Tech: SRSeat Elite racestoel

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Met de komst van F1 2010 kon ik sinds jaren eindelijk weer een realistische F1-game spelen. En zo'n realistische racegame vraagt dan natuurlijk om een stuurtje. Tel daarbij op dat de release van Gran Turismo 5 ook nog eens in het verschiet ligt en je hebt genoeg redenen om de aanschaf van een stuur te rechtvaardigen. Probleem is echter dat ik game vanaf de bank en racen met een stuur op schoot nep is en gewoon niet lekker werkt. Dus na een stuurtje te hebben aangeschaft groeide al snel de behoefte voor een stevige tafel. Een tafel van Ikea ligt dan al snel voor de hand, maar voordat je met gierende banden richting de Zweedse meubelgigant scheurt kun je beter nog even verder lezen.

Dure raceseat
Mooier dan een bijzettafel is natuurlijk een complete racecockpit met kuipstoel en plateau om de pedalen op te plaatsen. Grotere fabrikanten als Playseat en GameRacer hebben een behoorlijk breed assortiment, maar je bent als snel rond de 300 euro kwijt aan een eenvoudige opstelling. Wil je vervolgens je opstelling uitbreiden met rails om je stoel op te plaatsen, waardoor deze eenvoudig naar voren en achteren is te verschuiven en heb je een racestuur met een versnellingsbak, waarvoor je dus een aparte houder nodig hebt, dan kun je al snel 100 tot 200 euro bij het totaalplaatje optellen. Daarnaast blijkt de stabiliteit van het frame van veel goedkopere racestoelen, maar ook regelmatig van duurdere varianten te wensen over te laten.


Dit wil je!
Ik vond dat het beter en goedkoper moest kunnen. Dat vonden de mannen achter www.srstoel.nl kennelijk ook. Voor een luttele 199 euro haal je namelijk de SRSeat Elite in huis. De SRSeat Elite is een cockpit opgebouwd uit een oersterk buizenframe. Ik moet nu oppassen dat deze recensie niet op een verkooppraatje begint te lijken, want ik heb nagenoeg alleen lof over dit product. De constructie bestaat uit twee delen die in elkaar geschoven moeten worden. Enerzijds de racestoel, die geplaatst is op rails en daardoor eenvoudig te verstellen is, anderzijds het frame waarop de padelen geplaatst kunnen worden en waaraan het stuur bevestigd kan worden. De bouw van het frame voelt uiterst solide en door de dubbele buizenconstructie voel je geen speling tijdens het racen.

Ook voor je G27
De leatherlook stoel is geveerd en zit behoorlijk comfortabel. Ik heb na een hele zaterdag F1-races geen greintje pijn in mijn achterwerk gevoeld. Je kunt overigens ook de stoel op zolder laten staan en de andere helft van het frame voor de bank schuiven, al zul je die optie niet snel kiezen. Bij de stoel wordt ook een houder voor je versnellingsbak geleverd, mocht je bijvoorbeeld een Logitch G25 of G27 gebruiken. Ik doe het echter met een Driving Force GT, dus de houder heb ik in de doos laten liggen.

Fors maar degelijk
Natuurlijk kent de SRSeat Elite ook wel wat nadelen. Zo is hij vrij fors, en hoewel de stoel is in te klappen, is het wel raadzaam eerst even te kijken of je plaats voor een dergelijke opstelling hebt. Bovendien zorgt de degelijkheid van het geheel er ook wel voor dat de raceseat aardig wat weegt. Je zult hem dus niet voor slechts een half uurtje racen even tevoorschijn halen. Een ander minpuntje waren de boutjes waarmee de twee framedelen aan elkaar geschroefd kunnen worden. Deze waren namelijk iets te lang. Nou blijven de twee framedelen zonder deze boutjes ook prima aan elkaar vast zitten, dus ik gebruik de boutjes sowieso niet. Ach ja, je moet als gamejournalist toch iets te zeiken hebben.

Eindoordeel
Samengevat haal je met de SRSeat Elite voor een kleine 200 euro een oerdegelijke raceseat in huis. De seat is van alle gemakken voorzien die je ook terugvindt bij duurdere tegenhangers en door de stevige constructie vergeet je bijna dat je voor de tv en niet in een echte auto zit. Mocht je dus op zoek zijn naar een degelijke raceopstelling, maar heb je een beperkt budget, dan moet je zeker even hier hier een kijkje nemen. Mocht geld geen rol spelen, dan nog kan ik je de SRSeat Elite van harte aanbevelen. Voor hetzelfde geld, maar ook voor twee keer zoveel, zul je waarschijnlijk geen beter alternatief vinden.

Lees meer