Tech: Turtle Beach Ear Force Stealth 400

Geplaatst: 15 april 2015 08:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

In december namen we de Stealth 500P al onder de loep, nu hebben we een tijdje mogen spelen met de Turtle Beach Ear Force Stealth 400. De 500P beschikt over 7.1 DTS Surround Sound, terwijl de Stealth 400 het moet doen met simpel stereogeluid. Tegelijkertijd zijn beiden ontwikkeld voor de PlayStation 3 en 4. Eens kijken voor wie de Stealth 400 de betere keuze is.

Wat het is

De Turtle Beach Ear Force Stealth 400 is een draadloze gaming headset die stereogeluid in je oren brult, zonder dat daar een draad aan te pas komt. Verder is de headset praktisch een kopie van de eerder besproken Stealth 500P. Dat betekent dat ook deze headset via een USB-dongel werkt, over een afneembare microfoon beschikt, zowel op de PlayStation 3 als 4 werkt en ook op andere apparaten aangesloten kan worden via de inbegrepen 3,5 mm jack kabel.

Geluidskwaliteit en design

Stereogeluid is natuurlijk minder dan 7.1 DTS Surround Sound, maar eerlijk is eerlijk, de Stealth 400 klinkt gewoon prima. Ben je geen audiofiel, dan zal het geluid heerlijk klinken en zal je geen moment het gevoel hebben een mindere versie van nagenoeg dezelfde headset op je hoofd te hebben. Net als de Stealth 500P beschikt de Stealth 400 over een paar presets, waarmee vooral de bass naar de voorgrond geduwd kan worden. Actiegames en -films hebben hier wederom het meeste aan, maar ook de standaardinstelling, natural, klinkt prima.

Qua design verschilt de Stealth 400 amper van de 500P, al zijn de earpads niet langer van synthetisch leer maar van stof. Dit is een stap in de goede richting, al is het wederom het overtollige plastic dat voor de meeste ongemakkelijke situaties zorgt. Na enige tijd begint de headset tegen je hoofd te drukken en voelt deze steeds zwaarder aan. Het lijkt iets wat je in deze prijsklasse op de koop toeneemt, maar het blijft vervelend.

Gebruik

Dat een draadloze gaming headset toch wel erg fijn is, kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Ook de Stealth 400 moet het vooral hebben van dit gegeven, in combinatie met prima stereogeluid. Waar ik bij de Ear Force Z60 nog aangaf dat ik het fijn vond dat er geen knoppen op de headset zelf zaten, is dat bij de Stealth 400 weer wel het geval. Op zich fijn dat de game- en chatvolumes apart te regelen zijn en dat er tussen presets geschakeld kan worden, maar de desbetreffende knoppen zitten precies op de plaats waar je hand zit als je de headset opzet. De knop voor het gamevolume werd daardoor keer op keer helemaal open gedraaid, zonder dat dat mijn bedoeling was. Vervolgens werd ik overdonderd door het extreem hoge volume wanneer ik mijn PlayStation aanzette. Een vreemde designkeuze, die overigens ook aanwezig is op de Stealth 500P, die voor heel wat frustratie kan zorgen.

Eindoordeel

Ben je specifiek op zoek naar een draadloze gaming headset met stereogeluid? Dan zal je ongetwijfeld genieten van de Turtle Beach Ear Force Stealth 400. Je zou je echter af kunnen vragen of je niet iets meer wil spenderen voor exact dezelfde ervaring, maar dan met overdonderend 7.1 DTS Surround Sound. Qua design en gebruik verschillen de Stealth 400 en de eerder besproken Stealth 500P zo weinig, dat het puur aankomt op die keuze. Uiteindelijk kennen beide headsets dezelfde minpunten, zoals een plastic design en onhandige knoppen, maar bezit de Stealth 400 één pluspuntje minder dan de 500P en is deze daardoor iets goedkoper.

De Turtle Beach Ear Force Stealth 400 kent een adviesprijs van €109,- en is reeds verkrijgbaar.

Lees meer