Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Tech: Nintendo Switch

Geplaatst: 26 februari 2017 13:00
Aangepast: 23 juni 2018 17:37

Het is moeilijk te bevatten dat we vrijdag al met de Nintendo Switch aan de slag kunnen. De nieuwe console van Nintendo is pas een maandje of vier geleden officieel uit de doeken gedaan. Dit is, zover ik mij kan herinneren, de snelste lancering van een game-console die ik ooit heb meegemaakt. De snelle release van de Nintendo Switch heeft ook wat nadelen, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een internetbrowser en voldoende software.

What's the Switch?

De Nintendo Switch is een hybride console die veel in verwarring wordt gebracht met een nieuwe handheld. Nintendo laat weten dat de Nintendo Switch absoluut geen vervanger is van de Nintendo 3DS. De handheld blijft bestaan naast de nieuwe console. Ik kan me deze verwarring wel voorstellen overigens, want de console wordt niet als handheld neergezet, maar kan wel als handheld worden gebruikt. Als je bent bijgekomen van deze mindf*ck dan snap je dat de Nintendo Switch een thuisconsole is met meerdere opties. Als je thuis bent kun je de Switch op zijn plek in de dockingsstation zetten en op de televisie verder gaan met de game waar je mee bent geëindigd toen je de bus of auto uitstapte.

In vergelijking met de Wii U is de pr-machine van Nintendo ditmaal dik in orde. Nintendo doet zijn stinkende best om de Switch goed uit te leggen. In de reclamespotjes, maar ook de communicatie richting pers is meteen duidelijk gemaakt wat voor apparaat het is. Dit staat even los van wat we uiteindelijk van het apparaat moeten vinden.

Software

Nintendo staat er eigenlijk om bekend dat ze hun eigen consoles altijd voorzien van voortreffelijke content. Als ze iets maken, dan doen ze het goed. De grotere Nintendo-games staan dan ook altijd hoog in de verkooplijstjes, want ze bieden altijd een hoop vermaak en zijn geschikt voor jong en oud. The Legend of Zelda: Breath of the Wild is zo'n typische Nintendo-titel. Dat Nintendo uitgerekend deze game als launchgame kiest, lijkt me dan ook niet meer dan logisch. Je gaat niet zo'n beest van een game uitbrengen op een console die zo goed als afgeschreven is. Naast The Legend of Zelda-game komt Nintendo ook met een tweetal partygames: 1-2-Switch! en Snipperclips. Dit zijn nu niet per se games die mij overhalen om de Switch te kopen, maar ben je op zoek naar een game die je met wat vrienden kunt spelen, dan zijn ze erg vermakelijk en bieden ze je zeker ongekend veel plezier.

De Switch wordt uitgebracht met een historisch lage hoeveelheid games. Dit is een risico, want je moet maar net iets met The Legend of Zelda hebben. Met enkel partygames ga je de console niet verkopen, maar aan de andere kant heb je ook niks aan tientallen games. Je kunt er er immers slechts één tegelijkertijd spelen. Nintendo neemt een enorm risico. Daarbij heeft het apparaat zelf ook weinig content. Een Netflix- of YouTube-app ontbreekt en er zit (nog) geen webbrowser op en de onlinediensten van Nintendo staan ook nog in de kinderschoenen. Gelukkig heeft Nintendo een catalogus aan gameseries waar ze uit kunnen putten, dus het kan nog allemaal goed komen. Hopelijk valt het niet stil in het jaar na de release, zoals de Wii U dat overkwam en krijgt het apparaat een gezond aantal third-party games. Dit jaar kunnen we in ieder geval met Mario Kart 8 Deluxe en Super Mario Odyssey aan de gang.

Joy-Con-controllers

De Nintendo Switch is niets waard zonder deze controllers, tenzij je de Pro Controller hebt aangeschaft natuurlijk. Maar de Pro Controller moet je erbij kopen en is niet bepaald goedkoop. De Joy-Con-controllers zitten aan je Nintendo Switch-console vast (links en rechts) en kunnen losgemaakt worden middels een knopje bovenaan op de achterkant. Het verwijderen van deze controllers is net zo eenvoudig als het vastmaken. Je schuift ze als het ware over een richel naar beneden en met een klik zitten ze vast. Je kunt de Joy-Con ook als twee losse controllers gebruiken door deze verticaal of horizontaal vast te houden. Dit kan ook door in iedere hand één Joy-Con vast te houden. Je kunt ze ook beide in de meegeleverde Joy-Con Grip stoppen, samen vormen ze dan weer een controller. De meegeleverde Joy-Con Grip in de doos heeft geen oplaadmogelijkheid. De Joy-Con-controllers laden alleen op als je ze op de Nintendo Switch hebt bevestigd. Er is wel een losse Nintendo Joy-Con Charging Grip verkrijgbaar. De Joy-Con-controllers gaan ongeveer twintig uur mee zonder dat je ze oplaad.

De Joy-Con-controllers worden in de doos meegeleverd samen met de Nintendo Switch in de kleuren neonrood en neonblauw, of in de kleuren grijs. Heb je de grijze en wil je de gekleurde Joy-Con-controllers, dan kun je deze los kopen (of andersom). Ik vermoed dat er in de toekomst allerlei kleurvarianten gaan verschijnen van deze Joy-Con-controllers. De controllers zijn echter niet bepaald goedkoop. Er worden tal van accessoires gemaakt die je kunt gebruiken, zoals een stuurset of Joy-Con-polsbandje

De controllers bevatten een geavanceerde HD-trilfunctie. Dat de trilfunctie werkt, hebben we zelf kunnen ervaren. Door de controllers te draaien voelden we in de game 1-2-Switch! balletjes rollen van de ene naar de andere kant. Het voelt zo realistisch. Dit is een unieke ervaring, maar ik vraag mezelf af hoeveel ontwikkelaars hier daadwerkelijk gebruik van gaan maken. In de rechter Joy-Con-controller zit een infrarood-bewegingscamera, die vorm, beweging en afstand van een voorwerp kan herkennen.

Specificaties

Je kunt de Nintendo Switch dus op verschillende manieren gebruiken. Je kunt ze in de Switch-houder zetten en op de televisie gamen of de console onderweg meenemen. Achterop de Nintendo Switch kun je een standaard uitklappen en het systeem rechtop zetten op een tafel of op de vloer. Je hebt dus niet per se een televisie nodig. De laatste optie hebben we al genoemd en dat is het systeem in de handen houden zoals je ook met een handheld doet.

Het apparaat heeft een maximale interne opslag van 32 Gigabyte. Dit is wat aan de magere kant aangezien de digitale versie van The Legend of Zelda: Breath of the Wild al snel de helft van de geheugen in beslag neemt. Je kunt de console eventueel uitbreiden met microSD-, microSDHC- en microSDXC-geheugenkaart tot maximaal 2TB. De kaartjes gaan tegenwoordig niet hoger dan 256 Gigabyte en daar bètaal je ook nog eens de jackpot voor.

Nintendo is weer teruggegaan naar cartridges. Je stopt zo'n cartridge rechts bovenaan in de Nintendo Switch. Een mooie bijkomstigheid van zo'n cartridge is dat je alle data op zo'n kaartje kunt opslaan (dus ook alle updates en uitbreidingen), daarnaast is het minder gevoelig voor storingen. Dit is vooral handig als je de console meeneemt in de bus, trein of vliegtuig. De laadtijden zijn nagenoeg niet aanwezig, hierdoor kan een game als The Legend of Zelda: Breath of the Wild probleemloos draaien op het systeem, zonder dat de game steeds moet laden.

De Switch, zonder Joy-Con-controllers, weegt 297 gram. Met de Joy-Con-controllers inbegrepen weegt de Switch 398 gram. In vergelijking, de Wii U GamePad weegt ongeveer 491 gram en de PlayStation Vita weegt zo'n 279 gram (oude versie). Het heeft een 6,2 inch resistieve LCD-touchscreen met een resolutie van 1280 x 720 (aantal pixels per inch komt uit op 236, iets lager dan een laptop met een 4K-scherm en nog veel lager dan dat van een mobiele telefoon). De Nintendo Wii U en de Nintendo 3DS gebruiken beiden een resistief touchscreen. Dit scherm werkt met druk om aanraking te registreren. De Nintendo Switch heeft een resistief touchscreen, deze maakt gebruik van elektronische lading, hierdoor is multitouch mogelijk en is daardoor nauwkeuriger.

De lagere resolutie is mogelijk bedoeld om de accuduur te besparen en het hoog kunnen houden van de framerate wanneer je de console als handheld gebruikt. De Nintendo Switch gaat, met een volle batterij en op de laagste stand, meer dan zes uur mee. Je kunt echter slechts drie uur spelen met The Legend of Zelda: Breath of the Wild voordat de batterij zijn laatste druppel energie heeft gegeven. Het is dus puur afhankelijk van de gebruiksomstandigheden. De lithiumionbatterij / batterijvermogen is 4310 mAh. Je kunt de batterij niet uit het apparaat halen, deze kun je door Nintendo (uiteraard tegen bètaling) laten vervangen.

Je kunt het systeem met een USB, Type-C Poort, opladen. De kabel om de console op te laden zit in de doos. Je kunt de kabel rechtstreeks op de Switch rechtstreeks aansluiten en op de Switch-houder, die aan de achterkant een kabelmanagementsysteem heeft om de HDMI- en stroomkabel netjes wegwerken.

Eindoordeel

De console moet zich nog gaan bewijzen als het op software aankomt. Het idee dat je alle kanten op kunt met de console en niet vast zit aan je televisie vind ik misschien wel het tofste van het hele apparaat. De batterijduur van drie uur vind ik wat zorgwekkend, maar de opslag van het apparaat misschien nog wel meer. Toch wil ik het apparaat een serieuze kans geven, want het biedt zoveel mogelijkheden.

De Nintendo Switch ligt vanaf 3 maart wereldwijd in de winkels. Nintendo heeft ons beloofd dat er geen tekorten zijn, dus je moet de console zelfs nog op de dag van de release in de winkels kunnen halen.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer