Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Tech: The Woman in Black

Geplaatst: 4 maart 2012 13:05
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Een film met in de hoofdrol Daniel Radcliffe: dan denk je toch in de eerste instantie aan de acht Harry Potter films. Kleine kinderen worden echter groot, en na de successen van Harry Potter moest Radcliffe op zoek naar iets nieuws, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die heeft hij gevonden in de horror/thriller The Woman in Black, waarin hij samen speelt met onder andere Janet McTeer en Ciarán Hinds. Horror en Daniel Potter Radcliffe, gaat dat samen?

Arthur op vrouwenjacht
Zoals zoveel films, is ook The Woman in Black gebaseerd op een boek, in dit geval op het horror-verhaal van Susan Hill. In het kort komt het verhaal op het volgende neer: de jonge advocaat Arthur Kipps (Radcliffe) reist naar een afgelegen dorpje, om daar in een huis wat papierwerk op te knappen. Zijn tripje gaat echter niet zoals verwacht, want hij stuit op een onverwachte hindernis: The Woman in Black, de vrouw die het dorpje en haar inwoners al lange tijd terroriseert met dood en verderf. Arthur slaat alle waarschuwingen van de dorpelingen om het huis uit zijn hoofd te zetten echter in de wind, en is vastberaden om de 'vrouw in het zwart' uit het huis en daarmee uit het dorp te verdrijven.

Harry of Arthur?
De rol van Radcliffe in deze film is zijn eerste echte grote hoofdrol na de acht Potter-films. In zulke gevallen bestaat altijd het gevaar dat je naar de film kijkt en eigenlijk alleen maar Harry Potter ziet acteren; alleen maar kunt denken aan die jongen die met z'n toverstokje loopt te zwaaien. Radcliffe bewijst echter dat dit niet zo hoeft te zijn: hoe langer de film duurt, hoe meer je beseft dat je echt naar iemand aan het kijken bent die een totaal andere rol speelt dan dat we van 'm gewend zijn. Een positieve zaak dus, maar hoe zit het met de rest van de film en de horror die er volgens alle trailers en beschrijvingen zou moeten zijn?

Horror ten top
Op die vraag kan ik antwoord geven op basis van mijn ervaringen in de bioscoop. Bij spannende en eng momenten was het muisstil in de zaal, wat alleen maar kan betekenen dat iedereen doodsangsten uitstond (misschien is dat overdreven, maar je begrijpt wat ik bedoel). De zenuwachtige lachjes van verschillende mensen na zo'n moment bevestigen die spanning alleen maar. Wat dat betreft heeft de regisseur, James Watkins (bekend van onder andere The Descent), zijn zaakjes met deze productie prima voor elkaar. Aan de ene kant een gerenommeerde acteur met Radcliffe (die bewees dat hij ook goed kan acteren in niet-magische films), aan de andere kant een interessant verhaal dat zorgt voor veel enge (schrik)momenten. Mensen die de hele film lang alleen maar in angst zitten om wat er in de volgende scene allemaal voor engs gaat gebeuren, zijn eerder regel dan uitzondering.

Eindoordeel
The Woman in Black is genieten geblazen. Of nou ja, genieten... misschien is 'angst uitstaan' hier meer op zijn plek, maar dan wel op een positieve manier. Aan de ene kant bewijst Daniel Radcliffe dat hij nog een mooie toekomst heeft in de filmwereld met goede acteerprestaties, aan de andere kant krijg je een film voorgeschoteld die je niet van de ene op de andere dag zult vergeten. Voor horror-fanaten en fans van Radcliffe natuurlijk een must, maar weet waar je aan begint... sommige mensen en horror gaan namelijk niet altijd goed samen (met andere woorden, niet voor de zogenaamde 'faint-hearted').

Lees meer