes in de achterkant van de monitor op het frame. Ik vind dit persoonlijk erg jammer, zeker voor het prijskaartje dat je moet aftikken. De stand (die met slechts vier schroefjes bevestigd zit aan de achterzijde van het scherm) is overigens soepel alle richtingen op te bewegen.

Als je de beugel maar niks vind, kun je de monitor ook aan een VESA 100 hangen, zodat je het ook op de juiste hoogte en afstand kan hangen. Uiteindelijk zat ik dan tegen een reusachtig scherm aan te kijken, die niet alleen lomp is, maar waarvan ik op een gegeven moment ook best last van mijn nek kreeg.

Tussen kunst en kitsch

De aan- en uit knop werkt tevens als een soort ‘joystick' die je alle kanten op kunt bewegen. Zo kan je met deze knop door het menu van de monitor navigeren en keuzes bevestigen. Het gebeurde echter regelmatig dat ik verkeerd zat en het scherm uitdrukte. Ook voelde het niet heel stevig aan. Soms was ik zelfs bang dat ik het knopje in de behuizing zou drukken.

Het beeldscherm zelf is erg goed. AOC heeft gekozen voor een hypermodern VA paneel. Dit paneel kan makkelijk honderd frames per seconden aan. De fabrieksinstellingen zijn prima, maar ik vond het scherm iets te helder. Het contrast is daarentegen goed. Gelukkig kun je de helderheid tot in de puntjes in het menu aanpassen. Als je het scherm ook gaat gebruiken voor bijvoorbeeld Photoshoppen, dan kan het zijn dat de Gamma-waardes iets moeten worden bijgesteld. Deze staan namelijk standaard ingesteld voor gamers, het is tenslotte niet voor niets een gaming-monitor.

Pixelkanon

Zoals gezegd is de AOC AG352UCG een gaming-monitor. De games zien er goed uit en dat komt mede door de uitstekende contrast. De vrij hoge contrast maakt namelijk alles goed zichtbaar in de game. Je ziet het vooral bij games die zich in duisternis afspelen, omdat je dan veel meer ziet. Het kan bij sommige schermen voorkomen dat het lichte vlekken heeft, dit is in een lichtere ruimte niet echt storend, maar als je een horrorgame speelt kan dit zeker een storend puntje zijn.

Bij het gamen komt natuurlijk ook de input lag om de hoek kijken. De AOC AGON AG352UCG zit tussen de 4-8ms en dat is meer dan acceptabel, hoewel je graag zo laag mogelijk wil zitten als gamer. Door zijn gigantische omvang (3440x1440) heb je wel minimaal een Nvidia GTX 1070 nodig om al die pixels aan te drijven. De nieuwste games draaien alleen dan in 60fps.

Eindoordeel

In eerste instantie ben je helemaal onder de indruk door het kolossale beeldscherm op je bureau. Het scherm ging me echter al snel een beetje in de weg staan. Zo groot is mijn werkruimte namelijk ook weer niet. Een bureau is dus snel gevuld en een ruimte voor je toetsenbord wordt kleiner met zo'n bakbeest voor je snufferd. Daarbij is het voor het schrijven ook niet bepaald handig. Je weet immers niet waar je moet kijken als je zo'n enorm scherm voor je hebt. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk vier Word-documenten tegelijkertijd op het beeld hebben. Onhandig? Ja, maar het kan wel. Heb je het scherm echter alleen voor het gamen en het kijken van een filmpje, dan is dit een prima keuze. Het gezichtsveld wordt bijvoorbeeld tijdens een shooter een stuk realistischer, alhoewel er nog veel games zijn die de 21:9 verhouding niet eens ondersteunen.

De AOC AG352UCG is momenteel vanaf 789 euro te koop bij verschillende online en offline retailers

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer