Tech: Turtle Beach Ear Force Elite 800

Bij de Turtle Beach Ear Force Elite 800 mag de nadruk inderdaad wel op 'Elite' gelegd worden. Op praktisch alle vlakken, zoals geluidskwaliteit, comfort en gebruik, streeft het vlaggenschip van Turtle Beach alle eerder besproken gaming headsets voorbij. Daardoor hangt er echter wel een immens prijskaartje aan de Elite 800.

onbekend

Wat het is

De Turtle Beach Ear Force Elite 800 is nou typisch 'zo'n enorm duur product dat laat zien tot wat een merk in staat is' en dat is zeker niet erg. Allereerst kun je prachtig 7.1 DTS Surround Sound verwachten. Dit heerlijke geluid schalt uit de draadloze en zeer robuuste headset, die letterlijk en figuurlijk wordt ondersteund door een base station. Gebruik je de headset niet? Dan dient het base station als oplaadpunt. Gebruik je de headset wel? Dan dient het base station als transmitter, aangezien deze, net als de dongel bij bijvoorbeeld de Stealth 400, via USB en de optische poort achter op je PlayStation wordt aangesloten. Dat kan overigens zowel de PlayStation 3 als 4 zijn, of een (mobiel) apparaat via Bluetooth (of de meegeleverde draad met 3,5 mm jack). Aan opties dus geen gebrek, al lijkt er in eerste instantie een microfoon te ontbreken. Geen paniek, ook die zit netjes verwerkt in de headset en is daardoor onzichtbaar (geheimpje: de Elite 800 beschikt zelfs over twee microfoons). Van onzichtbaar is het bovendien een kleine stap naar onhoorbaar, want de Elite 800 is tevens uitgerust met active noise cancellation, al moet ik toegeven dat ik zonder die optie al vrij weinig van de buitenwereld meekreeg.

onbekend

Geluidskwaliteit en design

Op de geluidskwaliteit van de Ear Force Elite 800 valt niet veel aan te merken. Bovendien is de geluidservaring compleet naar smaak te tweaken, aangezien er maar liefst 18 audio presets aanwezig zijn. Deze zijn verdeeld over de vier gebruikelijke surround modi: game mode, movie mode, music mode en surround off (in andere woorden: stereo). Onder game mode valt bijvoorbeeld Footstep Focus, een modus die het gemakkelijker maakt om vijanden te detecteren in shooters, en aparte modi voor race- en sportgames. Hoewel de muziekmodi niet veel toevoegen, heeft iedere andere instelling zo zijn charme. De vele keuzemogelijkheden moedigen experimenteren met surround modi en audio presets in ieder geval enorm aan, wat het keer op keer weer een avontuur maakt om de Elite 800 op deze manier te gebruiken.

Het design van de Ear Force Elite 800 sprak me niet direct aan, maar het waren vooral de bouwkwaliteit en de comfortabele earpads die me na enige gebruiksuren wisten te overtuigen. Bovendien betreft dit een van de meest comfortabele headsets van Turtle Beach die ik ooit op mijn oren heb mogen plaatsen. Feit blijft dat er wederom aardig wat plastic is verwerkt in het model, maar in dit geval voelt alles toch kostbaar, stevig en weloverwogen aan. De rest van het design is overwegend strak en zwart, met een klein beetje blauw rond de earpads. Ook in het base station wordt dit design doorgevoerd, met verschillende kleuren lampjes die allemaal iets anders communiceren. Ook als je PlayStation en headset uitstaan, zul je niet gauw het gevoel hebben de headset op te willen bergen. De Elite 800 mag gezien worden.

onbekend

Gebruik

Dat de Elite 800 niet uitsluitend gebouwd is om te laten zien tot wat Turtle Beach allemaal in staat is, blijkt uit het prettige dagelijkse gebruik. Zolang je PlayStation aan staat, en ook als de PlayStation 4 in rest mode staat, laadt de Elite 800 op. Zo kom je bijna nooit met een lege headset te zitten en hoef je er nooit aan te denken om een oplader tevoorschijn te halen, ook al gaat de headset door al die vooruitstrevende foefjes wat minder lang mee dan de Stealth 400 of 500P. Zodra je de Elite 800 op je hoofd zet, voel je je meteen thuis. Niet alleen zit de headset lekker, ook krijg je na het drukken op de meeste knoppen feedback middels een aangename stem die je vertelt welke instelling je zojuist veranderd hebt. De knoppen waarmee je dit doet, zitten op de oorschelpen. Dit zorgt ervoor dat je ze tijdens het opzetten niet per ongeluk indrukt en biedt ruimte voor maar liefst acht knoppen in totaal, die afhangend van de tijd dat de knop wordt ingedrukt ook nog eens andere functionaliteiten hebben. Ook klinkt er een piep wanneer het laagste en hoogste volume, of het nu gaat om het game- of chatvolume, is bereikt. Daartussen zitten overigens heel wat waarden, want de Elite 800 kan zowel oorverdovend hard als zeer prettig zacht worden gezet. Wat naast de vele surround en audio presets ook bijzonder is, is de mogelijkheid om voor verschillende microphone presets te kiezen. Begeef je je in een stille, normale of luide kamer, of ben je misschien zelfs buiten? Voor al deze situaties is er een aparte microphone preset aanwezig, die ervoor zorgt dat je op elk moment goed hoorbaar bent voor diegenen waarmee je communiceert. Er moet wel gezegd worden dat men de verschillende knoppen op de Elite 800 nog wel eens per ongeluk in wil drukken als je met je hoofd op bijvoorbeeld een leuning of een kussen ligt, waardoor een lock-knop bijvoorbeeld handig was geweest, maar goed, er valt altijd wel iets te klagen. Zo zou je ook mogen verwachten dat een gaming headset in deze prijsklasse op iedere console en pc zou werken, maar dat is helaas (nog) niet het geval.

onbekend

Eindoordeel

Met de Ear Force Elite 800 heeft Turtle Beach een van de beste gaming headsets ooit in handen, in ieder geval voor de PlayStation 3 en 4. Aan opties, kabels, knoppen en presets is geen enkel gebrek en ook de geluidskwaliteit is adembenemend. Tegelijkertijd is dit de meest comfortabele Turtle Beach-headset ooit en is het meegeleverde base station niet alleen een mooie manier om je Elite 800 prominent in je kamer neer te zetten, maar zorgt deze er ook voor dat je zelden met een lege accu zult komen te zitten. Voor wat hoort wat, en ook bij de Ear Force Elite 800 geldt dat. Het prijskaartje mag dan hoog zijn, voor dat geld krijg je wel de beste Turtle Beach-headset die vandaag de dag te krijgen is.

De Turtle Beach Ear Force Elite 800 kent een adviesprijs van €289,- en is reeds verkrijgbaar.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?