Tech: SteelSeries Siberia 200

Geplaatst: 16 december 2015 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Volgens SteelSeries zijn de sterke punten van de legendarische Siberia V2 gecombineerd met wat welkome nieuwigheden. Het resultaat hiervan toont SteelSeries met de Siberia 200. Een comfortabele gaming headset met eSports en pc-gaming in het achterhoofd, die ook nog eens prima te gebruiken is op alle consoles. De Siberia 200 is verkrijgbaar in zeven fancy kleuren en wordt vooral gekenmerkt door een inventief systeem om de headset zo min mogelijk druk op je hoofd uit te laten oefenen. Dat maakt de SteelSeries Siberia 200 een zeer comfortabele headset, die verder weinig bijzonders biedt, maar tegelijkertijd ook amper iets verkeerd doet.

Wat het is

De SteelSeries Siberia 200 is simpel gezegd een stereoheadset met draad. De draad en microfoon zijn niet los te koppelen, maar dat hoeft ook eigenlijk niet. Waar de microfoon gemakkelijk in- en uitgeschoven kan worden, kan de draad met een bijgeleverde splitter consoleklaar worden gemaakt. De standaarddraad eindigt in twee 3,5 mm jacks voor gebruik op de pc, terwijl de (omgekeerde) splitter er één jack van maakt voor gebruik op de console of een ander apparaat. In de draad zelf zit een klein volumeregelaartje verstopt, waarop een mute-knop en een volumewieltje te vinden zijn. Daarnaast worden de neplederen earpads, waarachter 50 mm drivers schuilgaan, over de oren gedragen. Tot slot is de Siberia 200 verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren: Alchemy Gold, Black, Forged Red, Gaia Green, Proton Yellow, Sakura Purple en White.

Geluidskwaliteit en design

De geluidskwaliteit van de Siberia 200 is precies wat je van een stereoheadset in deze prijsklasse mag verwachten: goed gebalanceerd en helder. Game je alleen op de pc en eis je wat meer van een gaming headset, dan kan je voor deze prijs ook headsets met 7.1 Surround Sound vinden. Ben je echter van plan om de Siberia 200 ook, of vooral, op andere apparaten te gebruiken, dan kan je prima leven met het huidige stereogeluid. Waar de Siberia 200 letterlijk en figuurlijk meer in het oog springt, is op designvlak. Door de kleurkeuzes kan je zelf kiezen voor een opvallend of onopvallend exemplaar, maar hoe dan ook is het ontwerp van de headset strak en enigszins bijzonder. De zogenaamde 'suspension headband' is daar de voornaamste veroorzaker van. Naast het overkoepelende geraamte, rekt de hoofdband mee met je hoofd. Je hoeft de Siberia 200 dan ook niet te verstellen als je een groot hoofd hebt, de hoofdband past zich automatisch aan en verdeelt het gewicht goed. De earcups zelf bestaan voornamelijk uit plastic, maar voelen toch erg robuust aan.

Gebruik

In veel gevallen oefent een gaming headset vooral druk op de bovenkant van je hoofd uit, maar in het geval van de Siberia 200 gebeurt dat niet. In plaats daarvan voel je af en toe wat druk op je oren of je slaap. Dat voelt in het begin wat onwennig, maar na een paar dagen ebt dat onwennige gevoel weg. Wat overblijft is een ongelooflijk comfortabele gaming headset, waarvan je bijna zou vergeten dat hij op je hoofd zit.

Wanneer je er echter wel aan wordt herinnerd, is wanneer je de microfoon uit moet schuiven. Dat werkt, maar vooral bij het terugschuiven had ik af en toe het gevoel dat de microfoon het meest kwetsbare onderdeel van de Siberia 200 is. Ook op functioneel vlak is dat merkbaar. Medespelers verstaan je prima, maar meer dan eens kreeg ik de opmerking dat vooral mijn ademhaling of harde klanken voor enige irritatie aan de overkant heeft gezorgd. Dat kan veroorzaakt worden door het ontbreken van een plopkapje, maar met andere headsets zonder die accessoire leek men hier minder last van te hebben.

Het laatste puntje van kritiek hangt samen met de mute-knop. Deze is weliswaar groot, maar het is vaak moeilijk te zien of je hem nou aan of uit hebt staan. Om uitsluitsel te geven heb je heel wat licht nodig om de rode lijn boven de knop te zien of moet je de proef op de som nemen. Daar had wellicht een andere oplossing voor gevonden kunnen worden. Daar blijft het qua kritiekpunten echter bij, want verder heb ik tientallen uren met veel plezier gebruik kunnen maken van de Siberia 200. De headset is zeer comfortabel, de volumeregelaar in de draad is handig en de headset werkt, naast op de pc, ook zonder problemen op onder andere de PlayStation 4 en Xbox One. Toch nog een klein puntje om af te sluiten: voice feedback was welkom geweest.

Eindoordeel

De SteelSeries Siberia 200 is een prima headset. Op het gebied van geluid doet de headset precies wat er gevraagd wordt, maar bovenal zit de Siberia 200 gewoon erg lekker door de 'suspension headband'. De microfoon is wellicht de zwakke plek van deze gaming headset, maar vormt absoluut geen deal breaker. De Siberia 200 werkt bovendien op ieder gewenst platform, voelt robuust aan en is verkrijgbaar in maar liefst zeven kleuren. Daardoor is dit een aantrekkelijke gaming headset voor praktisch iedere gamer die wel wat comfort kan gebruiken.

De SteelSeries Siberia 200 kent een adviesprijs van €79,99 en is reeds verkrijgbaar bij diverse elektronicazaken.

Lees meer