Tech: Turtle Beach Ear Force Recon 320

Geplaatst: 3 december 2015 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Eerder dit jaar namen we de Z60 al onder de loep, deze keer is het de beurt aan de Turtle Beach Ear Force Recon 320. Dit betreft wederom een gamingheadset die speciaal is ontwikkeld voor pc-gamers. Hoewel de Recon 320 al even op de markt is, blijft het een oogstrelend exemplaar dat ook nog eens zeer bètaalbaar is. Interessanter dan de iets hoger geprijsde Z60? Wellicht.

Wat het is

De Ear Force Recon 320 is uitgerust met Dolby 7.1 Surround Sound en 50mm-speakers, een afneembare microfoon en twee verschillende draden. Met de eerste draad, die je vooral zal gebruiken, sluit je de headset via usb aan op je pc, de andere kun je gebruiken om de Recon 320 aan te sluiten op een mobiel apparaat zoals je smartphone of tablet. Het bedieningspaneel van deze gamingheadset is opvallend simpel met uitsluitend een enkele volumeregelaar en een knop om de microfoon te dempen. Op de mobiele draad zit slechts één universele knop, waarmee je bijvoorbeeld een oproep kunt beantwoorden, maar ook schuilt er een in-line microfoon in de draad.

Geluidskwaliteit en design

De kwaliteit van het 7.1-geluid van de Recon 320 is erg fijn, maar uiteraard niet te vergelijken met headsets uit hogere prijsklassen. Op papier zou de surround sound-ervaring van de Z60 iets beter moeten zijn dan die van de Recon 320, maar in de praktijk merkte ik daar weinig van. Je zou het als een gemis kunnen zien dat de Recon 320 niet over een aantal presets beschikt, maar laten we eerlijk zijn, die gebruik ik normaliter toch niet. Met de Recon 320 haal je gewoonweg prima geluid in huis, zeker voor deze prijs.

Qua design is de Ear Force Recon 320 een lastig geval. Vanuit esthetisch oogpunt verkies ik deze headset direct boven de Z60, daar de Recon 320 erg strak en stijlvol oogt. Hoewel beide headsets een zwarte basis met rode accenten tentoonstellen, doet de Ear Force Recon 320 dat in mijn ogen aanzienlijk beter. Als je de headset eenmaal van dichtbij bekijkt en daadwerkelijk opzet, merk je dat er toch weer opvallend veel plastic aan te pas komt. Dat is dan wel te verwachten in deze prijsklasse, maar het zorgt er ook voor dat de Recon 320 erg goedkoop en lichtelijk fragiel aanvoelt. De stoffen oorkussens zitten op zich wel prima en de headset lijkt minder druk op je hoofd uit te oefenen dan de Z60, dus dat is dan wel weer prettig.

Gebruik

Voordat je daadwerkelijk van Dolby 7.1 Surround Sound kunt genieten, dien je eerst even een driver te downloaden. Dat is een kleine extra stap, waar ik persoonlijk prima mee kon leven. Waar ik minder over te spreken was, was het feit dat er enorm veel geluid uit de Recon 320 ontsnapt en er tevens veel omgevingsgeluid de headset binnen weet te dringen. Daardoor zal je deze gamingheadset niet gauw in het bijzijn van anderen gebruiken, ook al is het wel een exemplaar dat gezien mag worden. De kwaliteit van de microfoon is wel weer prima en ook ontvangen chatgeluiden komen goed door. Wanneer je de Recon 320 dan ook dagelijks gebruikt in bijvoorbeeld je slaapkamer of mancave, dan is deze gamingheadset een echte aanrader.

Eindoordeel

De Turtle Beach Ear Force Recon 320 is voor pc-gamers die graag op voordelige wijze van 7.1-geluid willen genieten, een prima keuze. De Recon 320 heeft dan wel iets minder mogelijkheden en is technisch net iets minder dan de eerder besproken Z60. Op gebieden als comfort en uiterlijk wint de Recon 320 het wel degelijk van die variant. Helaas is de bouwkwaliteit niet van een bijster hoog niveau en is de headset niet bepaald geluidsdicht, maar dat zal niemand ervan weerhouden om voor deze prijs van Dolby 7.1 Surround Sound te genieten.

De Turtle Beach Ear Force Recon 320 kent een adviesprijs van € 89,99 en is reeds verkrijgbaar.

Lees meer