Top 10: Games die een remake verdienen

Geplaatst: 19 april 2023 12:00
-

We zijn in gameland een beetje aan het doordraaien als het gaat om remakes. Ik was altijd relatief sceptisch over het gehele concept: ik zie liever een nieuw deel of een nieuwe IP, dan dat ik dezelfde ervaring weer voorgeschoteld krijg. Ik heb echter de afgelopen jaren meer inzichten gekregen in wat een remake kan bieden en daardoor sta ik er meer open voor. Een remake kan een dode franchise nieuw leven inblazen. Kijk maar naar de Dead Space remake en wat Konami gaat proberen te doen met de Silent Hill 2 remake. Een remake kan een game die dusdanig verouderd is weer relevant maken en op de markt zetten. Denk maar aan de verouderde platformen die niemand meer aangesloten heeft. De originele Demon's Souls is nog steeds lachen, maar niet veel mensen gaan de moeite nemen om de PlayStation 3 aan te sluiten om vervolgens tien minuten te wachten per laadscherm. Tot slot kunnen remakes ook gewoon echt bizar goed zijn. De Resident Evil 4 en Resident Evil 2 remakes zijn hier schoolvoorbeelden van: pak alles wat goed werkte en zorg dat je alle kinderziektes/ouderdomskwaaltjes eruit werkt. Vandaag gaan we het echter niet hebben over de remakes die verschenen zijn. We gaan het hebben over welke games ontzettend veel profijt zouden kunnen halen uit een remake en wat het zou kunnen betekenen voor de desbetreffende franchise in de toekomst. Zet je schrap, want hier is onze top 10 games die een remake verdienen!

Top 10 games remake 1

10. Mischief Makers

Okay, mocht je nu denken: what the fuck is Mischief Makers - dat dacht ik dus ook. Ik word echter vaak door meerdere redactieleden op het hart gedrukt dat deze Nintendo 64-game de bom was destijds. Aangezien ik veel mensen om hun input heb gevraagd, kan ik het niet maken om deze titel niet in de top 10 op te nemen. Eigen schuld, dikke bult, Brammeke. Afijn, Misschief Makers is een 2.5D platformer die uitkwam in de tijd van de Nintendo 64. Het had meteen te maken met pittige concurrentie in het platformer-genre; wat dacht je van Super Mario 64? Echter wordt Mischief Makers door velen beschouwd als één van de meest underrated gems van de betreffende consolegeneratie. Door het shake-based combat systeem kan vrijwel alles in de game vastgepakt en geschud worden als een mojito. Door de combinatie van platforming, lichte combat, puzzels, boss fights en buitengewoon visueel design is Mischief Makers wellicht één van de meest interessante games om in een remake jasje te zien. Ontwikkelaar Treasure geeft aan al een tijdje bezig te zijn met een gewilde titel. Toeval? De tijd zal het leren.

Top10 remake Misschief Makers

9. The Simpsons: Hit & Run

"We hebben meer kindvriendelijke GTA-games nodig!". Dat heeft iemand vast ooit een keer gezegd. The Simpsons Hit & Run-maker ziet remake wel zitten en hij is niet de enige. Destijds werd de game redelijk goed ontvangen, maar het alledaagse publiek ziet de game als een tijdloze klassieker. Het vervult in ieder geval een interessante niche: een actievolle racegame met weinig geweld, waardoor het gezien werd als een minder intense Grand Theft Auto-game. The Simpsons gaat tot deze dag nog vrolijk verder met het uitzenden van nieuwe afleveringen, dus we kunnen de franchise nog relevant noemen. Is er een uitgever/ontwikkelaar die het aandurft? Gezien de vraag naar een remake zou deze titel potentieel als zoete donuts over de toonbank kunnen gaan. Maar wie neemt de verantwoordelijkheid?

