God of War: Ragnarök

  • Ontwikkelaar Santa Monica Studio
  • Eerste releasedatum 9 november 2022
  • Platformen PlayStation 4 , PlayStation 5
  • Genre Actie , Avonturen
  • Gameliner score

Top 10: PlayStation Console Exclusives van 2022

We kunnen wel stellen dat 2022 een mooi jaar is geweest voor de gamers. Op vrijwel ieder platform zijn er geweldige games verschenen. En als we vooruitblikken op het gamejaar 2023, dan ziet de toekomst er veelbelovend uit! 2022 heeft er echter ook voor gezorgd dat veel PlayStation-gamers zijn komen te zitten met een lekkere backlog. Welke PlayStation console exclusives zijn nou echt de moeite waard? Je leest het in de top 10 PlayStation console exclusives van 2022!

Top 10 PlayStation console Exclusives 20221

10. Valkyrie Elysium

We komen wellicht niet direct bijzonder sterk uit de bus, maar echte console exclusives vinden is bijzonder lastig, oké! Valkyrie Elysium is het langverwachte nieuwe deel binnen de Valkyrie Profile-franchise, wat voor veel gamers al reden genoeg is om een gat in de lucht te springen. De veteranen zijn echter een beetje teleurgesteld met dit deel. De game is kort voor een JRPG en het verhaal stelt de veteraan wellicht een beetje teleur. Nieuwkomers vermaken zich echter wel met deze nieuwe game. Dit komt voornamelijk door de nieuwe vaardigheden die je opdoet tijdens het spelen, de unieke wapens met eigen combosets en de vermakelijk combat mechanics!

Top 10 PlayStation console Exclusives 2022 Valkyrie Elysium

9. Rollerdrome

We kunnen het niet genoeg beamen, Rollerdrome is een moddervette game. Deze nieuwe game van OlliOlli World-ontwikkelaar Roll7 is uniek in ieder opzicht. Rollerdrome kenmerkt zich met zijn razendsnelle gameplay, bijzondere vormgeving en hoge replay value. Als je ons zou vragen of een game over een rolschaatser met geweren in een futuristische combat league zou werken, dan hadden we je direct uitgelachen. Het tegendeel blijkt echter waar zoals je kunt lezen in onze Rollerdrome review!

Top 10 PlayStation console Exclusives 2022 Rollerdrome

8. Sifu

Toegegeven, hier spelen we wellicht een beetje vals. Sifu is namelijk inmiddels ook verschenen op de Nintendo Switch, maar laten we die in dit geval maar even bestempelen als handheld… Afijn, Sifu (review) wist op veel mensen direct een sterke indruk achter te laten. Jij als jonge martial artist ziet hoe alles wat je liefhebt in een paar minuten tijd wordt weggenomen. Sifu is een puur verhaal over wraak en daar doe je – als het even tegenzit – een heel mensenleven over. Ieder keer dat je het loodje legt, word je iets ouder. Wijsheid komt echter met de jaren en die extra levensjaren op de teller komen dan ook met de nodige voordelen. Sifu is voor iedere gamer de moeite waard, maar mocht je van de nodige zelfkastijding houden wanneer het gaat om moeilijkheidsgraad, dan heb je aan Sifu een absolute topper!

Top 10 PlayStation console Exclusives 2022 Sifu

7. Inscryption

Waar Inscryption in 2021 al het levenslicht zag op de pc, was het in 2022 de beurt aan de PlayStation-release (en de Nintendo Switch, maar dat houden we even tussen ons, oké?). Inscryption lijkt op het eerste oog een bijzonder eenvoudige game waarin een kaartspelletje centraal staat. Toch is de game in werkelijkheid zoveel meer. Met zijn roguelite-elementen blijf je continu geboeid, zelfs wanneer je een pot niet wint. Daarnaast ben je niet alleen maar aan het kaarten. Je ontrafelt namelijk ook nog eens een duister mysterie, aanschouwt een soort table top RPG en bent ook nog eens flink aan het deckbuilden. Alhoewel Claudia naar eigen zeggen geen indie slet is, is deze indie volgens de Inscryption review van Claudia absoluut de moeite waard!

Top 10 PlayStation console Exclusives 2022 Inscryption

6. Ghostwire Tokyo

Was Ghostwire Tokyo de kraker waar we op zaten te wachten? Niet bepaald, maar zeer vermakelijk is de game zeker wel! Aanvankelijk werd verwacht dat dit DE nieuwe horrorgame zou worden. Uiteindelijk blijkt uit onze Ghostwire Tokyo meer een Bioshock waarin het voornamelijk unieke krachten en een uitgebreide lore om mee te werken centraal staan. Het occulte verhaal en het interessante Tokio hengelen je binnen, maar de uitgebreide wereld met al zijn klusjes en verzamelobjecten houden je aan boord. Ben jij fan van mysterieuze verhalen en Japanse folklore? Dan mag je Ghostwire Tokyo niet missen.

Top 10 PlayStation console Exclusives 2022 Ghostwire Tokyo

5. The Last of Us Part 1

Het is wellicht een beetje cheap, maar The Last of Us: Part 1 is gewoon een vette game. Ja, de volle mep betalen voor een remaster die al eens geremastered is, is een beetje gek, maar The Last of Us is gewoon heel erg vet. Onze review van The Last of Us Part 1 zegt eigenlijk genoeg. De eerdere remaster uit 2014 is vrijwel identiek aan de nieuwe versie, afgezien van de overduidelijke nieuwe lik verf. Hierdoor voelt het al snel als een remaster en geen remake. Toch is het voor veel spelers zeker de moeite waard om deze nieuwste versie in huis te halen. Het is immers niet voor niets voor veel mensen de beste game aller tijden.

Top 10 PlayStation console Exclusives 2022 The Last of Us Part 1

4. Stray

Ja, die poezengame kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Stray heeft een unieke gimmick en dat is natuurlijk dat je een kat bent in de game. De vraag volgens veel criticasters is dan ook of de game net zo leuk had geweest als je “gewoon” een mens was geweest. Dat is echter niet het geval en dus ook een compleet onzinnige vraag om te stellen. Je bent een kat en daarbij ook nog eens super cute! De game is wellicht niet perfect, maar Stray maakt zoveel goed in het design, dat we de minpuntjes zo kunnen vergeven. De wereld is bijzonder goed uitgedacht en wat ons betreft is de speelduur precies lang genoeg om interessant te blijven. Stray is veel meer dan slechts die poezengame, maar dat je een speciale knop hebt om te miauwen is natuurlijk wel een leuke nice-to-have.

Top 10 PlayStation console Exclusives 2022 Stray

3. Gran Turismo 7

Jarenlang heeft het moeten duren, maar in 2022 was er dan eindelijk een nieuwe Gran Turismo! Dit zevende deel in de welbekende franchise is een waar statistiekenparadijs met al zijn aanpassingsmogelijkheden en kleine details. Gran Turismo 7 keert terug naar de roots waarin je moet bikkelen voor licenties in een breed scala aan voertuigen. Jammer is natuurlijk wel dat de schademodellen uitblijven, maar in een simulatiegame zien we dat eigenlijk nooit terug. Het goede nieuws is in ieder geval dat de PlayStation 5 een uitstekende racing sim erbij heeft, waardoor je niet genoodzaakt bent om een Xbox in huis te halen voor bijvoorbeeld een Forza Motorsport.

Top 10 PlayStation console Exclusives 2022 Gran Turismo 7

2. Horizon Forbidden West

Je zou haast beginnen te denken dat PlayStation iets tegen de Horizon-franchise heeft. Waar Horizon Zero Dawn vrijwel tegelijkertijd met The Legend of Zelda: Breath of the Wild lanceerde, lanceert Horizon: Forbidden West vrijwel tegelijkertijd met het almachtige Elden Ring. Grote kans dus dat Horizon Forbidden West aan veel PlayStation-spelers voorbij is gegaan. Super zonde! Aloy schittert namelijk in deze fantastische game waarin verkennen van een rijke wereld centraal staat. Alhoewel dit tweede deel wellicht meer van hetzelfde is, verbetert Forbidden West veel minpuntjes van het origineel. Mocht je de game nog niet gespeeld hebben, gebruik dan deze rustige maandjes om alsnog in de game te duiken!

Top 10 PlayStation console Exclusives 2022 Horizon Forbidden West

1. God of War: Ragnarök

God of War: Ragnarök is het vervolg waar letterlijk iedereen op zat te wachten. Met nog strakkere gameplay, een uitgebreid verhaal vol meeslepende momenten en een lange to-do-list geeft God of War: Ragnarök meer van wat het al zo goed deed. Iedere realm heeft wel iets unieks te bieden wat betreft verhaal en visueel spektakel. Dat de game niet stopt na het uitspelen van het verhaal, is alleen maar een kers op de taart. Elden Ring (review) is de grote kanshebber op de GOTY van 2022, maar God of War: Ragnarök komt wat ons betreft verdomde dichtbij!

Top 10 PlayStation console Exclusives 2022 God of War Ragnarok

Zit er nog wat tussen, of heb je alle PlayStation Console exclusives van 2022 al uitgespeeld? Laat het ons weten in de reacties! Mocht je klaar zijn met de PlayStation, dan heeft Microsoft ook nog wel wat voor je. Check hier onze Top 10 Verborgen parels onder de Xbox Game Pass games!

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?