Tech: Plantronics RIG 500HS

Geplaatst: 22 januari 2016 14:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De Plantronics RIG 500HS is een lichtelijk opvallende gaming headset. Oplettende bezoekers zien waarschijnlijk de gelijkenis met de vorig jaar besproken SteelSeries Siberia 200, die ik vooral prees vanwege het comfortabele model. Datzelfde comfort biedt de Plantronics RIG 500HS nu ook tegen een lagere prijs, met minder gewicht en met meer aandacht voor de PlayStation 4-speler.

Wat het is

Een simpele gaming headset met draad en stereogeluid, dat is in feite wat de Plantronics RIG 500HS je biedt. Toch schuilt het grote geheim van de RIG 500HS in de losse onderdelen. Deze gehele gaming headset is namelijk modulair en haal je dus in verschillende delen uit de doos, om deze vervolgens in elkaar te zetten (en later eventueel weer uit elkaar te halen of te customizen). De microfoon, de earcups met stoffen earpads die over de oren vallen, de hoofdbeugel en het headsetframe vormen samen de RIG 500HS. Voor die hoofdbeugel zijn er bovendien nog drie verschillende standen, afhangend van de grootte van je hoofd, waarna deze beugel ook nog eens meegeeft wanneer je deze daadwerkelijk op je bolletje zet. De draad, die door de modulaire eigenschappen aan beide earcups vastzit, mondt uit in een 3,5 mm jack, die dus meteen in de PlayStation 4-controller geplugd kan worden.

Geluidskwaliteit en design

De geluidskwaliteit van de Plantronics RIG 500HS is gewoonweg prima, dit mede door de 40 mm drivers. Doordat de stoffen earpads over je oren vallen en een beetje meegeven, ontsnapt er relatief weinig geluid en zit de headset tegelijkertijd erg comfortabel. Het design van de RIG 500HS is sowieso één van de sterkste punten van dit model, want ook de meegevende hoofdband zorgt ervoor dat je deze gaming headset nooit met tegenzin opzet. Bovendien is de headset met slechts 200 gram één van de lichtste modellen ooit. Dat brengt logischerwijs ook heel wat plastic met zich mee, maar dat mag je van een headset in deze prijsklasse ook best verwachten. De microfoon, die dus afneembaar is, is daarnaast tevens in te klappen, waardoor deze als het ware verdwijnt. Waar een ingeklapte microfoon bij andere gaming headsets nog wel eens in de weg wil zitten, is dat bij de RIG 500HS absoluut niet het geval. Bovendien dient het inklappen van de microfoon tevens als muteknop. Uiteindelijk blijft de Plantronics RIG 500HS toch echt een gaming headset, wat wil zeggen dat je deze niet zo snel in het openbaar draagt, maar dat deze door zijn zwarte uiterlijk en lichte gewicht toch door veel gamers gewaardeerd gaat worden.

Gebruik

Eerder vergeleek ik de Plantronics RIG 500HS al met de SteelSeries Siberia 200 en dat is zeker geen onverdiende vergelijking. De RIG 500HS zit ongeveer net zo lekker op je hoofd door het soortgelijke design, wat dit één van de comfortabelste headsets van het moment maakt. Waar het model van SteelSeries over lederen earpads beschikt, kiest Plantronics met de RIG 500HS dus voor stoffen varianten. Daarnaast kan ik een microfoon die zowel inklapbaar als afneembaar is persoonlijk enorm waarderen en is de modulaire opbouw vooral handig als je jouw gaming headset vaak mee denkt te gaan nemen. Bovendien werkt deze PlayStation 4-headset (met een splitter) ook op de pc en blijkt de RIG 500HS, indien je over de juiste soort controller beschikt, stiekem ook op de console van de concurrent te werken. Wat ik echter toch mis, is een volumeregelaar. Om het volume aan te passen, ben je aangewezen op het menu van je console en dat blijf ik onpraktisch vinden. Een klein wieltje in de draad was in mijn ogen geen overbodige luxe geweest.

Eindoordeel

De Plantronics RIG 500HS is de ideale PlayStation 4-headset als je een gering budget hebt en veel waarde hecht aan comfort. Dat de headset is op te delen in afzonderlijke onderdelen, kan in bepaalde situaties uitkomst bieden, maar vooral de techniek die in de hoofdband schuilt en het lichte gewicht van de RIG 500HS zorgen voor genot tijdens het gamen. Ik mis persoonlijk een volumeregelaar, maar mocht jij daar absoluut geen behoefte aan hebben, dan is de Plantronics RIG 500HS een uitstekende gaming headset voor iedere PlayStation 4-bezitter.

De Plantronics RIG 500HS kent een adviesprijs van € 59,99 en is reeds verkrijgbaar.

Lees meer