The Simpsons Hit  Run remake1

8. Paper Mario: The Thousand-Year Door

Er zijn weinig Mario-games zo geliefd als Paper Mario: The Thousand-Year Door. Het is niet heel gek om je in te beelden waarom. Deze RPG/avonturengame schotelt spelers een emotioneel en humoristisch narratief voor, terwijl de combat aangevuld wordt door een vermakelijk systeem gecomplimenteerd door het timen van de knoppen. De stijl van de serie is in duizenden te herkennen en is gewoon zo ontzettend aandoenlijk. Paper Mario: The Thousand-Year Door behoort tot het zeldzame clubje games die simpelweg niet te haten zijn. Ik heb geen slecht woord te melden over deze titel. De reden dat deze cultklassieker echter niet heel hoog in het lijstje te vinden is, is eigenlijk een hele simpele: een remaster voor de Nintendo Switch zou ook meer dan prima zijn. Paper Mario: The Thousand-Year Door is niet per se een game die heel veel heeft aan een totale grafische make-over of het opnieuw uitvinden van de gameplaysystemen. Het zit al goed in elkaar en een remake zou top zijn - maar remaster naar een modern platform om dit meesterwerkje op te spelen zou ook al erg gewaardeerd worden.

Paper Mario The ThousandYear Door remaster Nintendo Switch1

7. Halo: Combat Evolved

Dit ziet er wellicht uit als een vreemde eend in de bijt, maar laat ik uitleggen waarom één van de meest invloedrijke shooters aller tijden in dit lijstje staat. Het origineel is speelbaar op moderne platformen via Halo: The Master Chief Collection en in 2011 is er zelfs een remaster verschenen voor het 10-jarig jubileum. Niet dat die remaster het origineel eer aandoet, maar daar gaat het eventjes niet om. De Halo-franchise bevindt zich in onzekere tijden. Het gehele leidinggevende management is zo goed als vervangen en ondanks het feit dat Halo Infinite er sterk voorstaat met een toffe campaign, zijn er nog flink wat vragen waar Halo-fans mee kampen. Het wordt tijd dat de franchise weer in gaat zien waar Halo voorstaat en de volle potentie gaat waarmaken. Een remake van Halo: Combat Evolved kan ervoor zorgen dat de franchise weer wat lucht krijgt en dat er een nieuwe standaard wordt vastgesteld. Er hoeft niet veel gesleuteld worden aan het narratief - maar uitbreiden is natuurlijk altijd een pluspunt. Halo heeft als een franchise meer dan 6 miljard dollar opgeleverd. Het wordt tijd dat we dat gaan terugzien in meer games die gebruik maken van het enorme universum aan potentie dat zich schuilhoudt op de gehavende oppervlaktes van de Halo-ringen.

Top10 Remake Halo Combat Evolved

6. Dragon Age Origins

Het is niet bepaald gemakkelijk geweest om een fan te zijn van de Dragon Age-franchise. Er zijn wat meevallertjes geweest, zoals het goede nieuws rondom de ontwikkeling van Dragon Age Dreadwolf en de Netflix-serie Dragon Age: Absolution werd sterk ontvangen. Het is echter wel zo dat we al heel lang wachten op een nieuwe game. In 2014 verscheen Dragon Age: Inquisition en de receptie was wisselvallig. Van GOTY tijdens The Game Awards naar ontevreden fans op de Steam-pagina - er zijn flink wat gemixte emoties bij gemoeid. EA heeft voor minder al studio's een nekschot gegeven en het is eigenlijk nu heel onduidelijk waar Dragon Age naar toe geleid wordt. Dragon Age Dreadwolf moet een knaller worden, maar een remake van Dragon Age Origins zou in ieder geval al zorgen voor gelukkigere fans en een relevantieboost voor de franchise. Het origineel is nog erg geliefd bij fans van de franchise, maar het kampt met vele ouderdomskwaaltjes. De vraag is echter wel of EA genoeg vertrouwen heeft in deze RPG-serie. Dead Space mocht zichzelf opnieuw presenteren in een gloednieuw jasje en ik hoop dat Dragon Age ook die kans krijgt - achteloos of Dreadwolf een succes wordt ja of te nee.

