Tech: DualShock 4 - The verdict

Geplaatst: 12 december 2013 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

De PlayStation 4 als console heeft niet alleen de nodige veranderingen teweeg gebracht, de DualShock 4 heeft dat zeer zeker ook gedaan. Inmiddels leven we in december en heb ik een tijdje goed en intensief kunnen spelen met de DualShock 4. En deze controller is naar mijn bescheiden mening fijn, heel erg fijn.

Out with the old!
Op het oog is er meteen duidelijk wat er veranderd is: er is het nodige verwijderd en veranderd. Zo zijn de Start- en Select-knop verdwenen.

Maar verandering is lang niet altijd slecht. Integendeel, bij de DualShock 4 heeft het juist uitstekend uitgepakt. De controller is overduidelijk niet meer gemaakt voor 'Japanse' handen, maar voor Europeanen/Amerikanen. Hij is groter en ligt hierdoor veel stabieler en beter in de hand.

In with the new!
Zoals ik al aangaf, is de controller ruimer en groter. De twee helften van de controller liggen verder uit elkaar dan voorheen. Dit moet ook wel, want er zit tegenwoordig een touchpad tussen, een klein paneel die de vingerbewegingen kan waarnemen. Momenteel zie ik het nog als een gimmick waar alleen Killzone: Shadow Fall echt goed gebruik van weet te maken. Maar ik hoop dat dit touchpad in de toekomst op een betere manier geïmplementeerd gaat worden in vele games.

Doordat er dus meer ruimte is op de controller, liggen de twee thumbsticks ook iets verder uit elkaar. Nu lijkt dit een klein cosmetisch detail, maar bij de DualShock 3 wilden mijn duimen nog wel eens tegen elkaar aanbotsen (iets met dikke vingers). Dit is gelukkig bij de DualShock 4 niet meer het geval.

Sony heeft ook erg goed geluisterd naar de 'kritiek' van alle gamers. Veel gamers vielen erover dat de thumbsticks bol waren. Dit zorgde ervoor dat je duimen van de sticks konden glijden. Met de DualShock 4 is dit verleden tijd, de sticks zijn nu namelijk hol. Je duimen 'rusten' nu echt op de sticks. Iets wat ik persoonlijk echt ontzettend fijn vind. Ook luisteren de sticks nauwkeuriger dan voorheen. Zelfs zo nauwkeurig dat Guerrilla Games heeft besloten om de auto-aim te verwijderen uit Killzone: Shadow Fall. Jullie kunnen je voorstellen dat zoiets dus wel even wennen is. Het is voor een gamer echt wel even wennen dat een controller zo snel en accuraat kan reageren.

De schouderknoppen reageren ook veel sneller dan voorheen en het feit dat de L2 en R2 nu echt triggers zijn geworden is voor mij persoonlijk een waar genot (zeker als je veel shooters speelt).

Ik ben nog niet helemaal over de 'Options-' en 'Share-knop' uit. De functies die ze herbergen zijn geweldig, maar soms is het wel even zoeken waar ze ook alweer zitten. Ik denk dat het puur een kwestie van gewenning is.

Soundcheck 1, 2, 3
Wat meteen opvalt bij een game als RESOGUN ('Save The Last Humans') of Killzone: Shadow Fall is het gebruik van de kleine monoluidspreker. Het zorgt ervoor dat het spel nog persoonlijker wordt en nog dichterbij komt. Ik zou wel het volume van de monoluidspreker iets zachter zetten, omdat het anders soms een beetje schreeuwerig overkomt.

En als je meer wilt dan kan je gewoon een koptelefoon aansluiten via de koptelefoonaansluiting. Bijvoorbeeld door de bijgeleverde headset. Een geweldige toevoeging aan deze imposante controller.

Lights please!
Wat natuurlijk ook erg opvalt, is toevoeging van de lightbar in de DualShock 4. Dit is een bar die meerkleurige leds heeft en daarmee onder andere aangeeft welke kleur welke speler heeft. Of bijvoorbeeld je healthstatus met Killzone: Shadow Fall. Ook kan je de lightbar gebruiken in samenwerking met de PlayStation Camera (The PlayRoom biedt op een geweldige manier ondersteuning).

De DualShock 4 kan via een gyroscoop en accelerometer wederom beweging detecteren. Of dit een functie is die veel gebruikt zal gaan worden valt nog maar te bezien, maar het is zeker een leuke toevoeging.

Eindoordeel
Een eindoordeel geven op een controller voelt voor mij erg raar aan. Maar toch ga ik het doen. De DualShock 4 is in mijn optiek de beste controller die Sony ooit gemaakt heeft. Het smelt bepaalde elementen van andere controllers samen en maakt er een geweldig geheel van. De DualShock 4 ligt subliem in de hand en nog geen moment heb ik last van kramp of van mijn duimen gekregen. De betere thumbsticks, triggers, bredere controller. Stuk voor stuk redenen om juist een PlayStation 4 met DualShock 4 in huis te halen. Als ik toch één puntje van kritiek moet benoemen, dan is het deze; je accu is sneller op dan voorheen. De DualShock 4 is sneller leeg dan de DualShock 3. Maar wees gerust. Je kan tegenwoordig de controllers opladen terwijl de PlayStation 4 in stand-by-modus staat. Dus zo is voor ieder probleem wel een oplossing.

Chapeau, Sony. Chapeau voor wat in mijn ogen de beste controller van dit moment is.

Lees meer