Tech: Thrustmaster Y-300P

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Het is altijd maar afwachten of en hoe randapparatuur op jouw console gaat werken. Met de Thrustmaster Y-300P hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken. Deze gaming headset is speciaal ontwikkeld voor de PlayStation 4 en werkt eveneens op de PlayStation 3. Hierdoor kan de headset zich een 'official licensed product' van PlayStation noemen. Bovendien ligt de Y-300P voor een aantrekkelijke prijs in de winkel, waardoor deze headset voor menig persoon een aantrekkelijke keuze lijkt.

Wat het is

De Y-300P van Thrustmaster is een stereoheadset met 50mm luidsprekers die dus zowel op de PlayStation 3 als 4 werkt. De headset sluit je op de console aan via een zeer lange USB-kabel (en in het geval van de PS3 ook met een tulp-splitter) waarna de headset direct werkt. De lange kabel eindigt in een volumeregelaar met heel wat opties, waarop de headset zelf met een 3,5mm jack zit aangesloten. De volumeregelaar kan je uiteraard gebruiken om het volume hoger of lager te zetten, maar ook kan er gespeeld worden met de bass en treble. Daarnaast kan je de microfoon dempen, de voice feedback aan- of uitzetten en de intensiteit van deze voice feedback regelen. De microfoon zelf is afneembaar en gemakkelijk in de juiste positie te zetten. De Y-300P biedt dus heel wat interessante opties, zeker voor deze prijs.

Geluidskwaliteit en design

Uit de Y-300P komt zeer fijn geluid als je deze voor de eerste keer aanzet. Door zelf met de bass en treble te spelen, maak je de geluidservaring persoonlijk en passend. De verschillen zijn niet enorm, maar zeker merkbaar en de optie om dit allemaal apart te regelen is in sommige gevallen echt een uitkomst. Het maximale volume van de Y-300P ligt wellicht iets lager dan de meeste trommelvliesbrekende gaming headsets, maar de headset kan hard genoeg om zelfs met heel wat omgevingsgeluid nog altijd van jouw favoriete games te kunnen genieten. Het enige wat opvalt, vooral als er nog geen gamegeluid aanwezig is, is de lichte ruis die hoorbaar is. Deze wordt logischerwijs versterkt wanneer voice feedback wordt ingeschakeld, maar met wat game- en chatgeluid merk je hier uiteindelijk nog maar weinig van.

Het design van Trustmaster's Y-300P is op zijn zachtst gezegd excentriek. De headset is enorm, maar oefent daardoor weinig druk uit op je oren, ook al bestaat de Y-300P vooral uit plastic. De blauwe afwerking past goed bij een PlayStation-headset en de rest sluit daar tevens prima op aan. Hoewel de Y-300P in eerste instantie lichtelijk log aanvoelt, is ieder element gemakkelijk aan te passen. Zo kan je de headset niet alleen groter of kleiner maken, maar ook de earpads in verschillende posities zetten, waardoor deze gaming headset altijd goed op je hoofd staat. Met de Y-300P ga je niet snel naar buiten, maar achter je televisie past de headset prima.

Gebruik

De meeste gaming headsets gaan op den duur druk uitoefenen op je oren, maar de Y-300P doet dat niet. Dat komt vooral door het grote design, maar daar komt wel voor in de plaats dat die druk in dit geval voornamelijk op de bovenkant van je hoofd wordt uitgeoefend. Daar heb ik in mijn tijd met de Y-300P eigenlijk niet aan kunnen wennen, waardoor ik om de zoveel tijd de hoofdband verschoof om de druk te verplaatsen naar een andere plaats op mijn hoofd. Dat werkt, maar het blijft een minpuntje van deze headset. Nog zo'n mogelijk minpuntje is het feit dat je de headset via USB op je console dient aan te sluiten. De kabel is dan wel lang (zo'n 5 meter), maar met wat drinken op tafel en een huisdier op de uitkijk, kan dit op den duur voor problemen zorgen. Je kan er gelukkig voor kiezen om de headset los te koppelen van de volumeregelaar en direct op de controller (of andere apparaten) aan te sluiten, maar dan mis je natuurlijk wel alle handige opties. Is zo'n draad naar de console voor jou echter geen probleem, dan is de Y-300P een genot om te gebruiken, zeker door de vele opties die je op geen enkele andere gaming headset van deze prijs gaat vinden. Ook kon ik het erg waarderen dat de voice feedback niet alleen aan en uit kan, maar ook met een apart wieltje harder of zachter kan worden gezet.

Eindoordeel

De Y-300P van Thrustmaster is een stereoheadset met prima geluid. Dit geluid kan tevens nog worden aangepast door middel van de vele opties. Het feit dat de headset via USB op de console aangesloten moet worden, kan voor sommige spelers een probleem zijn, maar ik moest persoonlijk vooral wennen aan de druk die op de bovenkant van mijn hoofd werd uitgeoefend. Dat deed echter geen afbreuk aan de ervaring die ik met de Y-300P had, want voor deze prijs is dit een headset die weinig verkeerd doet en aanzienlijk meer opties biedt dan de concurrentie.

De Thrustmaster Y-300P kent een adviesprijs van €69,99 en is reeds verkrijgbaar bij diverse elektronicazaken.

Lees meer