Tech: Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System

Geplaatst: 8 oktober 2017 14:00
Aangepast: 6 november 2018 21:50
-

Ik ben afgelopen week 25 jaar teruggegaan in de tijd. Dit deed ik met de Nintendo Classic Mini: Super Nintendo. De Super Nintendo is de bakermat waarop mijn liefde voor de game-industrie, en Nintendo in het bijzonder, ontstond. Ik heb games zoals Donkey Kong Country, Mario Kart en Star Fox helemaal grijs gespeeld en dat gevoel mocht ik opnieuw ervaren toen wij de mini versie op kantoor binnenkregen. Al die games staan er namelijk gewoon op. De Nintendo Classic Mini: Super Nintendo lijkt alleen toffer dan dat het daadwerkelijk is.

Een generatie later

De Nintendo Classic Mini: Super Nintendo is een miniatuurweergave van het origineel uit 1992. De Super Nintendo is een 16 bit-spelcomputer en de controllers hadden voor het eerst in die tijd schouderknoppen. De console verscheen halverwege april van dat jaar in Europa en is de tweede console van Nintendo. Het is de opvolger van de NES, waarvan vorig jaar ook een heruitgave is verschenen. De Super Nintendo mini is ook weer voorzien van een HDMI-ingang en wordt van stroom voorzien via de meegeleverde micro-USB. De meeste televisies van nu hebben een of meerdere USB-ingangen, dus je kunt de kabel zo in de televisie stoppen. De kabels worden meegeleverd in de doos.

In de review van Rudy us te lezen dat de NES-mini slechts één controller meegeleverd krijgt en dat het snoer van de controller aan de korte kant is. Zo moest je met je neus bovenop de televisie gaan zitten, waar je vierkante ogen van krijgt. In de meeste huiskamers staat de bank een eindje van de televisie af en dat maakte het spelen op de NES een beetje oncomfortabel. Nintendo heeft de snoeren van de Super Nintendo dan ook gelukkig een stuk langer gemaakt. Die verbetering is dus in de pocket.

Alles is een beetje langer

De controller van de Super Nintendo heeft dus een langer snoer gekregen en ook zitten er twee controllers bij in plaats van een. Uiteraard zou de console niet compleet zijn zonder een flink aantal games, dus vooruit, die zitten er ook bij. Verder is de console net zo groot (of net zo klein eigenlijk) als de mini-NES. De Nintendo Classic Mini: Super Nintendo heeft een power- en resetknop. Met de powerknop zet je de console uit, de resetknop brengt je terug naar het hoofdscherm. Je kunt dan een nieuwe game selecteren en starten.

De console heeft minder games dan de NES-mini. De console beschikt over twintig games, dit zijn welteverstaan: Super Mario World, Super Metroid, Final Fantasy III, Super Mario RPG, Donkey Kong Country, F-Zero, Secret of Mana, Super Castlevania IV, Super Mario Kart, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Mega Man, Kirby Super Star, Kirby's Dream Course, Super Mario World 2, Yoshi's Island, Super Ghouls'n Ghosts, Earthbound, Contra III: The Alien Wars, Super Punch-Out, Street Fighter 2 Turbo: Hyper Fighting en Star Fox. Wanneer je het eerste level van Star Fox hebt doorlopen, speel je ook Star Fox 2 vrij. Het is bijzonder dat je de game, die in 1996 is geannuleerd, nu alsnog kunt spelen. De game kon het grafisch niet aan op de SNES en heeft daarna nooit meer het levenslicht gezien. Zo heel bijzonder vind ik het eerlijk gezegd niet. De game zit propvol en is net even iets te ambitieus, waardoor het niet helemaal uit de verf komt. Ben je echter fan... dan mag deze gewoon echt niet aan je collectie ontbreken. Je hebt nu ook state saves, je kunt saven op elk moment in de game. Hier zijn maximaal vier slots per game van beschikbaar.

Eindoordeel

De Nintendo Classic Mini: Super Nintendo is een leuk ding, maar niet een zonder minpunten. Zo krijg je slechts twintig games voorgeïnstalleerd en is er een game vrij te spelen. Dat is helemaal niet veel als je het zo bekijkt. Waarom maken we dan toch allemaal zoveel jacht op deze console? De kracht zit hem in het merk Nintendo. Nintendo heeft door de jaren heen een naam opgebouwd en dat is heel veel waard blijkbaar. Je had namelijk ook gewoon een emulator op de pc kunnen installeren en dan heb je meer dan duizend games beschikbaar. We willen het toch allemaal op een legale manier spelen, zonder gedoe en met hetzelfde gevoel van vroeger, alleen dan een stukje kleiner. Daar bètalen we blijkbaar graag negentig euro voor.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer