Tech: Plantronics RIG 800HS

We krijgen wel vaker een gaming headset binnen op de redactie om te testen. Meestal zijn dit headsets met een bètaalbare prijs. Deze maand ben ik aan de slag geweest met een iets luxere gaming headset, namelijk de Plantronics RIG 800 HS voor de PlayStation 4. Deze heeft een winkelwaarde van 160 euro en dat de headset van hogere klasse is merk je meteen.

onbekend

Geen onnodige poespas

De Plantronics RIG 800 HS is een hele fijne headset door zijn gewicht. De gaming headset is 295 gram en dat merk je direct, want hij zit lekker op het hoofd. De oorkussens zijn wat aan de kleine kant, dus met grote oren kan dit misschien vervelend zijn. Ik heb gelukkig maar kleine oren, dus voor mij meer dan prima. De oorkussens kun je overigens van het frame losmaken en van boven naar onderen verplaatsen (en eventueel vervangen voor nieuwere, wat de headset duurzaam maakt). Je kunt de oorkussens op drie plaatsen in het frame plaatsen van de headset. De band in het midden rekt lekker mee, maar toch net iets te veel, waardoor je het idee hebt dat de headset om je hoofd naar beneden zakt. Je kunt overigens deze band los halen en deze omwisselen met die van een andere RIG-headset.

De RIG 800HS heeft verder geen onnodige poespas aan opties die je verder toch niet gebruikt. De headset heeft een simpel en vooral duurzaam design, met goed geluid en prima comfort, iets waar Plantronics in wilt uitblinken. Bij de vorige RIG-versies kon je de microfoon ook losmaken van de headset, maar dat is nu niet mogelijk. Gelukkig zit de microfoon niet in de weg, ook niet als je hem omhoog doet.

onbekend

Een headset voor gamers

Met het geluid zit het meer dan snor. Ik vind de geluidskwaliteit uitstekend, echter mag dat ook wel voor dit geld. Je hoort de bassen en de vijand goed met de 40mm drivers. Ik heb de headset eerlijk gezegd vaker op de pc gebruikt (ja, ook dat is gewoon mogelijk) en ik was goed te verstaan door mijn gesprekspartner op Skype. Als je even niet wilt dat de ander je hoort klap je de microfoon in en dan is schakelt hij automatisch de microfoon uit. Dit is erg handig, in plaats van dat je naar het juiste knopje moet zoeken in het frame. De headset heeft twee draaiwielen. Het bovenste draaiwieltje is om je geluid te veranderen als je in een party zit op de PlayStation 4 en je het gesprek beter wilt volgen (of het geluid van de game zelf), de onderste is om het geluid harder of zachter te zetten. Het wieltje kun je oneindig doordraaien, waardoor het soms moeilijk in te schatten is hoe hard (of zacht) het geluid staat.

Verder heeft de headset nog vier EQ-instellingen (pure, intensify, seismic en vocal focus). Dit zijn voorgeprogrammeerde standen op je headset, voor meer bas of voor heldere geluiden, de vocale focus te verbeteren, of voor de balans tussen deze verschillende instellingen.

onbekend

Eindoordeel

De Plantronics 800 HS voor de PlayStation 4 is een nette gaming headset in deze prijsklasse. De batterij van de headset gaat bijzonder lang mee (24 uur) en je hebt bijna niet het idee dat er een headset op je hoofd zit doordat hij erg licht is. De knoppen op de headset zijn ietwat gevoelig, bijvoorbeeld als je de headset van je hoofd haalt en je per ongeluk met je handen aan de knoppen zit, waardoor het geluid wat harder of zachter gaat. Door je microfoon in te klappen zet je deze op mute en dit werkt zonder gedoe.

De Plantronic RIG 800 wordt ook als RIG 800LX verkocht voor Xbox One en pc. Bij deze versie krijg je ook een code voor gratis Dolby Atmos meegeleverd (Het los aanschaffen van Dolby Atmos kost ongeveer 15 euro, dan hoef je het niet te kopen). De Xbox One/pc versie heeft daarom een winkelwaarde van 170 euro, en kan niet op de eerste generatie PS4-gebruikt worden.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?