Tech: FORTUS Gaming Mouse

Geplaatst: 27 september 2017 17:00
Aangepast: 23 juni 2018 17:34

Afgelopen maand heb ik flink huisgehouden met de FORTUS Gaming Mouse van Speedlink. Nu heb ik niet bepaald goede ervaringen met Speedlink-producten gehad. Ze waren alles behalve duurzaam, zeker de stuurtjes waren soms verschrikkelijk. Net zoals de meeste hardware fabrikanten heeft Speedlink een lowbudget gaming productlijn en ondanks dat mijn ervaringen vroeger niet best waren, heb ik het een kans gegeven. Goed nieuws, ik ben redelijk enthousiast geworden!

Ergonomische gaming muis voor rechtshandigen

Speedlink zet de FORTUS Gaming Mouse op de markt als een perfect lowbudget alternatief voor gamers die shooters, MOBA's of MMO's met de maximale precisie en ergonomisch comfort van een duurdere muis van bijvoorbeeld Logitech willen spelen. Toen ik de muis uit de verpakking had gehaald, was ik eigenlijk meteen enthousiast. De muis ziet er niet alleen goed uit, maar ligt ook nog eens goed in de hand. De rubberen coating voelt goed aan. De FORTUS Gaming Mouse heeft een uitsparing voor de duim, dat voelde in het begin wat onwennig aan, maar het went redelijk snel. De pink had meer moeite om zijn plek te vinden, want bij de meeste muizen kun je de pink naast de muis laten rusten. Bij deze muis zat de pink echter constant in de weg.

Een goedkoop alternatief?

Ik ben al jaren verknocht aan de Logitech muis, maar dan wel met draad. Ik vind het gamen met draad toch een stukje fijner dan zonder. Er zijn verschillende muizen (ook geen gamingmuizen) die ik heb uitgeprobeerd, maar op de een of andere manier haperen ze toch altijd een beetje. Daar heb ik met de FORTUS Gaming Mouse niet echt hinderlijk last van gehad en dat vind ik best bijzonder voor een muis die voor slechts dertig euro in de winkels ligt. De muis heeft een robuuste 2,4GHz draadloze technologie met een bereik van maximaal zes meter van de pc. Binnen zes meter wordt data verzonden in een nanoseconde zonder dat je iets van vertraging opmerkt. Je kunt met de dpi-knop op de muis de nauwkeurigheid de resolutie van de sensor aanpassen in vier standen. De laagste is 600, de hoogste 2400dpi. De resolutie wordt middels vier verschillende LED-lichteffecten visueel weergegeven.

Koning in het leegslurpen van batterijen

De nano-ontvanger is klein en zit opgeborgen in de muis onder het klepje waar ook twee AAA-batterijen zitten. Het is best vervelend om de ontvanger eruit te krijgen, want het zit behoorlijk klem onderin de muis. Alleen met wat ferme tikken op de muis lukt het een enkele keer om de ontvanger los te krijgen. In de meeste gevallen moest ik de batterijen er eerst uithalen om vervolgens de ontvanger te pakken te krijgen. De muis is redelijk snel geïnstalleerd, zonder dat je eerst besturingsprogramma's moet installeren. Wel moet gezegd worden dat de batterijen na een maand, na alledaags gebruik, compleet leeg zijn.

Eindoordeel

Ben je linkshandig, dan is de FORTUS Gaming Mouse van Speedlink waarschijnlijk niets voor jou. De muis is namelijk ergonomisch voor rechtshandigen gemaakt, maar dit komt wel vaker voor. De wat blokkige vormgeving doet bijna denken dat het een universele muis is, maar niets is minder waar. Door de blokvormige vormgeving is het soms moeilijk om je pink kwijt te kunnen, deze valt bij de meeste muizen die ik gebruik naast de muis rechts weg. Hier is echter aan te wennen. Speedlink heeft mij met deze muis in meerdere opzichten verrast. De muis is nauwkeurig, ziet er goed uit, maar de batterijen gaan niet zo lang mee en dat is voor het gamen natuurlijk wel een must.

De FORTUS Gaming Mouse kent een adviesprijs van €30,- en is reeds verkrijgbaar.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer