Tech: Philips Momentum 278M1R - Gamen op hoger niveau

Geplaatst: 12 augustus 2020 10:00
Aangepast: 13 augustus 2020 11:08
-

Enkele dagen geleden stond er plotseling een grote doos op de stoep. In die doos zat een bijzonder grote monitor, genaamd de Philips Momentum 278M1R. Een 27" ultrawide 4K-gamingmonitor met een refresh rate van 60Hz en Ambilight. Philips claimt met deze monitor de game-ervaring naar een hoger niveau te tillen. Is dat ook zo, of hebben we hier gewoon te maken met wat marketing-gezwets? Ik zocht het de afgelopen dagen voor je uit.

onbekend

Makkelijk en snel aan de slag

Toen de postbezorger langskwam en ik het pakketje aannam, vroeg hij nog aan mij: "Gaat het lukken vriend, of moet ik hem voor je naar boven tillen?", waarop ik antwoordde dat het "wel zou lukken". Ik ben tenslotte een strong independent man en kan heus mijn eigen boontjes wel doppen. Eenmaal boven aangekomen, twee verdiepingen hoger en vier trappen verder nondedju, deponeerde ik de immens grote doos op mijn bed. Nadat ik weer op adem was gekomen, kon ik het natuurlijk niet laten om de doos te ontmantelen en de gamemonitor op mijn bureau te installeren. De monitor komt in een nette en stevige verpakking, ondergedompeld in het piepschuim. In de doos is ook een voedingskabel, een HDMI-kabel, een DisplayPort-kabel en wat papierwerk aanwezig, waar waarschijnlijk niemand naar omkijkt. De monitor is ontzettend gemakkelijk te assembleren. De standaard klik je zo in de achterkant van het scherm en wanneer je de juiste gaatjes voor je voedingskabel en je HDMI/DisplayPort hebt gevonden, kun je direct aan de slag.

Wanneer je de monitor op je bureau geïnstalleerd hebt en het beeldscherm aan staat, word je direct geconfronteerd met de hoogwaardige kwaliteit van de monitor. Het beeldscherm ziet er strak uit en bevat een matzwarte afwerking. De randen zijn zo minimaal mogelijk gehouden. Philips heeft met deze monitor zichtbaar gepoogd om aan de beeldscherm-standaarden van 2020 te voldoen en dat is ze goed gelukt. Het beeldscherm is lekker breed en is, voor de verandering, niet gebogen. Op het eerste oog lijkt de monitor niet per se voor gamers te zijn gemaakt, maar wanneer je in de instellingen duikt, kom je erachter dat Philips de monitor wel degelijk voor deze doelgroep heeft gemaakt. De monitor hangt aan een stevig standaard, die eenvoudig te verstellen is. Zo kun je de monitor naar links en rechts bewegen, maar is het ook mogelijk om deze naar boven en onder te kantelen. Dat is een fijne optie, want op deze manier kun je het voor je nek en schouders ook comfortabel houden.

onbekend

Gaming, maar dan nog beter

De Philips Momentum 278M1R is, naast dat het een monitor is die zich perfect leent voor de alledaagse onzin, natuurlijk bestemd voor gaming. De 27" ultrawide 4K-gamingmonitor levert toffe prestaties en ondersteunt een 3840x2160-resolutie op 16:9 beeldverhouding. Voeg hier een refresh rate van 60Hz aan toe en voilà. Het is overigens handig om ook de resolutie-instellingen van de games die je speelt af te stellen op die van de gamingmonitor, want anders kom je best bedrogen uit. Eenmaal alles in- en afgesteld, lost Philips inderdaad haar belofte in. Althans, als je games speelt die ook daadwerkelijk een grafische uitdaging te bieden hebben. Hoewel een echte eSports-titel als League of Legends fijner weg speelt op een grote gamemonitor, is het niet per se een titel waarvoor je de monitor in huis zou moeten halen. Maar speel je grafisch intensere games, zoals Counter-Strike, Valorant, Overwatch of Rocket League, dan merk je wel degelijk een substantieel verschil. De kleuren van de monitor zijn levendig, de zwarte tonen goed donker en de witte tonen helderder dan Claudia's toekomst. In de instellingen van het beeldscherm zijn tientallen opties aanwezig om de kleurenpresentatie naar eigen hand te zetten.

Maar zoals eerder geschreven, leent de monitor zich ook perfect voor andere zaken dan gaming. Zo kun je er ook met veel genot films en series op kijken. De monitor bevat een interne speaker met prima geluid. Prima in de context van monitor-speakers bedoel ik. Met Ambilight ingeschakeld, kun je de kijkervaring verder afmaken: het is mogelijk om de lichten dynamisch in te stellen, waardoor ze reageren op de geluidsuitvoer. Daarnaast is multitasken een eitje. Je kunt gemakkelijk drie verschillende vensters naast elkaar open hebben staan om op te werken, zonder dat de vensters zo minuscuul worden dat teksten onleesbaar worden. Geen zorgen, je hebt dus niet de leesbril van ome Rudy nodig.

onbekend

Eindoordeel van Delano

Als liefhebber van snelle competitieve titels heb ik over de Philips Momentum 278M1R weinig te klagen. Een refresh rate van 60Hz is voor mij vooralsnog voldoende, al kan ik mij prima voorstellen dat sommigen de voorkeur geven aan monitoren met hogere refresh rates. Voor de prijs van 425 euro krijg je een toffe monitor die toffe prestaties levert. Je hoeft ook geen Bob de Bouwer te heten om het beeldscherm in elkaar te zetten, want het is mij gelukt. Vastklikken aan het standaard en goan! Met dank aan de tientallen kleuren presets in de monitor vind je altijd de kleuren die passen bij jouw situatie. Al gebruik je er waarschijnlijk toch maar één.

Alle foto's in dit artikel zijn gemaakt door de redacteur.

Onze aanpoter zit geen moment stil. Ruïneert hij geen levens met League of Legends, dan is hij wel nieuws aan schrijven. Schrijft hij geen nieuws, dan kijkt hij wel eSports. Kijkt hij geen eSports, dan loopt hij wel te ouwehoeren in de Game Over Podcast. Met zijn unieke kijk op de wereld brengt Delano je in contact met de meest interessante en verbijsterende dingen. Kortom als je denkt aan Delano, dan denk je aan DieLano.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord