Tech: Turtle Beach Ear Force PX24

Geplaatst: 3 december 2015 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Van Turtle Beach heb ik al meerdere fantastische, en tevens fantastisch dure, gaming headsets mogen testen. Dit zijn vaak headsets van honderden euro's die specifiek voor een bepaald platform zijn ontworpen. Hierdoor weet Turtle Beach de nieuwste snufjes op de juiste manier toe te passen. Toch zijn die exemplaren voor iemand zoals ik, die dagelijks op een ander platform gamet, niet bepaald ideaal. Bovendien is het aanschaffen van meerdere topexemplaren geen optie, want dat laat de portemonnee uiteraard niet toe. Met de Turtle Beach Ear Force PX24 lijken deze problemen verleden tijd te zijn. Deze headset werkt op praktisch ieder denkbaar platform, is bètaalbaar en beschikt toch over de nodige foefjes. Het lijkt haast te mooi om waar te zijn.

Wat het is

De Turtle Beach Ear Force PX24 is een gaming headset die praktisch op ieder denkbaar platform werkt. Dat is tegenwoordig absoluut geen gegeven meer, waardoor de PX24 meteen de aandacht grijpt van gamers die hun games regelmatig op een ander platform spelen. Op papier is de PX24 een stereoheadset met draad en een vaste microfoon, iets wat wellicht niet erg aantrekkelijk klinkt. De Ear Force SuperAmp, het magische bedieningspaneel verwerkt in de draad, zorgt er, samen met de 50mm drivers, echter voor dat de PX24 ineens ongekend veelzijdig wordt. Deze SuperAmp is zelfs los te koppelen en te gebruiken met andere headsets, hoewel dit officieel niet zo wordt gecommuniceerd.

Met de SuperAmp kun je uiteraard het audiovolume regelen en de microfoon dempen, maar er is meer. Zo kun je aan de zijkant uit drie modi kiezen: Xbox One, PlayStation 4 of pc/mobile. Switchen van platform is daardoor nog nooit zo gemakkelijk geweest. Daarnaast kun je sjoemelen met de Virtual Surround Sound, Mic Monitor volume (voice feedback) en de Bass Boost. Daaronder vind je, naast de mute-knop, ook nog een knop voor Superhuman Hearing, waarmee je letterlijk ieder audiodetail gaat opvangen. Om van al deze extra functies te kunnen genieten, dien je de SuperAmp met een knop bovenop wel eerst aan te zetten. Dat betekent dat de SuperAmp op een gegeven moment op gaat zijn. Vandaar dat er een usb-kabel wordt meegeleverd waarmee je deze gemakkelijk op kan laden. Officieel gaat de SuperAmp zo'n 30 uur mee, maar in de weken dat ik de PX24 heb kunnen testen, heb ik het met mijn initiële oplaadbeurt weten te redden. Lege batterij? Ook dan werkt de PX24 nog, zij het zonder de extra functies van de SuperAmp.

Geluidskwaliteit en design

De SuperAmp zorgt ervoor dat er geweldig en zeer persoonlijk geluid uit de PX24 komt. Houd jij bijvoorbeeld van een flinke bas, dan zorg je daarvoor. Heb jij behoefte aan Superhuman Hearing, dan schakel je die functie in, en ga zo maar door. De Virtual Surround Sound-optie vond ik in het begin nogal vreemd, vooral omdat ik er maar weinig van merkte, maar na het kijken van een paar films begonnen de verschillen toch op te vallen. Verwacht geen overweldigende surround sound-ervaring, maar ben je niet veeleisend, dan is dit een zeer leuke extra. Bovendien kun je alle functies, behalve Superhuman Hearing, met het scrollwieltje bedienen, waardoor je ze beetje bij beetje bij kan stellen. Een beetje bas en een beetje virtual surround sound? Dat kan!

Het design van de PX24 is vrij ingetogen. Het is voornamelijk zwart wat de klok slaat en mede door het gebruik van plastic is de Ear Force PX24 op esthetisch vlak geen hoogvlieger. Moet je daar wakker van liggen? Totaal niet, want de PX24 is juist zo'n product dat het van zijn ijzersterke innerlijk moet hebben. Bovendien zitten de stoffen earpads en de zachte hoofdband prima, al hadden de oorkussens wel een tikkeltje groter mogen zijn. Daarnaast is de microfoon niet afneembaar, wat ik persoonlijk de grootste tegenvaller van de headset vind. Doordat de microfoon gemakkelijk van je gezicht weg te draaien is, heb je er tijdens het spelen absoluut geen last van. Ik had de microfoon echter veilig willen opbergen totdat ik hem daadwerkelijk nodig had.

Gebruik

Wanneer je de Ear Force PX24 daadwerkelijk gaat gebruiken, merk je pas echt de meerwaarde van een gaming headset die op ieder denkbaar platform werkt. Je schakelt zeer gemakkelijk over van de PlayStation 4 naar de pc, om vervolgens een Xbox One-game op te pakken. Omdat de headset simpelweg beschikt over een 3,5mm jack, werkt de PX24 in theorie op ieder apparaat met een dergelijke aansluiting. Hierdoor kun je gerust stellen dat deze gaming headset van Turtle Beach op iedere huidige console en handheld moet werken. Wat wil je nog meer? Nou, bijvoorbeeld een splitter voor gebruik op de pc (aangezien je een aparte audio- en microfoonkabel nodig hebt). Deze splitter wordt niet meegeleverd en is voor slechts een paar euro los te koop, maar had in mijn ogen best in de doos mogen zitten. Ook moet je voor de oude Xbox One-controller nog een adapter aanschaffen, maar dat is reeds bekend. Over dit soort kleine dingen durf ik haast niet te klagen, want de PX24 in combinatie met de geweldige SuperAmp is gewoonweg een ongekend sterke gaming headset.

Eindoordeel

De Turtle Beach Ear Force PX24 is één van mijn persoonlijke favorieten geworden. Deze gaming headset werkt uitstekend op praktisch ieder platform en is naar smaak aan te passen met de SuperAmp die werkelijk wonderen verricht. Het is jammer dat de microfoon niet afneembaar is, er geen splitter voor de pc wordt meegeleverd en dat de PX24 het oog niet in dezelfde mate beloont als het oor, maar de vele mogelijkheden van de SuperAmp doen dit heel snel vergeten. Voor zo'n prijs kan de fanatiekeling met meerdere gameplatforms gewoonweg niet om de PX24 heen.

De Turtle Beach Ear Force PX24 kent een adviesprijs van €109,99 en is reeds verkrijgbaar bij diverse elektronicazaken.

Lees meer