Tech: Nacon GC-400ES Alpha Pad

We kregen een tijdje geleden de GC-400ES Alpha Pad-controller binnen van Nacon en ik ben hiermee aan de slag gegaan. Het is voor 99 euro absoluut geen goedkope controller, zeker niet als je voor vijftig euro meer een Xbox Elite-controller kunt kopen die daarnaast ook nog eens geschikt is voor de Xbox One en draadloos is. Toch is er een markt voor de Nacon GC-400ES Alpha Pad-controller en biedt het goedkoper alternatief.

onbekend

Prijs / kwaliteit verhouding

De Nacon GC-400ES Alpha Pad-controller is best een dure controller. De controller moet net even wat extra kwaliteit en comfort bieden dan een gewone controller. De controller lijkt qua vorm veel op de Xbox One-controller. Dit is ook ergens logisch, want Microsoft heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de ergonomische vorm en deze controller maakt daar dankbaar gebruik van, wat er automatisch voor zorgt dat de controller een uitermate lekkere houvast heeft. De achterste schouderknop had voor mij persoonlijk iets verder naar achteren gemogen. De twee triggers zijn verder ergonomisch, waardoor je minder snel kramp krijgt in je vingers als je de controller veel gebruikt. De controller kenmerkt zich ook door de grotere actieknoppen dan bij de traditionele controllers.

De controller wordt daarnaast geleverd met losse gewichten die je kunt toevoegen aan de controller. Zo kun je zelf het gewicht bepalen door deze toe te voegen of te verwijderen uit de controller. Bij de controller zijn er zes extra gewichten toegevoegd: 2 x 10 g, 2 x 14 g en 2 x 17 gram. Er gaan is plaats voor twee gewichten in ieder handvat van de controller, dus het maximale extra gewicht dat je aan de controller kunt toevoegen is 31 gram. De controller is dus absoluut gemaakt voor de professionele gamer die dagelijks gebruik maakt van zijn controller. Maar als je een controller zoekt voor een paar potjes FIFA op de pc, dan kun je beter naar een goedkoper alternatief kijken.

onbekend

Software

De controller rechtvaardigt zijn hogere prijs deels omdat je middels de bijgeleverde software de knoppen van de controller naar wens kunt wijzigen. Je kunt maximaal vier profielen opslaan op de controller en middels het ledje bovenop de controller kun je zien op welk profiel je de controller hebt ingesteld. Het profiel kun je on the fly veranderen, bijvoorbeeld als je van wapen wisselt in een shooter.

Je kunt net als bij een toetsenbord iedere knop op de controller (middels meegeleverde software) zijn eigen commando geven. Helaas is het niet mogelijk om macro's in te voeren. Nacon laat weten dat dit is omdat de controller speciaal voor e-sporters is gemaakt. Ook combinaties maken is niet mogelijk met deze software. Je kunt de B-knop niet combineren met de rechter-trigger bijvoorbeeld. Je kunt verder alles aanpassen zoals je dat zelf wil. Je kunt naast de functies van de knoppen ook de reactiesnelheid aanpassen en de deadzones van de sticks instellen. Dit kun je allemaal opslaan in de profielen en versturen naar de controller.

onbekend

De controller heeft verder drie voorgeprogrammeerde modi: DirectInput (deze optie gebruik je voor oudere games, waar je niet echt wat aan hebt), XInput (deze optie is vergelijkbaar met de Xbox 360-controller uit 2005) en de Pro Gamer-modus. Je kunt middels de gekleurde ring rondom het rechterpookje zie welke optie je hebt geselecteerd. Je veranderd van modus door twee van de drie knoppen ingedrukt te houden.

Kabelkwestie

Ik vind de hoeveelheid bekabeling van apparaten spuuglelijk. Ik heb liever alles draadloos, ook een dergelijke controller dus. De Nacon GC-400ES is geen draadloze controller. De controller is wel voorzien van een gevlochten kabel en is ook redelijk lang. Je kunt bovenop de controller middels een metalen schroefdraad de controller met het draad verbinden. Het voelt allemaal redelijk stevig aan, maar ik had persoonlijk toch (als ze het dan toch per se met bedrading willen werken) liever een universele aansluiting gezien. Dit houdt in dat je een nieuwe controller moet kopen als de bedrading eenmaal kapot is, maar je kunt hem natuurlijk ook kwijtraken. Door het metalen schroefdraad blijft de kabel overigens wel goed in tact en voorkomt het eventuele interferentie (lees: storing) wat een goedkoop kabeltje weer niet doet.

onbekend

Eindoordeel

Als e-sporter snap ik heel goed dat je een pro-controller wilt hebben waarbij je nagenoeg alles naar wens kunt aanpassen. Dit kan per slot van rekening ook met een pro-toetsenbord of pro-muis. De Nacon GC-400ES biedt deze optie, maar heeft enkele serieuze beperkingen. De software en drivers werken niet helemaal lekker mee. Je kunt geen combinaties van knoppen maken of macro's instellen en bovendien is de controller alleen geschikt voor de pc of laptop. Voor vijftig euro meer heb je een Xbox Elite-controller, oké die heeft ook geen mogelijkheden voor macro's of een optie voor knoppencombinaties, maar die is voor zowel de pc als de Xbox One geschikt en is ook nog eens draadloos.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?