Top10 Dragon Age Origins

5. Bully

Er is geen enkele game die dat heerlijke, nostalgische en naïeve schoolgevoel zo goed heeft kunnen nabootsen als Rockstars Bully. Kijk, als we het hebben over de line-up van Rockstar, dan zijn er ontzettend veel games die in aanmerking komen voor een remake. De eerste Red Dead Redemption, Manhunt, Midnight Club, L.A. Noire, enzovoorts. Gaan we die krijgen? Nee, natuurlijk niet. Rockstar is vooral bezig met het uitmelken van GTA V en ervoor zorgen dat ze dat wederom drie consolegeneraties kunnen doen met de aankomende GTA VI. Maar goed, dat mag de pret van deze lijst niet drukken, want Bully is een uitmuntende titel die niet alleen een geliefd is bij menig gamer, maar ook gewoon heel uniek in elkaar steekt. In welke game speel je nou als een middelbare scholier die een agressieve bemiddelaar wordt in de oorlog tussen de stereotyperende soorten facties van het studerende leven? Ja, dat kan er maar eentje zijn. Het enige wat ik mij afvraag is of een game zoals Bully zou werken in het huidige 'laten we over alles zeiken op Twitter' tijdperk. Ja, laten we damesondergoed verzamelen voor een smerige gymleraar. Laten we kleine kinderen in elkaar timmeren. Het is zeker een alles of niet scenario. Rockstar, wedje doen? Wink-wink.

Top10 Remake Bully

4. Zoo Tycoon

Op dit moment is er een ernstig tekort aan ontwikkelaars/uitgevers die zich bezighouden met tycoon-games. Je kunt je vast nog wel de winkelschappen van de vroege jaren 2000 herinneren. De tycoon-games waren niet te houden! Overal zag je tussen de pc-games de klassiekers staan, zoals Rollercoaster Tycoon, Zoo Tycoon, enzovoorts. In de budgetbak zag je ongeveer twaalfhonderd neppers liggen, die allemaal hetzelfde probeerde te zijn. Tegenwoordig is er maar één grote ontwikkelaar bezig met dit genre en dat is Frontier. Ze hebben met Planet Coaster, Jurassic World Evolution en Planet Zoo een waar monopoly opgebouwd en dat is niet gezond voor de industrie - er is competitie nodig om de lat hoger te leggen. Bandai Namco gaat de strijd aan met Planet Coaster door Park Beyond uit te brengen, dus daarom focus ik mij vandaag op Planet Zoo. Met dierentuingames is goed geld te verdienen en het wordt tijd dat Microsoft dat ook weer gaat inzien. Het is ironisch dat Frontier al een keer eerder Zoo Tycoon heeft uitgebracht voor Xbox, maar hoe minder woorden we daar vuil aanmaken des te beter. Ik zou het zeer geweldig vinden als Microsoft de grote zakken met centen uitdeelt aan een zeer kundige first-party studio en de beste dierentuingame op de markt zet. Ik heb al een idee hoe dat er wellicht uit komt te zien, maar dat is een artikel voor een andere dag. De rode draad is dat Frontier dringend competitie nodig heeft, want de verbetering die we zien in het tycoongenre is ondermaats. Zoo Tycoon is de nostalgische kindvriendelijke grootmacht die we weer dringend nodig hebben!

Top10 Zoo Tycoon1

3. The Legend of Dragoon

Sony heeft een paar keer met centen lopen strooien en weet je wat daaruit voortkwam? Remakes van de hoogste klasse. Ik denk dan aan games, zoals: Demon's Souls (2020), Shadow of the Colossus (2018) en de recent verschenen The Last of Us Part 1. Los van het feit of je denkt dat deze games remakes verdienden, Xbox kan veel leren over hoe ze hun IP's maximaal kunnen benutten als ze een kijkje nemen in het kamp van Sony. Toch zijn er een aantal IP's die Sony over het hoofd gezien heeft en eentje daarvan draagt de naam The Legend of Dragoon. Deze PS1-klassieker is geliefd bij een enorm gedeelte van de PlayStation fanbase. The Legend of Dragoon is een klassieke JRPG en het origineel is onlangs toegevoegd aan PS Plus Premium. Nou, vraag opgelost dan, toch? Niet echt. De enorme interesse in de game en de klachten die het regende toen de titel niet naar behoren werkte op launch, dat zegt heel veel. Sony laat hier een gouden kans liggen als ze deze cultklassieker niet naar hetzelfde niveau tillen als hun andere remakes.

