Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Tech: Kingston HyperX Cloud II

Geplaatst: 2 december 2015 12:00
Aangepast: 5 februari 2021 12:18

Met de Kingston HyperX Cloud wist men mij vorig jaar enorm te verrassen. Niet alleen was die gaming headset bètaalbaar, ook wist deze me op gebieden als gebruiksvriendelijkheid en geluidskwaliteit te overtuigen. De Kingston HyperX Cloud II houdt vast aan die sterke basis, maar voegt daar ook nog eens virtueel 7.1 surround sound aan toe. Eens kijken of dit reden genoeg is voor bezitters van het origineel om deze tweede versie aan te schaffen, en of nieuwkomers net zo van de Cloud II gaan genieten.

Wat het is

De Kingston HyperX Cloud II steekt bijna net zo simpel in elkaar als de originele Cloud. Dat betekent dat het weer om een headset met draad gaat en exact hetzelfde strakke doch robuuste design wordt aangehouden. Tevens wordt de koptelefoon wederom geleverd met lederen en stoffen oorkussens. Hetzelfde handige opbergtasje wordt meegeleverd en voor de opening waar de afneembare microfoon ingaat, zit wederom een passende sluiting om stof buiten te houden. De grootste verschillen van de Cloud II schuilen in de bedrading. De vrij korte draad vanuit de headset zelf mondt uit in een 3,5 mm jack, welke vervolgens kan worden aangesloten op de usb volumecontroller. Hier schuilt dan ook tevens de geluidskaart die samen met de 53mm drivers voor de virtuele 7.1 surround sound zorgt. Op de volumecontroller kan je het volume van de audio en de microfoon apart regelen, 7.1 surround sound in- of uitschakelen en de microfoon dempen. Dit alles is gehuld in nagenoeg dezelfde verpakking als die van de originele Cloud, die toen al erg luxe, maar tegelijkertijd lekker simplistisch oogde. Een handleiding schittert ook deze keer weer door afwezigheid, wederom levert dit geen problemen.

Geluidskwaliteit en design

Het stereogeluid van de Cloud is nog altijd erg indrukwekkend, maar met virtueel 7.1 surround sound is dat nu natuurlijk een heel ander verhaal. Althans, wanneer je de Cloud II op de pc gebruikt. Alleen dan kan je namelijk genieten van 7.1 surround sound, terwijl de andere platforms het nog altijd met stereogeluid moeten doen. De kwaliteit van dat virtuele 7.1-geluid is aardig, maar komt uiteraard niet in de buurt van de 7.1 surround sound in headsets van hogere prijsklassen. Desalniettemin gaat de pc-gamer die niet al te veeleisend is, erg van deze upgrade genieten. Diegene die de Cloud II, zoals ik, vooral op de PlayStation 4 (of andere, eventueel mobiele, apparaten) wil gebruiken, geniet nog altijd van het prima stereogeluid. De kwaliteit van het stereogeluid is echter niet merkbaar verbeterd, de vraag is dus of je in dat geval niet beter alsnog de originele Cloud aan kunt schaffen. De Cloud II ziet er immers (op de nieuwe kleurencombinaties na) exact hetzelfde uit. Ook op dat vlak streeft deze nieuwe variant het origineel dus niet voorbij.

Gebruik

Hoe de Kingston HyperX Cloud II in het dagelijkse gebruik is, hangt een beetje af van de manier waarop je de headset gebruikt. Gebruik je deze vooral op de pc, dan werkt alles naar behoren. Hierbij is de usb volumeregelaar uiterst handig en is de Cloud II echt een verbeterde versie van de Cloud. Gebruik je de nieuwste gaming headset van Kingston echter op een ander platform, zoals de PlayStation 4, dan gaat je ervaring wellicht iets minder zijn dan met de originele Cloud het geval was. Wanneer je de headset namelijk direct op de controller aansluit, mis je alle opties van de volumecontroller. Dan moet je het volume dus softwarematig gaan aanpassen, of moet je ervoor kiezen om de Cloud II via usb op de console aan te sluiten. Hiervoor beschik je over iets meer dan drie meter draad. Dit gaat dus niet voor iedereen mogelijk zijn, maar deze situatie is natuurlijk sowieso niet ideaal. De originele Cloud had al die mogelijkheden wel en was voor consolespelers daardoor iets handiger, maar dit gemis maakt de Cloud II zeker niet onbruikbaar. De headset is namelijk nog altijd enorm comfortabel, redelijk stijlvol en andere spelers horen je nog altijd uitstekend door de afneembare microfoon. Helaas is er nog altijd geen voice feedback aanwezig; misschien een verbetering voor de Cloud III?

Eindoordeel

Of de Kingston HyperX Cloud II een upgrade is ten opzichte van de originele Cloud, dat hangt volledig af van jouw persoonlijke gebruik. Ben jij van plan deze headset nooit op de pc te gebruiken, dan kan je beter alsnog voor de variant van vorig jaar kiezen Deze functioneert namelijk op de overige platforms nog altijd prima. Mocht je echter sporadisch of zelfs fanatiek gebruikmaken van een headset op de pc, dan is het virtuele 7.1-geluid van de Cloud II zeker een welkome verbetering. De robuuste en stijlvolle bouw, het comfort en het prima stereogeluid blijven echter de voornaamste redenen om je oog te laten vallen op een gaming headset van Kingston, welke dat ook moge zijn.

De Kingston HyperX Cloud II kent een adviesprijs van €99,90 en is reeds verkrijgbaar bij onder andere Alternate en Paradigit.

Lees meer