Tech: Turtle Beach Ear Force Z60

Geplaatst: 14 april 2015 08:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

De meeste gaming headsets richten zich op de fanatieke consolegamer die te allen tijde ongestoord vanaf de bank zijn games, films en muziek tot zich wil nemen. Toch vergeten ze bij Turtle Beach ook de vele pc-gamers niet. Met de Ear Force Z60 kunnen zij nu ook van achter hun bureautjes genieten van 7.1 DTS Surround Sound.

Wat het is

De feitjes rondom de Turtle Beach Ear Force Z60 klinken indrukwekkend en ingewikkeld. Zo is de Ear Force Z60 de eerste gaming headset voor de pc met DTS Headphone:X 7.1 Surround Sound en 60mm drivers. Daarnaast beschikt de headset over een USB geluidskaart die in het bedieningspaneel is verwerkt. Daar blijft het wat betreft ingewikkelde terminologie wel bij, want de verdere opzet van de Z60 is opvallend simpel. Het betreft een gaming headset met draad en afneembare microfoon die zowel op een pc als een Mac werkt. Simpel, maar verrassend doeltreffend.

Geluidskwaliteit en design

De geluidskwaliteit van de Turtle Beach Ear Force Z60 is ongetwijfeld het sterkste punt van de headset. Games klinken zeer goed en het plaatsen van de bron van een geluid is nog nooit zo gemakkelijk geweest door de implementatie van DTS Headphone:X 7.1 Surround Sound. Aangezien de Z60 zich vooral focust op basgeluiden, zijn het vooral actiegames, actiefilms en een aantal hardere muziekgenres die hierdoor het best tot hun recht komen. Wanneer er weinig bas aanwezig is in een game, film of nummer, klinkt de Z60 wat vlakker. Op dat soort momenten kan er natuurlijk geschakeld worden tussen de verschillende presets: game mode, movie mode, music mode en stereo. Een wat oppervlakkige verdeling, waar ik persoonlijk liever niet al te veel gebruik van maakte (ik gebruikte toch vooral game mode en die klinkt bijna altijd prima).

Het design van de Ear Force Z60 is eigenlijk niets meer of minder dan wat je kunt verwachten van een Turtle Beach-headset in deze prijsklasse. Het is voornamelijk plastic wat de klok slaat, aangevuld met stoffen earpads. Die earpads waren voor mij persoonlijk het grootste probleem van de Z60, aangezien ik persoonlijk lederen varianten prefereer en de stoffen versies van de Z60 niet erg prettig vond. In combinatie met het plastic dat niet echt wil meegeven, is de Z60 een headset die je ongetwijfeld om de zoveel tijd even afzet en liever niet een gehele avond op je hoofd hebt zitten. Aan de andere kant spreekt het design van de earpads, met het kenmerkende zwart en rood, me wel weer aan. Helaas heeft het plastic de overhand en oogt de headset daardoor een beetje goedkoop. Dat is jammer, want de geluidskwaliteit is alles behalve goedkoop.

Gebruik

Hoewel ik de Ear Force Z60 liever niet te lang op mijn hoofd had door het knellende plastic en oncomfortabele earpads, betrapte ik mezelf er op den duur steeds vaker op dat ik de headset toch enige uren achter elkaar met plezier gebruikte. Hoewel de Z60 echt een gaming headset is, luisterde ik net zo gemakkelijk urenlang muziek via de headset terwijl ik aan het werk was. Toch komt deze gaming headset het best tot zijn recht in hectische en zeer actievolle games. Zo zijn de game- en chatvolumes apart te regelen en is de afneembare microfoon zeer gemakkelijk bij te stellen zodra je deze wel of juist niet meer gebruikt. Wat ik persoonlijk ook erg fijn vind, is dat alle knoppen op het bedieningspaneel zitten en je met het op- en afzetten van de headset nooit per ongeluk op een knop drukt. Daarvan was bij eerdere Turtle Beach-headset nog best eens sprake. Wat ik daarentegen wel jammer vind, is dat de Z60 niet op andere apparaten, zoals consoles, te gebruiken is.

Eindoordeel

De Turtle Beach Ear Force Z60 blinkt uit op het gebied van geluidskwaliteit. De implementatie van DTS Headphone:X 7.1 Surround Sound en de focus op basgeluiden zorgen vooral voor prachtig geluid in actiegames en -films, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat de Z60 bij gebrek aan enige bas nog wel eens vlak wil klinken. Daarnaast is het design, met veel plastic en stoffen earpads, iets wat me persoonlijk tegenstaat en waardoor ik zelf toch liever teruggrijp naar de Kingston HyperX Cloud, ook al beschikt die niet over 7.1 DTS Surround Sound. Die headset werkt overigens ook op de PlayStation 4, waar de Ear Force Z60 helaas alleen op pc en Mac te gebruiken is. Ben jij echter iemand die uitsluitend op de pc gamet en op zoek bent naar een bètaalbare gaming headset met 7.1 DTS Surround Sound? Dan is de Turtle Beach Ear Force Z60 zeker iets voor jou.

De Turtle Beach Ear Force Z60 kent een adviesprijs van €99,- en is reeds verkrijgbaar.

Lees meer