Tech: Denon DHT-S514 soundbar

Geplaatst: 14 april 2014 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Steeds meer gamers beginnen beter op de apparatuur waarop en waarmee ze gamen te letten. De televisie of het beeldscherm waarop men games speelt, wordt al vele jaren als een zeer belangrijk onderdeel van de ervaring beschouwd. Geluidskwaliteit is tot op heden nog altijd minder belangrijk in de ogen van vele gamers, maar dit lijkt langzaam te gaan veranderen. Steeds meer producenten focussen zich op gamers en gamers lijken zich op hun beurt meer en meer te focussen op geluidsinstallaties van hoge kwaliteit. De laatste tijd hebben we bij Gameliner al een aantal interessante headsets behandeld, maar liever heb je natuurlijk een hoogstaande home theatre ervaring. De DHT-S514 soundbar biedt precies dat.

Soundbar
Steeds vaker duiken er soundbars op van hoogwaardige merken, zo ook van Denon. De soundbar lijkt dan ook de volgende stap te zijn in de evolutie van geluidsapparatuur, maar is vooral een simpel alternatief voor iedereen die geen zin heeft om meters kabel en een twee-, vijf- of zevental boxen weg te werken in de woon- of slaapkamer. De ervaring van een dergelijk aantal boxen, wordt door de DHT-S514 soundbar, in samenwerking met een draadloze subwoofer, succesvol nagebootst. Deze soundbar is verre van klein en wordt dan ook aangeraden voor televisies vanaf 42, maar omdat een soundbar voor de tv wordt geplaatst, of eronder aan de muur wordt bevestigd, neemt deze geen kostbare ruimte in.

Twee 1/2" tweeters en twee ovaalvormige 2" x 5" mid / woofers vormen de belangrijkste elementen van de DHT-S514 soundbar en zorgen ervoor dat geluid wel degelijk van verschillende kanten lijkt te kunnen komen. Daarnaast zorgt de subwoofer ervoor dat de game, film of muziek wat power meekrijgt. Deze subwoofer is overigens opvallend klein, maar daardoor niet minder krachtig. Doordat deze tevens niet verbonden hoeft te worden met de soundbar, is de subwoofer bovendien praktisch overal rondom de televisie te plaatsen. De soundbar daarentegen zal toch echt voor/onder de televisie geplaatst moeten worden. Een viertal handige pootjes van verschillende hoogtes, zorgen er daarnaast voor dat de voet van de tv niet voor plaatsingsproblemen zal zorgen.

Opties
Doordat de DHT-S514 soundbar echt een home theatre set is die ook geschikt is voor dummies, is de bar gemakkelijk op de televisie aan te sluiten via een meegeleverde HDMI-kabel. Beschikt je tv niet over een HDMI-ingang met ARC (Audio Return Channel), dan is het ook mogelijk om te kiezen voor de optische en coaxiale digitale ingangen, of in het uiterste geval zelfs voor de analoge ingang. Ook voor deze aansluitingsmogelijkheden worden kabels meegeleverd. Zodra de soundbar en subwoofer ook van stroom zijn voorzien, kan het feest al beginnen: lekker snel en gemakkelijk dus.

Toch kampte ik in deze fase met een probleem: de DHT-S514 soundbar blokkeerde het signaal dat van de afstandsbediening van mijn tv richting mijn televisie probeerde te reizen. Bij Denon denken ze echter aan alles, want de meegeleverde IR-repeater zorgt ervoor dat de soundbar het signaal van je tv-afstandsbediening doorstuurt naar je televisie: handig! Ook de soundbar zelf kent een aparte afstandsbediening, maar men wordt niet gedwongen deze voor alle functies te gebruiken. Gebruik jij bijvoorbeeld liever je normale afstandsbediening voor het regelen van het volume, dan is het mogelijk om de functies van de Denon afstandsbediening door je vertrouwde afstandsbediening te laten uitvoeren. Persoonlijk maakte ik hier echter liever geen gebruik van, omdat ik de meegeleverde afstandsbediening toch veelvuldig voor andere opties gebruikte. De opties die je als gebruiker van Denon krijgt, zijn echter wel zeer fijn en gebruiksvriendelijk.

Ook 's nachts
Een van de voornaamste functies van de DHT-S514 soundbar, is de mogelijkheid om te wisselen van luistermodus. De eerste modus is puur gericht op tv kijken. Hier wordt er gefocust op de helderheid van dialogen en gebeurt er niet veel bijzonders met overige geluiden. De tweede modus focust zich op het luisteren van muziek. Hierdoor klinken nummers niet vlak, zoals bij de eerste modus vaak wel het geval is, maar klinkt muziek juist lekker levendig. De laatste modus is vooral bedoeld voor het kijken van films. Persoonlijk vond ik deze modus wel wat weghebben van de ervaring die je over het algemeen in de bioscoop hebt. Dat betekent dat actiescènes met oppeppende muziek en ontploffingen je huis- of slaapkamer binnenvliegen. Dat is erg tof en zorgt vooral bij actiefilms voor een extra dimensie, die je nooit zal leren kennen met het geluid van je televisie.

Voor games zijn zowel de standaard modus als de filmmodus prima geschikt. Een andere optie, de nachtmodus, zorgde er echter voor dat mijn soundbar over het algemeen stond afgesteld op de standaard modus. Persoonlijk speel ik mijn games graag 's avonds en 's nachts, wanneer de rest van mijn buurt en woning al op één oor ligt. De nachtmodus zorgt ervoor dat je op die momenten niet hoeft te grijpen naar een headset, maar vrolijk kunt blijven gamen. Deze modus zorgt ervoor dat zachte geluiden naar een normaal niveau worden getild en dat harde geluiden worden onderdrukt naar datzelfde niveau. Hierdoor krijg je geen wakker schuddende uitschieters, wanneer er een paar meter naast je ineens een tank ontploft in Battlefield 4, maar blijft ook het gefluister van eventuele NPC's verstaanbaar. Deze modus is de voornaamste verklaring voor de liefde die ik voel voor de DHT-S514 soundbar.

Er is meer
Toch beschikt de DHT-S514 soundbar over meer mogelijkheden. Zo is er Dolby Digital- en DTS-decodering met Denon Virtual Surround aanwezig en beschikt de soundbar over sleutelgatbevestigingen, waardoor de bar gemakkelijk aan de wand bevestigd kan worden. Ook is het mogelijk om via Bluetooth met aptX streaming muziek vanaf verschillende apparaten naar de soundbar te streamen. Heb je de DHT-S514 soundbar in je kamer staan, dan weet je dus dat je deze op verschillende interessante manieren kunt en zult gebruiken.

Eindoordeel
Het zijn vooral de vele details waaraan je merkt dat de DHT-S514 soundbar een product van het alom gerespecteerde Denon is. Aan ieder belangrijk puntje is gedacht, waardoor dit een zeer gebruiksvriendelijke home theatre ervaring oplevert, waar weinig op valt af te dingen. De verschillende luistermodi zijn fijn, maar vooral de nachtmodus is een ware revolutie. De vele overige opties zorgen ervoor dat er niets in de weg staat van een heerlijke geluidservaring van hoge kwaliteit, zonder dat er enige kennis of ervaring gevraagd wordt van de fanatieke of minder fanatieke gebruiker. De adviesprijs van deze DHT-S514 soundbar van Denon mag dan wat hoog zijn, de soundbar zal je op geen enkel vlak teleurstellen.

Lees meer