Tech: Turtle Beach Ear Force Stealth 500P

Geplaatst: 18 december 2014 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Door alle Turtle Beach-headsets zie je bijna het bos niet meer, maar dat betekent wel dat er voor iedere gamer een geschikte variant te vinden is. Game je uitsluitend op de PlayStation 3 en 4 en ben je helemaal klaar met draden, dan is de Turtle Beach Ear Force Stealth 500P de ideale draadloze gaming headset met 7.1 DTS Surround Sound.

Wat het is

De Turtle Beach Ear Force Stealth 500P kent twee grote trekpleisters. Allereerst is de 7.1 DTS Surround Sound bewonderenswaardig en ten tweede is het erg fijn dat de 500P draadloos is. Als je de doos opent, is het aanzicht netjes. Naast de afneembare microfoon zijn een doosje met handleidingen en een doosje met draden zichtbaar. Daaronder zitten de headset en USB-dongel verstopt. Deze dongel gaat voor in je PlayStation 4 (of 3) en met een draad wordt de dongel vervolgens aan de achterkant van je PlayStation verbonden via de optische poort. Dat ziet er wat raar uit, maar de PS4 heeft nu eenmaal geen USB-poort aan de achterkant zitten. Verder is er een USB naar micro-USB kabel aanwezig in de doos en een 3,5 mm jack kabel om de headset alsnog bedraad op een ander apparaat aan te sluiten.

Geluidskwaliteit en design

De geluidskwaliteit is een van de sterkere punten van de 500P, want als je stereo-geluid gewend bent, dan is 7.1 even iets heel anders. Toch blijft het een discussie of 7.1 DTS Surround Sound in een gaming headset zoveel toevoegt, om de hogere aanschafwaarde te verantwoorden. Dat is iets wat je zelf moet afwegen, maar vooral bij heftige actiegames en -films wist de 500P me wel degelijk van de meerwaarde te overtuigen. Verder is het gebrek aan draden ook enorm fijn en werkt de headset prima in combinatie met de dongel. Vooraf moet er wel het een en ander op je PlayStation worden ingesteld, waarbij de handleiding een gedateerd of anderstalig menu hanteert. Dat is even onhandig, maar is op zich zo opgelost. Mocht je naast gamen ook films kijken of muziek luisteren met de 500P, dan zijn er wat presets aanwezig die bijvoorbeeld de bass een boost geven. Deze zijn welkom, maar zijn niet wereldschokkend.

Het design van de 500P stelt, in tegenstelling tot de geluidskwaliteit, een beetje teleur. De headset lijkt een enorme fan van plastic, want werkelijk ieder onderdeel is van dit materiaal gemaakt, de earpads en binnenkant van de hoofdband daargelaten. De earpads zijn op hun beurt van synthetisch leer en voelen wat ongemakkelijk aan wanneer er urenlang gespeeld wordt. Bovendien voelt de gehele headset wat strak aan, wat vooral komt doordat het plastic uiteraard niet echt mee wil veren. Ben je eenmaal aan het gamen, dan zit de 500P echter prima, al waren wat ruimere earpads van een fijner materiaal welkom geweest.

Gebruik

Heb je de 500P eenmaal aangesloten op je console, dan werkt de headset prima. Door het Turtle Beach-logo op het rechteroor van de headset in te drukken, zet je de headset aan. Een vrouwelijke stem bevestigt dit bovendien. Ook als je de microfoon dempt of een preset kiest, vertelt deze vrouwelijke stem wat je precies hebt gekozen. Dit is fijne feedback die ervoor zorgt dat je altijd weet wat je indrukt, wat vooral in het begin fijn is. Verder kent de 500P twee aparte volumewielen, één voor de chat en de andere voor de game audio. Dat is handig, want zo maak je iedereen verstaanbaar. Ook zelf ben je door de afneembare microfoon goed hoorbaar en kent de 500P een voice feeback-techniek die ervoor moet zorgen dat je jezelf lichtelijk terug hoort en zo nooit meer hoeft te schreeuwen. Dat werkt helaas niet altijd even goed. Je hoort jezelf amper en alleen wanneer je bijvoorbeeld een zucht slaakt wordt je eraan herinnert dat deze techniek aanwezig is. Bovendien gaat het gebruik van de microfoon gepaard met een zekere vorm van ruis in de gedaante van een vervelende pieptoon. Deze is in-game amper hoorbaar, maar wanneer er weinig tot geen geluid te horen is, werkt deze toon op je zenuwen. Door de microfoon te dempen, elimineer je dit, maar natuurlijk had deze pieptoon nooit aanwezig mogen zijn.

Uiteraard moet de 500P af en toe een slokje stroom nemen, aangezien de headset draadloos is. Dat hoeft echter niet opvallend vaak, want de accuduur bedraagt maar liefst 15 uur. In de tijd dat ik de 500P heb kunnen testen, wat enkele weken betreft, is de headset slechts één keer zonder stroom komen te zitten. Dat is mooi, want ik vreesde vooraf al dat ik na iedere speelbeurt wat stroom af zou moeten tappen, zoals met de DualShock 4 praktisch het geval is. Een meevaller dus. Verder is de headset ook op mobiele apparaten te gebruiken, al zul je dan geen 7.1-ervaring meer hebben en is de meegeleverde draad voor dergelijke initiatieven wel erg kort. De 500P blijft dan ook echt een PlayStation-headset, hoe je het ook wendt of keert.

Eindoordeel

De Turtle Beach Ear Force Stealth 500P imponeert met zijn fantastische geluidskwaliteit, draadloze PlayStation-mogelijkheden en accuduur. Helaas is het design van de 500P minder imponerend, want het plastic zorgt voor een goedkoop en vooral strak gevoel. De mogelijkheid om chat en game audio apart van elkaar te regelen is dan wel weer fijn, terwijl de vervelende pieptoon, die hoogstwaarschijnlijk door de vernieuwende techniek in de microfoon wordt veroorzaakt, juist weer erg vervelend is. Voor een draadloze gaming headset met 7.1 DTS Surround Sound kent de 500P echter wel een aantrekkelijk prijskaartje, waardoor enige minpunten gewoonweg over het hoofd gezien dienen te worden.

De Turtle Beach Ear Force Stealth 500P kent een adviesprijs van €149,- en is reeds verkrijgbaar. Besluit je de 500P voor 1 februari 2015 aan te schaffen, dan ontvang je ook nog eens de game Thief of Tomb Raider voor de PlayStation 4.

Lees meer