Tech: Plantronics RIG 4VR

Geplaatst: 14 januari 2017 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Bij virtual reality draait het allemaal om het feit dat je echt de game ingezogen wordt. Naast het beeld dat rondom ingevuld wordt, is er nog een ander hulpmiddel dat voor dit succesvolle effect zorgt, namelijk geluid. Het geluid kun je zien als de finishing touch, het sluit je nog meer uit van de buitenwereld en helpt dus ook die wereld even te vergeten. Plantronics lijkt goed op de hoogte te zijn van deze belangrijke factor. Ze komen dan ook met de RIG 4VR-headset, die zich volledig richt op gamen met de PlayStation VR.

Voor alle speelsessies

De RIG 4VR is speciaal ontworpen voor de PlayStation VR, maar dat wil niet zeggen dat deze niet te gebruiken is tijdens normale speelsessies. De headset wordt namelijk geleverd met twee kabels, één korte kabel voor gebruik met de vr-bril en één lange kabel voor gebruik met de Dualshock 4-controller. De headset werkt overigens ook fijn samen met een pc, alleen moet je misschien de kabel iets op verlengen aangezien de langste kabel gericht is op gebruik met de PlayStation 4.

De headset is perfect ontworpen en dat merk je bij normaal gebruik, maar vooral bij gebruik van de PlayStation VR. De RIG 4VR sluit namelijk goed aan en komt in geen mogelijkheid in de knel met de vr-bril. Erg belangrijk is het gewicht, je wil er immers niet continu aan herinnerd worden dat je een bril en een headset draagt. Gelukkig is de headset van Plantronics dan ook erg licht, dus dit is absoluut geen struikelpunt.

Design

De Headset past qua design goed bij de PlayStation VR. Hij is natuurlijk fors, maar dit is vrij logisch aangezien de headset over een aardig grote vr-unit heen moet kunnen. De oorschelpen zijn via de zijkant naar drie verschillende hoogtes te verstellen en de elastische hoofdband zorgt ervoor dat de headset daar nog eens meerdere tussenmaten in biedt. De ruimte voor je oorschelpen is voldoende, ook al deed ik de headset weleens op en af om mijn oren beter erin te krijgen.

De headset is volledig uit elkaar te halen, echter zag ik op het verstellen van de oorschelpen na hier het nu niet zo van in. Aan de linkerzijde zit een aansluiting waarin je de microfoon moet klikken. Als deze eenmaal vastzit, is deze uit- en in te klappen. Wanner je hem inklapt wordt de microfoon automatisch uit gezet en vice versa bij het uitklappen. De microfoon geeft voor je online-vrienden een heldere stem weer en filtert de achtergrondherrie weg. Ik heb het zelf niet kunnen horen, maar volgens mijn medespelers zat het allemaal wel snor.

Geluidstechnisch erg sterk

Ik was verbaasd over de geluidskwaliteit van de RIG 4VR, want deze is, vooral voor zijn prijsklasse, enorm goed. De headset heeft bijna een perfecte tussenweg voor de hoge- en lage tonen en natuurlijk alle tonen die daar tussenin vallen. Alles klinkt kraakhelder en zelfs de kleinste details zijn goed waar te nemen. De lage tonen kunnen op sommige momenten wat slap zijn, bijvoorbeeld bij een explosie, dan verwacht je echt een gigant van een knal, maar dan kan dat best tegenvallen. Het is moeilijk om dit soort momenten die boost te geven en dan de rest van de game weer die boost niet te hebben, dus misschien is het maar beter dat dit niet het geval is.

Verder denken veel mensen dat de headset een speciaal speakersysteem heeft voor vr, maar dit is niet het geval. Het 3D-audio-effect wordt door de processor-unit van de PlayStation VR zelf verzorgd en dit is waar te nemen met bijna iedere redelijke headset.

Eindoordeel

De Plantronics RIG 4VR-headset is zeer zeker een aanrader als je een PlayStation VR-gebruiker bent. De headset biedt uitstekend geluid, een brede compatibiliteit en een perfecte comfort, vooral met de vr-bril. Als je geen vr-gebruiker bent, is de headset ook zeker een optie, maar in dat geval zijn er nog honderden andere goede keuzes.

De Plantronics RIG 4VR kent een adviesprijs van €69,99 en is reeds verkrijgbaar bij diverse elektronicazaken.

Lees meer