Top10 Legend of Dragoon

2. Conker’s Bad Fur Day

Ik lach me stuk, want ik zeg dat Bully natuurlijk een risico is in het politieke correcte klimaat en wie staat er op nummer twee? De zak met stront waar we allemaal van houden. Het knaagdier met de persoonlijkheid van een geldwolf. De rode rakker die Rare wanhopig probeert te vergeten. Wat valt er nog te zeggen over Conker’s Bad Fur Day wat al niet duizend keer gezegd is? De game is hilarisch, zit bomvol met referenties naar de meest iconische entertainmentstukken en het speelt ook gewoon prima weg. De leeftijd begint echter in de weg te zitten en dat is jammer. Een remake van Conker’s Bad Fur Day zou meer betekenen dan een opleving van één van Rare's meest iconische antihelden. Het zou betekenen dat de vele gebruikte IP's van Rare niet in de kast worden opgeborgen om vervolgens nooit aangeraakt te worden. Het zou betekenen dat we meer kunnen genieten van 3D-platformers - een genre wat te weinig liefde ontvangt vanuit de triple A industrie. Het zou betekenen dat Xbox Game Studios niet bang is risico's te nemen. Wat zeg je? Heb je liever een remake van Banjo-Kazooie? Nou, ik zie liever eerst Conker terug. Als ze het met deze eekhoorn aandurven, dan staat de deur wagenwijd open voor ieder personage onder de banner van Rare.

Top10 Conkers Bad Fur Day

1. Metal Gear Solid

Ja, Konami zit natuurlijk met het dikke achterwerk op menig IP, maar de grootste schande is toch wel dat de Metal Gear Solid-franchise op dit moment nergens heengaat. Het is het perfecte moment om de reeks nieuw leven in te blazen middels een remake. Er gaan al diverse geruchten rond, waaronder dat er in 2024 een Metal Gear Solid 3 remake komt te verschijnen. Leuke geruchten natuurlijk, maar er zijn veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. De Metal Gear Solid-franchise is groot gebracht door Hideo Kojima. Nadat hij en Konami in een vechtscheiding terug waren gekomen, heeft de serie sindsdien niet meer kunnen herstellen van de ouderlijke conflicten. Ja, of je moet Metal Gear Survive zien als een metafoor dat alles prima gaat. Nee, Kojima was tekenend voor Metal Gear Solid en hem vervangen? Dat gaat niet zomaar. Toch zijn er genoeg talentvolle ontwikkelaars en directors die het moeten gaan proberen. Het stokje moet worden overgedragen. De Metal Gear Solid-franchise is één van de meest iconische gameseries aller tijden en het is een groot gemis dat de serie MIA verklaard is. Konami zoekt na al die jaren eindelijk toenadering naar het grote gamepubliek (middels de Silent Hill 2 remake) en het is nu het perfecte moment om de legendarische Solid Snake terug te brengen. En of je dat nou doet met deeltje een, twee of drie - dat maakt mij niet uit. Die hele tijdlijn is toch al zo verwarrend als het maar zijn kan.

Top10 Metal Gear Solid

Ik wil iedereen bedanken die geholpen heeft met het opzetten van deze Top 10. Wil je graag met ons mee kletsen? Check dan hier onze Discord-server. Het was onmogelijk om alle verzoekjes en suggesties in één lijst te proppen, maar hey - als dit artikel het goed doet, dan doen we gewoon een deeltje twee! Tuurlijk ontbreken er grote namen in deze lijst. Laat daarom ons ook hier in de comments weten naar welke remake jij snakt. Hou Gameliner in de gaten voor al het nieuws rondom de remakes!

Bram Noteboom Head of Content

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Metal Gear Solid (1998)

Ontwikkelaar:

Konami

Uitgever:

Konami

Release:

3 september 1998

-

Pc, PlayStation

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord