Tech: Philips Momentum 326M6

Geplaatst: 30 mei 2019 16:00

Met de Philips Momentum gaming monitors reeks denken de bazen uit de lichtstad vast dat ze daarbij een passende naam hebben bedacht: de juiste soort monitors en specs op het juiste moment. Er zijn al verschillende modellen uitgebracht in de Momentum reeks en ik had het genoegen om eens goed te kijken naar het laatste model, de 326M6. Neem een kijkje met mij mee, zou ik zeggen.

Bigger, better?

Het is een apart wereldje, de wereld van de hardware. Persoonlijk ben ik er nooit heel erg mee bezig, want ik ben niet het type dat jaarlijks nieuwe hardware wil kopen. Tevens is mijn portemonnee ook niet toereikend (toe-rijk-end?) genoeg daarvoor, dus ik zou het ook niet eens kunnen. Wel ben ik het type persoon dat wanneer ik een nieuwe tv wil gaan aanschaffen eerst even een degelijk en grondig onderzoek ervoor doe. Zo heb ik nu al bijna tien jaar lang een erg goeie Philips HDTV, welke ik relatief goedkoop wist aan te schaffen omdat bol.com zelf dacht dat het een HD Ready (720p) tv was, terwijl het toch echt een Full HD (1080p) tv is. Tevens bleek het één van de weinig modellen met 100hz framerate, iets wat je zelfs vandaag de dag nog maar weinig tegenkomt.

Al die stats met tv’s zijn onlangs een nieuwe era ingegaan, namelijk die van de (hoor dit met een galmende donderstem:) ULTRA HD! 4K, 8K, 16K, 32K, over 3000K! Het lijkt een beetje door te slaan, want boven de 4K ziet ons menselijk oog geen verschil meer. Tenzij je natuurlijk een 52 inch, nee 72 inch of 1400 inch dikke TV aanschaft. Laatst werd ik met de speelsessie van Days Gone bij Sony tegenover een dermate grote dikke 4K tv weggezet dat ik na een uur mijn fauteuil maar een metertje naar achteren schoof, want ik moest gewoon echt met mijn nek mijn hoofd naar alle hoeken bewegen om alles te kunnen zien. Philips heeft eerder in de Momentum reeks een gaming monitor uitgebracht van 43 inch, wat groter is dan mijn huidige tv. Ik kan alvast verklappen dat met deze 32 inch versie het formaat hiermee praktischer en logischer is dan zijn voorganger.

Het perfecte moment, um...

Het is vooral belangrijk om te kijken voor welke doelgroep en soort gebruik deze Philips Momentum 326M6 is bedoeld. De monitor is niet alleen bedoeld voor pc gaming, maar juist vooral voor consoles. Het is dus een monitor om je gaming device op aan te sluiten, en hop, daar gaan we dan. Er zitten drie HDMI aansluitingen op en vier USB ingangen, dus je kunt er echt veel op aansluiten alvorens je met splitters moet gaan klooien. Mijn ervaring met Philips tv’s en monitoren is dat dit altijd goed is geregeld. De 326M6 (wát een naam) heeft geen afstandsbediening en heeft een soort van pookje/knop achterop waarmee je alle instellingen bedient. Niet heel handig, maar je hoeft er niet vaak aan te zitten, wanneer je eenmaal de gewenste instellingen hebt ingevoerd.

Het toeval treft dat in de week waarin ik deze kersverse hippe monitor van Philips mocht testen ook onverwacht een Xbox One X heb aangeschaft. Deze kwam ergens dermate goedkoop voorbij zeilen dat ik mijzelf een dief van mijn eigen portemonnee zou noemen als ik het apparaat had laten liggen. Veel oudere Xbox One en zelfs Xbox 360 titels zijn enhanced voor de Xbox One X, daarnaast is er ook de speciale tech-demo “Insects”, waarmee je de UHD (4K) en HDR kan aan en uitzetten. Ik heb dus uitgebreid en kritisch kunnen kijken naar hoe deze Philips monitor alles laat zien, plus of deze upgrade ook echt een significant verschil is te noemen.

Met je neus op de feiten

De monitor is met alles adequaat voor gaming. De schermverversing is rap en alle verschillende soorten games zien er op het scherm allemaal prima uit. De 4K en HDR zorgen samen vooral echt voor een mooier beeld, want enkel 4K vind ik persoonlijk echt wel meevallen en is vaak pas duidelijk wanneer je echt als een gebochelde Gargamel met je (grote) neus tegen het scherm gaat zitten. HDR staat nog in de kinderschoenen, maar heeft al wel een klassenverdeling, naar gelang hoe goed deze is. De Momentum 326M6 heeft de klassering 600 (beste is 1000), voor de kenners. Onderaan zit een strookje ambiglow, de goedkopere variant van ambilight. Dit is een leuke toevoeging, maar het is verre van spectaculair, omdat het niet heel sterk is en het zijn echt maar een paar ledjes onderop de monitor. De beste eigenschap is dat je echt vanuit vrijwel elke kijkhoek een helder beeld hebt, dankzij goede kwaliteit qua licht en een mat scherm.

Het enige echte punt dat mij echt tegenvalt aan de 326M6 is het feit dat je in alle hoeken een lichte verkleuring hebt, alhoewel je dit enkel merkt bij fel daglicht. Ik had er maar zelden last van, maar ik kan niet ontkennen dat je het zo nu en dan ziet. Een licht tweede puntje van kritiek is dat de speakers niet heel sterk zijn en snel blikkig klinken, al werken ze wel met DTS sound. Zit je vlak tegenover de monitor zoals je dit zou doen bij een pc, dan is het geluid adequaat. Daarbij duidt het er dus wel op dat deze monitor ook beter fungeert als zijnde een monitor qua positionering: op een bureau, met jouw bakkes er vlak achter. Wanneer ik de Momentum 326M6 zo wegzette kwam alles het beste tot zijn recht. De vraag is dan ook: wanneer ga je met een console achter een bureau gamen? Ik persoonlijk niet, maar daarvoor lijkt deze monitor toch het beste geschikt.

Eindbeoordeling van Peter Scheffer

De Philips Momentum 326M6 is een adequate gaming monitor die doet wat die moet doen. De monitor heeft fatsoenlijke HDR, 4K HD en met name de framerate/verversing is goed genoeg. De beste eigenschap vind ik dat je vanuit vrijwel elke hoek een scherp beeld blijft hebben met de Momentum 326M6. Echter is de monitor ook nergens echt een uitblinker in, want bij fel daglicht heb je ondertussen wel die lichte verkleuring in de hoeken. Wel vind ik het ook echt een plus dat de monitor veel ingangen heeft, een ambiglow strip en daarnaast is het hele ding makkelijk te monteren en demonteren. Daarmee denk ik ook dat de Momentum 326M6 het beste tot zijn recht komt wanneer je naar LAN party’s of op vakantie gaat met je gaming toestel naar keuze. Voor vervanging van je tv in de woonkamer echter, daar is deze monitor niet voor bedoeld.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord