Tech: Trust Gaming Headset GXT 322C

Geplaatst: 15 december 2016 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

We kregen van Trust Gaming, een Nederlandse hardwarefabrikant gevestigd in Dordrecht, enkele producten opgestuurd om te testen. Dit is absoluut niet de eerste headset die we reviewen. We hebben eerder namelijk al over een goed aantal headsets geschreven, mocht je dit nog eens willen teruglezen dan kan dat hier. Ik ben aan de slag geweest met de Trust Gaming Headset GXT 322C. De headset is geschikt om te gebruiken op de PlayStation 4, Xbox One en de pc. Het draagcomfort voldoet prima en het is gewoon mogelijk om de koptelefoon enkele uren achter elkaar te gebruiken. Daarbij is de microfoon goed genoeg om te gebruiken op Teamspeak, maar wil je de headset gebruiken voor opnames (bijvoorbeeld bij livestreaming) dan is de opnamekwaliteit niet helemaal super.

Goede prijs/kwaliteit verhouding

Ik moet eerlijk toegeven dat ik altijd een goedkoop gevoel heb gehad bij het merk Trust. Hierdoor zou ik in het verleden niet snel een headset van de desbetreffende fabrikant kopen. In de afgelopen jaren heb ik toch een aantal producten aangeschaft, en eigenlijk ben ik tegenwoordig best te spreken over de kwaliteit. Ze zijn nog steeds goedkoop, want de headset die we testen kost nu op Bol.com slechts 35,99 euro. Overigens hangt er op de website van Trust een prijskaartje 44,99 euro aan de headset, wat nog steeds erg weinig geld is voor een relatief prima product.

De Gaming Headset GXT 322C is een iets luxere variant van de GXT 322, die eigenlijk precies hetzelfde doet, alleen geen camouflage heeft en over een kortere kabel beschikt dan de GXT 322C. Verder zijn de headsets qua specificaties precies hetzelfde en is de GXT 322-versie ook nog eens vijf euro goedkoper. Dit is puur een kwestie van smaak, maar ik vind de camouflageversie net iets mooier.

Ergonomisch en gebruiksgemak

De headset heb ik urenlang op mijn hoofd gehad zonder dat het op een gegeven moment irritant werd. De pasvorm van de headset is voor mijn hoofd goed. Trust gebruikt voor de padding iets harder schuim dan de meeste headsets, hierdoor zit de headset gewoon comfortabel op je hoofd. Heb je een iets kleiner hoofd, bijvoorbeeld kinderen en jong volwassenen, dan is de headset instelbaar op het formaat van je bolletje. De oorschelpen zijn lekker zacht en vallen goed over je oren heen. Mijn oren raakte heel licht de harde binnenkant aan. Nu heb ik niet van die grote oren, maar als je ietwat grote oren hebt, kan je dus wel tegen de harde binnenkant aankomen.

De headset wordt verbonden middels een gevlochten nylon kabel van twee meter. De kabel geeft je voldoende bewegingsruimte tijdens het gamen. De kabel zit aan de headset vast en heeft een gecombineerde 3,5mm aansluiting voor de hoofdtelefoon en microfoonfunctie. Een koppelstukje verlengt de kabel en splitst de hoofdtelefoon en microfoon in twee aparte 3,5mm aansluitingen op. Als je pc onder een bureau staat, en je hebt een gecombineerde aansluiting of de aansluiting zit aan de achterkant, dan is de kabel net iets aan de korte kant. De kabel die de hoofdtelefoon en microfoon splitst, verlengt de kabel met slechts één meter, wat overigens ook niet bijster lang is als je pc onder een bureau staat. Als je de headset gebruikt voor je laptop of console, dan kun je er prima mee uit de voeten.

Geluidskwaliteit

De speakers produceren voldoende herrie. De kwaliteit is prima, maar is beter wanneer je de instellingen van je geluidskaart goed instelt. Ik game op mijn laptop en daarbij is het geluid niet altijd helemaal scherp. Het geluid is dan een klein beetje wollig. Dit ligt overigens niet eens aan de headset zelf, maar aan de chip van mijn laptop. Het geluid is op de PlayStation 4 namelijk een stuk beter. Wil je hem trouwens op je Xbox One aansluiten? Dan kan dit alleen op de 2015-versie van de controller met de 3,5mm headset jack aansluiting. Door je EQ in te stellen op je pc is het geluid goed genoeg voor het gamen of om muziek mee te luisteren. Het geluid wordt een stuk helderder als je de equalizer goed hebt geoptimaliseerd.

Dat het geluid uit de speakers prima is, is nu wel duidelijk. Het geluid dat de microfoon opvangt is echter niet zo best. Je kunt de microfoon prima gebruiken voor gesprekken op Skype of Teamspeak, maar de microfoon heeft geen noise cancellation waardoor er snel omgevingsgeluid opgepikt wordt. Het tikken op je toetsenbord, zeker als je dicht op je laptop zit, wordt gewoon gehoord tijdens het gesprek. Als je gaat opnemen of in een livestream zit dan kan er bij het opnemen best wel wat ruis aanwezig zijn.

Kwaliteit en opties

De bouwkwaliteit van de headset is oké. Het voelt een beetje plastic aan, maar de boog voelt solide en de padding zit goed vast aan de GXT322C. Sommige delen van de headset voelen een beetje als rubber aan, maar de headset zelf bestaat voor een groot deel uit gehard plastic. De oorschelpen kunnen snel verspringen en voelen alles behalve robuust aan in de vingers. De nylon gevlochten draad is sowieso een pluspunt en maakt de headset duurzaam. De microfoon zit vast en is makkelijk buigzaam, hoewel hij wel erg gemakkelijk terugvalt na verloop van tijd.

De headset heeft een ingebouwde mute-knop op de linkeroorschelp. De mute-knop is een schuifknopje wat ik persoonlijker fijner vind dan een drukknopje. De mute-knop zit gelukkig niet aan de kabel, wat ik zelf altijd erg irritant vind als je de microfoon snel even op mute wil zetten. Je hoort bij het overhalen van de muteknop overigens wel een klikgeluidje.

Eindoordeel

De GXT 322C Gaming Headset van Trust Gaming is een prima headset en vraagt niet al te veel van je portemonnee. Je kunt urenlang doorgaan met gamen zonder dat de headset irritant aanvoelt op je hoofd. De oorschelpen zijn goed in te stellen op ieder hoofdformaat, maar kunnen wel snel verspringen. De harde padding aan de boog van de headset is wel weer prettig evenals de gevlochten nylon bedrading die de headset duurzaam maakt. De twee meter lange kabel is goed genoeg als je de headset gebruikt op een laptop of op de console. Wanneer je de headset echter op de pc gebruikt met een aansluiting aan de achterzijde, dan kan het zijn dat de kabel net iets te kort is. Ondanks alles is het gebrek van de noise cancellation wel vervelend wanneer je de headset gebruikt achter je laptop of pc aangezien het omgevingsgeluid, zoals het tikken op je toetsenbord, makkelijk wordt opgepikt. Het mute-(schuif)knopje is dan wel weer fijn aangezien deze niet op het draad, maar op de oorschelp zelf zit. Echter hoor je wel nog net een klikje wanneer je de knop gebruikt.

De Trust Gaming Headset GXT 322C kent een adviesprijs van 44,99 euro en is verkrijgbaar bij diverse elektronicazaken.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer